Claudiu Manda, susţinut de cel mai puternic om din PSD la alegerile europarlamentare/ Popunerea privind SRI, sprijinită de partid

Liviu Dragnea a declarat că nu a promis nimănui niciun loc pe lista PSD pentru alegerile europarlamentare din 26 mai, însă a precizat că îl susţine în competiţie pe senatorul Cladiu Manda pentru că e un om „fără frică”.

2955 afișări
Imaginea articolului Claudiu Manda, susţinut de cel mai puternic om din PSD la alegerile europarlamentare/ Popunerea privind SRI, sprijinită de partid

Claudiu Manda, susţinut de cel mai puternic om din partid la alegerile europarlamentare

„Ce îmi doresc pentru europarrlamentare e să avem o listă de candidaţi, patrioţi, care să fie patrioţi în Europa, ca să se bată pentru România, să sprijine mai multe fonduri UE şi să se implice în interesul major al acestei ţări. Nu am promis niciun loc la nimeni. Dar mi-aş dori ca pe această listă să fie Claudiu Manda şi o să îl sprijin în partid pentru asta, pentru că ştiu că e un om care se bate şi e fără frică”, a declarat Liviu Dragnea, duminică, la Târgu-Jiu, unde au avut loc alegerile pentru organizaţia PSD Gorj.

Reacţia preşedintelui social-democrat vine după ce Claudiu Manda a fost votat, pe 16 februarie, de Biroul permanent judeţean al PSD Dolj pentru susţinerea candidaturii la alegerile europarlamentare.

Lista pentru alegerile europarlamentare va fi finalizată pe 15-20 martie, a anunţat pe 18 februarie, preşedintele PSD Liviu Dragnea. De asemenea, liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu a spus că partidul său va propune listă separată de PSD la europarlamentare.

Până acum şi-au anunţat intenţia de a candida la europarlamentare social-democraţii Victor Negrescu, Claudiu Manda şi Rovana Plumb.

Alegerile europarlamentare vor avea loc pe 26 mai. Pe 15 februarie, Guvernul a adoptat cadrul general al măsurilor şi calendarul pentru europarlamentare, potrivit căruia termenul pentru depunere a candidaturilor la alegeri este până la data de 28 martie.

Dragnea despre popunerea lui Manda privind serviciile SRI: Sprijinim demersul

Dragnea spune că susţine propunerea lui Claudiu Manda prin care Comisia de control al SRI să aibă dreptul de a-şi secretiza şi desecretiza propriile stenograme, renunţând astfel la serviciile SRI de a face şi secretiza stenogramele forului.

Întrebat, într-o conferinţă de presă la Târgu-Jiu, ce părere are despre declaraţia lui Claudiu Manda, care spunea că va propune preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului o OUG prin care Comisia de control al SRI să aibă dreptul de a-şi secretiza şi desecretiza propriile stenograme, renunţând astfel la serviciile SRI de a face şi secretiza stenogramele forului legislativ, Dragnea a răspuns: „Are dreptate. Dar nu cred că e nevoie de OUG, poate doar de o modificare a regulamentului Parlamentului. Trebuie prevederile pentru ca Parlamentului să poată exercita controlul corect asupra SRI”.

Liviu Dragnea a adăugat că nu vrea ca România să rămână „singura ţară din lume în care Parlamentul, Guvernul nu ştiu cum se cheltuie banii”.

„Poate trebuie să le dublăm bugetul ca să asculte mai multe telefoane. Pe de altă parte, la comisie au fost multe declaraţii, multe informaţii şi publicul nu le poate ştii. Este un demers pe care-l sprijinim şi să se întâmple repede”, a afirmat Dragnea.

Claudiu Manda declara că va propune preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului o OUG prin care Comisia de control al SRI să aibă dreptul de a-şi secretiza şi desecretiza propriile stenograme, renunţând astfel la serviciile SRI de a face şi secretiza stenogramele forului legislativ.

„Un alt lucru pe care trebuia să îl facă această Comisie de mult timp este să renunţăm la serviciile SRI de a ne face şi secretiza stenogramele, dar aici este nevoie de o măsură legislativă. În acest sens astăzi am decis să parcurgem această nevoie a Comisiei în doi paşi. Este vorba despre Legea 182/2002 (privind protecţia informaţiilor clasificate - n.r.), art. 19 care spune care sunt instituţiile care pot să secretizeze şi să desecretizeze propriile documente. Printre instituţiile sau persoanele care pot face acest lucru sunt şi preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului şi secretarii generali ai celor două Camere ale Parlamentului. Majoritatea colegilor din Comisie au considerat că este important să modificăm legea în aşa fel încât comisiile de control sau comisiile speciale atunci când parcurg un document cu caracter secret sau poartă discuţii cu caracter secret şi vor să îşi facă propriile stenograme să poată să îşi secretizeze şi să îşi desecretizeze propriile stenograme, lucruri care în acest moment, în opinia mea şi nu numai a mea, nu este posibil”, spunea Claudiu Manda, la finalul unei şedinţe a Comisiei SRI.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici