Clotilde Armand: Securitatea naţională pe termen lung, grav subminată de atacul la adresa educaţiei

Securitatea naţională pe termen lung este grav subminată de atacul PSD- PNL împotriva educaţiei prin respingerea reexaminării legii privind doctoratele, consideră Clotilde Armand (USR).

565 afișări
Imaginea articolului Clotilde Armand: Securitatea naţională pe termen lung, grav subminată de atacul la adresa educaţiei

Clotilde Armand: Securitatea naţională pe termen lung, grav subminată de atacul la adresa educaţiei

''În această seară, Senatul României a votat, cu 90 de voturi pentru, 12 împotrivă şi 6 abţineri, o lege abjectă care elimină orice sancţiune reală pentru fraudele intelectuale din universităţi. Învăţământul superior din România era deja decredibilizat de plagiatorii şi impostorii care obţin titluri de profesor universitar şi dreptul de a conduce doctorate. Securitatea naţională pe termen lung este grav subminată de atacul de astăzi realizat de PSD şi culmea PNL cel reformat, împotriva educaţiei'', a scris Clotilde Armand pe Facebook.

''Să fim realişti: alegerile din 11 decembrie 2016 vor fi câştigate de alianţa PSD-PNL-UDMR şi sateliţii lor. De 27 de ani, aceste partide toxice controlează 100% din parlamentul României şi votează legi aberante împotriva interesului naţional. Să le fie ruşine! Veste cea bună este că USR va intra în parlament dupa 11 decembrie. Ţinta noastră este obţinerea majorităţii în parlament în 2020. Nu vom face nicun compromis sau alianţă cu vreunul dintre partidele care protejează corupţii şi plagiatorii'', a adăugat ea.

Senatul a respins luni cererea preşedintelui de reexaminare a legii care prevede că universităţile vor fi cele care vor decide acordarea şi retragerea titlului de doctor, cu 90 de voturi ''pentru'', în timp ce ''împotrivă'' au votat doar 12 aleşi, iar şase s-au abţinut.

''Ministerul Educaţiei şi Guvernul României susţin forma iniţială a Ordonanţei de Urgenţă 4/2016, susţin argumentele din cererea de reexaminare a preşedintelui şi consideră că după finalizarea evaluării externe a şcolilor doctorale şi a fiecărei instituţii organizatoare de doctorat, care va începe în această toamnă, se poate relua cu succes şi cu folos discuţia dacă este posibilă şi oportună trecerea exclusivă a responsabilităţii doctoratelor din România la nivelul universităţilor'', a spus în plenul Senatului, Laurenţiu Vlad, secretar de stat la Ministerul Educaţiei.

Preşedintele Comisiei de învăţământ din Senat, Ecaterina Andronescu, a precizat că raportul comisiei este de respingere a reexaminării.

''Aş vrea să subliniez cât se poate de limpede că, pentru calitatea unei teze de doctorat, principalul răspunzător trebuie să rămână şcoala doctorală. Acolo se decide dacă o teză de doctorat se ridică şi îndeplineşte standardele sau nu. Potrivit acestei legi, creşte responsabilitatea universităţii şi a şcolii doctorale şi trebuie să spunem la fel de sincer că nicăieri în lume nu există o instituţie deaspura universităţii care să acorde diplome. O diplomă e acordată de universitatea unde tânărul, fie licenţiat, fie doctorand, şi-a elaborat studiile respective, a urmat studiile respective, lucru ce responsabilizează instituţia'', a susţinut Ecaterina Andronescu.

Plenul Senatului a adoptat în data de 9 mai legea prin care Ordonanţa de urgenţă privind doctoratele a fost modificată substanţial, astfel încât universităţile vor fi cele care vor decide acordarea şi retragerea titlului de doctor, abrogând totodată articolul care prevedea că "certificatele şi diplomele de licenţă, de master şi/sau de doctor încetează să mai producă efecte juridice, din momentul comunicării dispoziţiei de retragere a acestora".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici