CNS aşteaptă de la viitoarea Preşedinţie ungară a UE sprijin în problema autonomiei

Preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, Izsak Balasz, a declarat, sâmbătă, în faţa câtorva zeci de reprezentanţi ai scaunelor secuieşti prezenţi la şedinţa CNS de la Târgu Mureş, că aşteaptă de la viitoarea Preşedinţie ungară a Uniunii Europene sprijin în problema autonomiei.

16 afișări

Izsak Balasz a spus, la şedinţa CNS, că se apropie Preşedinţia ungară a Uniunii Europene (în 2011 - n.r.), rugând Comisia Permanentă a organizaţiei să formuleze către Guvernul Ungariei aşteptările secuilor referitoare la autonomie, pe care Executivul din ţara vecină "ar trebui să le sprijine, conform Constituţiei".

"Ne pregătim şi noi pentru viitoarele schimbări în politica europeană, în politica din Ungaria şi bineînţeles că ne pregătim şi pentru schimbările care vor avea loc şi sunt de aşteptat la noi, în România. Ne aşteptăm în primul rând ca în cursul Preşedinţiei Parlamentului European (UE - n.r.) care urmează să fie îndeplinită de Belgia, Spania şi Ungaria, politica şi responsabilitatea pentru comunităţile maghiare în afara Ungariei şi în general pentru comunităţile minoritare din Europa să capete un accent mai mare. La ora actuală, din program lipseşte acest subiect. Şi am cerut mandat pentru Comisia Permanentă să elaboreze un pachet de propuneri pentru Guvernul Ungariei în această privinţă. Bineînţeles că avem aşteptări faţă de un alt sprijin şi o altă modalitate de abordare din partea politicii Ungariei, se poate aştepta la anul şi acolo o schimbare", a spus Izsak Balasz.

Acesta a susţinut că situaţia comunităţilor naţionale care trăiesc în minoritate este o problemă europeană, iar faptul că în ultima săptămână s-a organizat un referendum în Catalonia arată că aceasta este o problemă la ordinea zilei.

"În ţările UE trăiesc comunităţi şi UE trebuie să pună (problema - n.r.) la ordinea zilei. Duminică, s-a organizat un referendum în Catalonia, deci este o problemă care este la ordinea de zi. Nu se mai poate ca să treacă peste aceste subiecte ca şi cum nu ar exista. În principiu, trebuie abordat subiectul şi în ce va consta această elaborare vom vedea. E o doleanţă comună în toate comunităţile să decidă în ceea ce îi priveşte, deci autonomia comunităţilor naţionale din Europa trebuie să fie un subiect comun", a spus Izsak Balasz.

Acesta a insistat pe ideea că trebuie găsită o abordare comună, eventual în reglementarea juridică europeană, care să indice "nivelul minim al acelor drepturi care trebuie să devină nişte standarde internaţionale în privinţa protecţiei minorităţilor".

"Situaţia minorităţilor diferă. Acolo unde există posibilitatea şi sunt condiţii pentru autonomie teritorială, acolo autonomie teritorială. De pildă, cum este Ţinutul Secuiesc şi cum prevede Recomandarea 1201. Există angajament din partea României să fundamenteze politica minoritară pe Recomandarea 1201 a Consiliului Europei", a arătat el.

În acelaşi context, Izsak Balasz a calificat drept "scamatorie politică" ideea unui premier al României german, susţinând că doar autonomia este soluţia pentru garantarea drepturilor minoritarilor.

"Oferta UDMR cu prim-ministrul Iohannis a fost o scamatorie politică. Nu de premier german avem nevoie sau de vicepremier, sau din partea UDMR, ci de garanţii instituţionale ale drepturilor noastre şi autonomia este o asemenea garanţie instituţională", a conchis Izsak Balasz.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici