COMENTARIU: De euroalegeri, Ponta "Imperator" l-a trimis pe "dragă Crin" în groapa leilor liberali

Scena politică din România lui 2014 pare a fi, mai ales după euroalegeri, un Colosseum modern, în care locul anticilor gladiatori e luat de politicieni moderni, dar în care lupta din arenă redă de fapt acelaşi spectacol ce incită prin miza majoră - viaţa însăşi, în cazul lor; viaţa politică, astăzi.

2031 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU: De euroalegeri, Ponta "Imperator" l-a trimis pe "dragă Crin" în groapa leilor liberali

COMENTARIU: De euroalegeri, Ponta "Imperator" l-a trimis pe "dragă Crin" în groapa leilor liberali (Imagine: Tiberiu Crisan/Mediafax Foto)

Ziua alegerilor europarlamentare, duminica de 25 mai, zisă şi "Duminica Orbului", a fost una anostă, prin excelenţă, şi în egală măsură, predictibilă. O acalmie generală a cuprins o Românie toropită de căldură, ale cărei trăiri electorale, mai ales când e vorba de Europa, sunt lapidar cuantificate prin blazare şi frustrare.

Pentru jurnaliştii care şi-au petrecut "Duminica Orbului" la sediul central al PSD, ziua alegerilor a trecut alene, fără incidente inedite, fără declaraţii inopinate, fără conferinţe de presă cu potenţiale fraude electorale. Live-urile din oră în oră erau singurele elemente generatoare de oarecare adrenalină. În rest, o linişte suspectă a pus stăpânire pe somptuoasa clădire de pe bulevardul Kiseleff.

Venirea premierului la PSD, la volanul unui Fiat 500 Abarth, cu număr de Gorj, a fost trecută, de asemenea, la fapt divers.

Seara a fost, însă, cea care a animat intempestiv spiritele, iar informaţia, vehiculată iniţial pe surse, că PSD ar invita PNL la guvernare, anunţul urmând a fi făcut de premier la ora 22.00, a făcut înconjurul sediului central al PSD.

Jurnaliştii s-au precipitat imediat, însă comunicarea pe această temă a fost foarte bine gestionată. Singurii social-democraţi care au comentat, la ora 21.00, când au fost anunţate rezultatele exit-poll-urilor, au fost Liviu Dragnea şi Ion Iliescu, ambii proiectând, cu greutatea funcţiei lor de preşedinte executiv şi preşedinte de onoare, vina ruperii USL asupra lui Crin Antonescu. Mai mult, Ion Iliescu i-a cerut lui Antonescu chiar demisia din funcţia de preşedinte al PNL.

După ce atmosfera a fost "încălzită" de Iliescu şi Dragnea, Ponta a mai aşteptat circa o oră înainte de a ieşi public şi a prezenta mesajul său.

Aşa cum anunţau informaţiile pe surse anterior, Ponta a ieşit în conferinţă de presă la ora 22.00. Cu o mină modestă, dar autoritară, Ponta a prezenta scorul bun obţinut de PSD şi a mulţumit aliaţilor.

Mesajul esenţial dat, însă, de Ponta a vizat într-adevăr invitarea liberalilor care cred în refacerea USL la discuţii - "o mână întinsă" dezinteresat pentru "binele guvernării" începute şi pentru "îndeplinirea promisiunilor făcute".

Acest tip de mesaj echivalează practic cu scurtcircuitarea lui Crin Antonescu, identificat cu omul care a rupt USL şi a scos PNL de la guvernare din interese personale.

"Ne dorim ca liberalii să fie alături de noi, la guvernare", a spus Ponta, aruncându-l astfel pe fostul "prieten şi camarad" Crin Antonescu în faţa propriilor colegi liberali care nu privesc cu ochi buni ieşirea de la guvernare.

"Mâine ştiu că liberalii au o şedinţă. Vreau ca toţi participanţii să ştie de oferta noastră", a adăugat Ponta, conturând astfel auspiciile sub care se va desfăşura luni şedinţa liberalilor.

Mutarea lui Ponta se înscrie astfel în linia mesajului central de campanie "USL trăieşte", mesaj potenţat foarte mult şi de rezultatul de 40% obţinut de PSD, în condiţiile în care PNL nu a trecut de 15%, caz în care Antonescu se angajase să demisioneze.

În acest moment, zarurile au fost aruncate. Antonescu va avea de dus luni o luptă decisivă pentru cariera sa politică. În arenă, "dragă Crin", fostul "prieten şi camarad" al lui Victor Ponta, va avea de îmblânzit chiar leii liberali, propriii săi colegi.

Dacă o va face, va merge probabil pe propriul culoar la prezidenţiale. Dacă nu, va asigura un spectacol la care Ponta a tăiat biletele, intrarea fiind liberă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici