COMENTARIU după alegerile europarlamentare: Şampanie, tristeţe şi cuţite. Urmează jocurile

PSD şi aliaţii săi sunt câştigătorii scontaţi ai alegerilor europene, PNL şi PDL au scoruri sub aşteptări, PMP a sărit un pic pragul electoral, UDMR îşi confirmă stabilitatea. Surpriza Diaconu s-ar confirma. Restul rămân cu speranţa.

1006 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU după alegerile europarlamentare: Şampanie, tristeţe şi cuţite. Urmează jocurile

COMENTARIU: Şampanie, tristeţe şi cuţite. Urmează jocurile (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

După momentul exit-poll-urilor, un Crin Antonescu cam mototolit a mulţumit alegătorilor, colegilor de partid şi a cerut vigilenţă activiştilor partidului din secţiile de votare. "Am fost ţinta tuturor atacurilor", s-a văitat preşedintele liberal. Despre deciziile pe care le va lua pentru sine, fostul număr doi în stat nu a suflat o vorbă.

La PDL, "tabloul" afişat era total mofluz: Vasile Blaga, Gheorghe Flutur şi Cătălin Predoiu erau pământii şi cu feţe lungi. Şi aceeaşi lamentare: "Am fost un partid lovit din interior şi din afară". Se cere răbdare.

Şi PNL, şi PDL trag nădejdea că numărătorile oficiale le vor mai întrema scorurile. La fel şi redistribuirile. La fel şi cele două ore de vot rămase, care nu au putut fi luate în calcul de exit-poll-uri.

Micul PMP pare că se bucură, deşi ar fi vrut mai mult. Şi face apeluri pompoase la unificarea dreptei. Cam nejustificate, de vreme ce un candidat independent - Mircea Diaconu - pare că a luat cam tot cât PMP. La nişte trecute alegeri europene, a mai fost un partid nou, care a avut un moment de glorie meteoric şi apoi s-a topit într-o formaţiune mai mare - PLD (fondat de Valeriu Stoica şi Theodor Stolojan). Cine îşi mai aduce aminte de el?

PSD şi sateliţii săi au doar motive de bucurie şi ocazia de a arăta fals-compătimitor spre foştii prieteni liberali. Sau poate de a-i ademeni cu cântecul de sirenă al refacerii USL. Fix în celălalt capăt, Forţa Civică priveşte spre...2016. Între sublim şi deşertăciune uneori e doar un pas.

Ca la orice alegeri, după ce s-a băut şampania şi s-au consumat tristeţile, se fac deconturile şi încep marile manevre. La PNL, jocurile post-electorale se vor face cu cuţitele între dinţi. Nici PDL nu va fi scutit de zdruncinături. PSD este deja cu gândul la alegerile prezidenţiale.

În tot acest amestec de aşteptare, bucurie, dezamăgire şi calcule, deocamdată cu mintea mai încinsă nimeni nu se gândeşte sau se îngrijorează pentru personajul colectiv numit "alegătorul absent". Toţi îşi spun că, până la urmă, scorul decent de participare (pentru acest tip de scrutin) nu ne-a făcut chiar de râsul Europei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici