COMENTARIU / Marius Oprea: Klaus Iohannis n-a nominalizat nimic. Şi-a mai luat zece zile libere

3775 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU / Marius Oprea: Klaus Iohannis n-a nominalizat nimic. Şi-a mai luat zece zile libere

COMENTARIU / Marius Oprea: Klaus Iohannis n-a nominalizat nimic. Şi-a mai luat zece zile libere

Klaus Iohannis l-a desemnat, după cum s-a exprimat, ”candidat la premier” pe Dacian Cioloş. E o surpriză maximă, dar se poate scuza că n-a avut de unde alege: a fost singurul care s-a oferit (AUR ieşea, din start, din calcul). Liberalii nu s-au dus cu niciun nume şi nici pesediştii. Criza nu e rezolvată, e departe de aşa ceva. S-a aranjat numai preşedintele, pentru încă zece zile.
 
Am auzit, imediat după nominalizare, nenumărate interpretări: ”şah la liberali”, ”şah la userişti”, ”primul pas spre anticipate” ş.a.m.d. Scenariile curg: ”statul paralel”, ”vechii securişti revin în scenă”. Klaus Iohannis i-a luat pe toţi prin surprindere şi absolut toţi comentatorii pe care i-am auzit, după nominalizarea neaşteptată, vorbesc despre ”mutarea-surpriză” şi dedesubturile ei. Despre calcule politice subtile, despre scenari elaborate.
 
Dar, după părerea mea, nu e nici pe departe vorba de aşa ceva. Lucrurile stau mult mai simplu. Dacă negocierile de azi nu s-ar fi soldat cu nimic concret, preşedintele nu şi-ar fi putut vedea de treabă. De agenda sa. De plecările în străinătate, în vizite şi de vizita săptămînală de week-end, acasă la Sibiu. Trebuia să stea proţăpit la Cotroceni şi să-i asculte vorbind pe cei pe care-i urăşte, de la ”ciuma roşie”, pe cei pe care-i detestă, de la AUR, pe cei pe care-i dispreţuieşte, de la USR, pe slugarnicii de la PNL şi pe cei care-i sînt indiferenţi, de la UDMR. Nimic mai plicticos şi tototdată solicitant, pentru că toată lumea spune că ”soluţia crizei” e la el. Ei bine, nu mai e la el. A scăpat rapid de ea şi, de acum, are zece zile libere şi liniştite. A dat drumul la ”fumul alb” pe coşul de la Cotroceni şi fumul a luat chipul lui Dacian Cioloş.
 
Dar ca un fum se va risipi şi orice umbră de îndoială că sîntem departe de rezolvarea crizei. Cele zece zile în care Dacian Cioloş şi useriştii au vreme să se prezinte în faţa parlamentului cu un program de guvernare şi să-şi asigure o majoritate parlamentară nu se vor finaliza cu nimic concret. Deşi, nu mă îndoiesc că liberalii, dacă li se ordonă, l-ar vota pe Cioloş: nu sînt în stare să iasă din cuvîntul preşedintelui. Dar nu va fi cazul: Klaus Iohannis nu le va da o asemenea dispoziţie, care i-ar pune şi pe ei şi pe el într-o situaţie de inferioritate faţă de singurii şi realii lor inamici, cei de la USR. 
 
Deşi, sincer, mie mi-ar plăcea să-l văd pe Cîţu ca ministru de finanţe, ”tîrnosit” de Cioloş la şedinţe de guvern. Dar n-am să văd. Fumul alb a ieşit pe coş, pentru un ”nou papă”, născut mort. Klaus Iohannis n-a rezolvat criza, ci a prelungit-o, pînă cînd ne va ieşi pe nas orice altă pretenţie şi nu vom mai dori decît pe cineva, oricine, să facă ceva, ”cîţ de puţin”, cu pandemia, scumpirile şi frigul iernii.
 
Iohannis i-a trimis de fapt pe userişti într-o misiune imposibilă: să negocieze şi să facă guvern şi majoritate alături de cei cu care au votat moţiunea de cenzură împotriva ”guvernului său”: cu pesediştii lui Ciolacu şi cu AUR-ul lui Simion. Să se descurce. Nu e o desemnare de premier din partea USR, e ca şi cum i-ar fi înjurat de mamă şi i-ar fi trimis la origini. E o răzbunare copilărească, prin care rezolvă mai multe, dintr-o lovitură: îşi bate joc de userişti, îşi ia concediu încă zece zile şi arată că el vrea ”rezolvarea crizei”, cînd, de fapt, îl doare în cot de aşa ceva.   
 
De un guvern am avea nevoie acum, ca de aer. Orice guvern stabil ar fi bun, în momentul de faţă. Dar n-a fost să fie. Klaus Iohannis n-a încercat nici să salveze ”echipa cîştigătoare”, cum se afirmă în comentarii pe scena publică, prin mişcări dinainte calculate, nici să rezolve criza, nici să-i împingă de la spate pe userişti şi liberali, ca să înceapă negocierile între ei, ci doar să-şi salveze programul de vizite şi propriul confort. Să-şi mai ia zece zile libere.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici