Comisia de anchetă îi cere ministrului Toader să o sancţioneze pe Kovesi/ Tăriceanu: Le cerem cetăţenilor să respecte legea, iar procurorul-şef al DNA sfidează deciziile CCR | FOTO DOCUMENT

Comisia de anchetă a alegerilor prezidenţiale din 2009 i-a trimis ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, o scrisoare în care o acuză pe Codruţa Kovesi că a săvârşit o abatere disciplinară prin neprezentarea la audierea în comisie şi îi cere acestuia să dispună măsurile necesare.

2928 afișări
Imaginea articolului Comisia de anchetă îi cere ministrului Toader să o sancţioneze pe Kovesi/ Tăriceanu: Le cerem cetăţenilor să respecte legea, iar procurorul-şef al DNA sfidează deciziile CCR | FOTO DOCUMENT

Comisia de anchetă a alegerilor prezindenţiale îi cere ministrului Tudorel Toader să o sancţioneze pe Codruţa Kovesi

În scrisoarea semnată de către preşedintele comisiei, deputatul Oana Florea (PSD), este prezentat istoricul invitaţiilor adresate către procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, de a se prezenta la audieri, precum şi refuzul repetat al acesteia, prin intermediul mai multor scrisori trimise la comisie.

În condiţiile în care disputa a fost soluţionată printr-o decizie a CCR, iar Kovesi a refuzat din nou să se prezinte, Oana Florea o acuză pe Kovesi că încalcă în mod deliberat o decizie Curţii Constituţionale, fapt care este, pentru magistraţi, o abatere disciplinară.

”Considerăm că, prin refuzul de a se prezenta în faţa comisiei parlamentare de anchetă, comisie desemnată de către Parlamentul României în cadrul funcţiei sale de control, doamna Laura Codruţa Kovesi, procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, a încălcat jurământul prevăzut de Constituţie şi a încălcat dispoziţiile Deciziei CCR 611/2017, săvârşind abatere disciplinară , potrivit dispoziţiilor Legii 303/2004 privind Statutul judecătorilor şi procurorilor (...) Pe cale de consecinţă, vă solicităm să dispuneţi măsurile pe care le consideraţi necesare în această situaţie”, se arată în scrisoarea trimisă lui Tudorel Toader.

În sprijinul acestor acuzaţii, Comisia reia o parte din motivarea Curţii Constituţionale la Decizia 611/2017, despre care Florea consideră că ”stabileşte obligativitatea persoanei care ocupă o funcţie de conducere într-o autoritate a statului român” de a se prezenta în faţa unei comisii parlamentare.

Lui Tudorel Toader i se cere să ia măsuri în acest caz întrucât Statutul magistraţilor prevede că ministrul Justiţiei exercită controlul asupra procurorilor şi tot ministrul propune un candidat pentru postul de procuror-şef al DNA. Este amintit şi jurământul pe care îl depun procurorii la intrarea în magistratură, anume de a respecta Constituţia şi legile ţării, precum şi prevederea legală potrivit căreia nerespectarea deciziilor CCR de către un magistrat se consideră abatere disciplinară.

Tăriceanu: Le cerem cetăţenilor să respecte legea, iar procurorul-şef al DNA sfidează deciziile CCR

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat, luni, că procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, sfidează deciziile Curţii Constituţionale prin refuzul său de a se prezenta în faţa Comisiei de anchetă a alegerilor prezidenţiale.

”Este inadmisibil ca o persoană de la vârful justiţiei să se comporte astfel. Noi le cerem cetăţenilor români să respecte legea, iar procurorul-şef al DNA sfidează deciziile Curţii Constituţionale (...) Lucrul acest mi se pare foarte grav”, a declarat Călin Popescu-Tăriceanu referindu-se la ultima scrisoare trimisă de către Laura Codruţa Kovesi Comisiei parlamentare de anchetă a alegerilor prezidenţiale din 2009.

Preşedintele Senatului a spus că scrisoarea prin care comisia îl atenţionează pe ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, privind săvârşirea de către Kovesi a unei abateri disciplinare este un demers justificat, arătând totodată că nu este atributul comisiei să propună o sancţiune anume.

”Procurorul-şef al DNA funcţionează sub autoritatea Ministerului Justiţiei, deci nu este rolul Parlamentului să propună aceste schimbări sau sancţiuni. Rolul nostru este să semnalăm acest comportament de sfidare, această atitudine”, a spus Tăriceanu.

Întrebat ce aşteptări are de la ministrul Toader privind reacţia acestuia la scrisoarea comisiei, Tăriceanu a răspuns: ”Nu am niciun fel de aşteptări. Tudorel Toader este un ministru care îşi face treaba cu brio”.

Laura Codruţa Kovesi, procurorul şef al DNA, a răspuns, pe 14 noiembrie, invitaţiei comisiei de anchetă a alegerilor din 2009, spunând că nu deţine date sau documente care să ajute la clarificarea situaţiei şi lăsând de înţeles că prezenţa sa la comisie nu are obiect.

"În legătură cu adresa dumneavoastră nr. 4c-30/139 din data de 13 noiembrie 2017, reiterez convingerea că obiectul de activitate al comisiei speciale de anchetă a Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru verificarea aspectelor ce ţin de organizarea alegerilor din 2009 şi de rezultatul scrutinului prezindenţial constată în <<analiza şi clarificarea unor situaţii de fapt, a unor aspecte sau fenomene sociale relevante, justificat de interesul public de cunoaşte anumite realităţi cu reverberaţii în plan social juridic sau politic>>. Sens în care vă aduc la cunoştinţă că nu deţin <<informaţii şi sau documente necesare clarificării împrejurărilor şi cauzelor în care s-au produs evenimentele supuse cercetării parlamentare>>" se arată în adresa transmisă comisiei de Laura Codruţa Kovesi.

A doua zi după răspunul lui Kovesi, Comisia de anchetă a alegerilor prezidenţiale din 2009 a decis, prin vot, la propunerea lui Liviu Pleşoianu (PSD), să trimită o scrisoare ministrului Justiţiei, privind refuzul lui Kovesi.

„Nu este vorba despre comisia noastră de anchetă, ci vorbim despre un principiu, despre autoritatea şi suveranitatea Parlamentului şi despre faptul că avem o decizie CCR fără echivoc. Legea spune că ministrul Justiţiei exercită controlul ierarhic asupra procurorilor. Totodată avem în legea 303 articolul 99 litera ş, care vorbeşte despre nerespectarea deciziilor CCR şi a hotărârilor ICCJ, pe asta se va baza adresa noastră către ministrul Justiţiei. Aşa cum spune şi CCR noi nu putem nici să stabilim sancţiuni, ci doar să expunem o situaţie de fapt, decizia finală îi aparţine ministrului Justiţiei”, a declarat preşedintele Comisiei pentru ancheta alegerilor prezidenţiale din 2009, deputatul PSD Oana Florea.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici