Comisia de cod electoral a început decuparea colegiilor uninominale

Comisia de cod electoral a realizat, în şedinţa de luni, decuparea colegiilor uninominale din 10 judeţe negociate anterior pe plan local, propunerile venind din partea liberalilor - pentru patru judeţe şi din partea PSD - pentru şase judeţe.

38 afișări
Imaginea articolului Comisia de cod electoral a început decuparea colegiilor uninominale

Comisia de cod electoral a început decuparea colegiilor uninominale (Imagine: Mediafax Foto)

Astfel, membrii Comisiei de cod electoral au aprobat propunerile PNL privind colegiile uninominale din judeţele Cluj, Bistriţa-Năsăud, Giurgiu, Teleorman şi pe cele ale social-democraţilor pentru Gorj, Caraş-Severin, Iaşi, Ilfov, Olt şi Tulcea.

Majoritatea propunerilor a întrunit zece voturi "pentru", o abţinere şi un vot împotrivă, abţineri înregistrându-se în general din partea senatorului PRM Verginia Vedinaş, iar voturi contra din partea reprezentantului PDL Valentin Iliescu.

Parlamentarul democrat-liberal, care a votat împotrivă sau s-a abţinut în legătură cu toate propunerile, cu excepţia judeţului Olt, unde a votat "pentru", a acuzat în timpul dezbaterilor existenţa unor înţelegeri între PNL şi PSD, făcute "pe un colţ de masă, în cine ştie ce cârciumă".

Iliescu a afirmat că sunt cazuri unde, între cele mai îndepărtate localităţi dintr-un colegiu, este o distanţă de 130 de kilometri. "Este o împărţire artificială, forţată, strict electorală", a comentat el.

După delimitarea colegiilor din cele zece judeţe, membrii comisiei, în afară de Valentin Iliescu, au părăsit sala, determinând întreruperea şedinţei. Deputatul PDL s-a arătat contrariat, susţinând că el mai avea de făcut propuneri pentru încă 22 de judeţe.

"Aici este doar bătaie de joc. Dacă au terminat colegiile negociate, acum pleacă. Sunt nişte laşi", a spus Valentin Iliescu. În replică, social-democratul Florin Iordache a afirmat că de vină pentru afirmaţiile deputatului PDL "este căldura".

"N-am asistat decât la o cârdăşie politică scoasă încă o dată la iveală, între PSD şi PNL. Ei au făcut o delimitare negociată într-un colţ de masă, la cine ştie ce cârciumă, astfel încât să le fie lor foarte bine. (...) Mi se pare un lucru efectiv grav, care nu are nicio legătură cu practica parlamentară, comportamentul golănesc al unor domni aşa-zişi deputaţi, care efectiv şi-au bătut joc de această soluţie", a susţinut, după şedinţă, Valentin Iliescu.

"Dacă PSD are un candidat bun care trebuie să iasă, PNL trebuie să pună un iepuraş", a mai afirmat Iliescu.

El a apreciat că parlamentarii care au votat "pentru" propunerile făcute în şedinţa de luni fac parte din "Coaliţia celor 322".

"PRM s-a abţinut, în rest toţi ceilalţi fac parte din majoritatea de 322 care a fost acum un an. Aceeaşi majoritate care agită şi se agaţă disperată de putere încearcă şi acum să-şi conserve puterea printr-o şmecherie. Un troc josnic, mizerabil, care nu va duce la rezultate pozitive pentru România", a mai spus Iliescu.

La rândul său, preşedintele comisiei, liberalul Mihai Voicu, s-a arătat mulţumit de rezultatul şedinţei de luni. "Oricum, delimitarea este un subiect de negociere politică. Nu a fost vorba despre un vot PNL-PSD, deoarece propunerile au fost votate şi de PC şi UDMR, dar şi de grupul minorităţilor naţionale. Nu este vina nimănui că PDL este o voce izolată pe scena politică în acest moment", a menţionat Mihai Voicu.

El a dat asigurări că în această săptămână vor fi finalizate negocierile între filialele partidelor politice din încă 20 de judeţe, urmând ca acestea să intre în dezbatere săptămâna viitoare, luni urmând să aibă loc o nouă şedinţă a comisiei.

Termenul limită pentru trasarea în Parlament a colegiilor uninominale este 20 iulie, după acest termen decizia aparţinând Guvernului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici