Comisia de regulament: Parlamentarul trebuie să aibă o ţinută decentă şi oficială

Parlamentarul trebuie să aibă o ţinută decentă şi oficială, au stabilit, luni, deputaţii din Comisia de regulament, la discutarea Codului de conduită a parlamentarului, a precizat preşedintele Comisiei, Nicolae Vasilescu.

233 afișări
Imaginea articolului Comisia de regulament: Parlamentarul trebuie să aibă o ţinută decentă şi oficială

Comisia de regulament: Parlamentarul trebuie să aibă o ţinută decentă şi oficială (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

El a precizat că deputaţii din Comisia de regulament au discutat principiile care stau la baza Codului de conduită a parlamentarului pentru a fi trimise ministrului Justiţiei.

"Am discutat principiile care stau la baza Codului pentru a fi trimise ministrului Justiţiei pentru că domnul ministru ne-a trimis o solicitare să trimitem aceste principii pentru a fi cuprinse în interiorul raportului MCV referitor la România. Am cuprins toate principiile care ar trebui să facă parte dintr-un cod. Deocamdată textul referitor la vestimentaţie spune că «parlamentarul trebuie să aibă o ţinută decentă şi oficială», pentru că este practic foarte greu să facă o anexă la statutul parlamentarului în care să enumere o serie întreagă de elemente de design şi etichetă, nu se poate desigur. O să găsim o frază care să fie cât de cât mai explicită", a explicat Vasilescu.

El a fost întrebat dacă Remus Cernea ar trebui să se tundă sau nu, în urma principiilor din Codul de conduită. "Sunt mai multe paragrafe. Unul se referă la ţinută şi altul se referă la atitudine. Sigur că ţinuta-i ţinută şi cred că o coafură nu ţine de ţinută cât ţine de modul tău de a fi şi de a te prezenta în viaţa de zi cu zi. E foarte greu acum să spun: «Da, domne, dacă o doamnă este coafată, este perfect, iar dacă o doamnă nu trece pe la coafor, dar are o ţinută ok, nu poate să vină la Parlament»", a precizat NiNicolae Vasilescu

El a arătat că "au trecut de mult vremurile" în care bărbaţii erau obligaţi să se tundă şi să nu-şi lase coadă.

"Cred că şi un parlamentar care are coadă până la urmă şi este decent, are o atitudine aşa cum trebuie, nu ştiu dacă e bine să ne băgăm noi în gesturile lor de coafură", a arătat Vasilescu.

Parlamentarul a fost întrebat şi despre posibilitatea ca bărbaţii parlamentari să mai poarte bijuterii sau nu, Vasilescu răspunzând că nu se poate ca printr-un cod de conduită să interzici unui parlamentar să poarte peste costum "un lanţ de aur de nu ştiu ce grosime".

"Poţi fi reprezentanţi ai minorităţilor în Parlament din a căror atitudine sau cultură să reiasă că trebuie să stea la gât cu lanţuri de aur de puţ. Nu ştiu, e foarte greu să te duci până acolo cu gândul. Cred că până la urmă ţine de cei 7 ani de acasă. Parlamentarii sunt ca toată lumea: au sau nu au cei 7 ani de acasă. N-o să pot printr-un cod de conduită să ţin un parlamentar ca peste costum să nu poarte nu ştiu ce lanţ gros de nu ştiu cât", a explicat preşedintele Comisiei de regulament a Camerei Deputaţilor.

El a arătat că sancţiunile sunt cel din Regulamentul Camerei şi "se vor aplica după caz". "Pentru ţinută este vorba de chemarea la ordine şi asta înseamnă că dacă preşedintele (de şedinţă - n.r.) va dispune, parlamentarul trebuie să părăsească sala şi să se îmbrace cum trebuie", a adăugat Vasilescu.

El a mai spus că până pe 1 noiembrie deputaţii din Comisia de regulament vor redacta textul la codul de conduită.

Ministrul Justiţiei trimitea recent o scrisoare preşedintelui Camerei Deputaţilor în care cere, în perspectiva raportului MCV, elemente relevante privind codul de conduită a parlamentarilor, Valeriu Zgonea precizând că modificarea regulamentului Camerei şi elaborarea codului se vor face în această sesiune.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici