Comisia Juridică a Camerei: Nu există incompatibilitate între funcţia de deputat şi cea de rector

Deputaţii jurişti au elaborat, marţi, un punct de vedere, ce urmează a fi trimis Biroului Permanent al Camerei, potrivit căruia nu există incompatibilitate între funcţia de deputat şi cea de rector.

26 afișări
Imaginea articolului Comisia Juridică a Camerei: Nu există incompatibilitate între funcţia de deputat şi cea de rector

Comisia Juridică a Camerei: Nu există incompatibilitate între funcţia de deputat şi cea de rector (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Argumentul folosit de mai mulţi membri ai Comisiei a constat în faptul că deputaţii care deţin şi funcţiile de rectori nu pot fi declaraţi incompatibili, deoarece la momentul în care au fost aleşi legislaţia nu interzicea cumulul de funcţii.

În cadrul dezbaterilor, deputaţul independent Eugen Nicolicea, membru al UNPR, şi deputatul democrat-liberal Mihail Boldea au susţinut că senatul universităţilor este cel care ar trebui să constate situaţia de incompatibilitate.

Preşedintele Comisiei, Daniel Buda, a încercat să supună la vot elaborarea unui punct de vedere în care să se constate că deputaţii care sunt şi rectori se află în situaţie de incompatibilitate, argumentând că există riscul ca aceştia să fie declaraţi incompatibili pe durata mandatului în contextul adoptării noii Legi a educaţiei, ce stipulează că parlamentarii nu pot fi şi rectori.

Cu toate acestea, Comisia decis să transmită Biroului Permanent un punct de vedere în care se precizează că nu există incompatibilitate între funcţia de deputat şi cea de rector.

Decizia Comisiei a fost luată cu 11 voturi "pentru" elaborarea acestui punct de vedere, nouă voturi "împotrivă" şi o abţinere.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici