Comisia pentru irigaţii i-a audiat pe Gavrilescu şi Dăianu

Foştii miniştri ai Agriculturii şi Finanţelor din perioada 1997-1998, Dinu Gavrilescu şi Daniel Dăianu, au fost audiaţi, miercuri, la Comisia de anchetă privind sistemul de irigaţii, dând explicaţii referitoare la afacerea "Transchem", privind achiziţionarea de utilaje şi echipamente de irigaţii.

134 afișări
Imaginea articolului Comisia pentru irigaţii i-a audiat pe Gavrilescu şi Dăianu

Daniel Dăianu şi Dinu Gavrilescu (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Dinu Gavrilescu a precizat, la audieri, că nu s-a implicat în această afacere, nu a semnat niciun document legat de ea şi că de acest lucru "s-au ocupat secretarul de stat Dobrescu şi Valentin Apostol", director al RAIF.

Gavrilescu a spus că nu avrut să semneze această afacere şi că "Dobrescu l-a convins pe Remeş să semneze". El a afirmat că, în timpul mandatului său, serviciile secrete "erau egale cu zero", referindu-se la faptul că acestea nu l-au informat în legătură cu faptul că afacerea a fost dezastruoasă şi pentru alte state vecine.

Daniel Dăianu a precizat că, în timpul mandatului său, nu a aprobat această afacere şi a spus că statul nu trebuie să-i acorde garanţii. El a adăugat că l-a informat pe succesorul său la minister în legătură cu îndoielile sale.

Afacerea Transchem datează din perioada 1997-1998 când a început programul legat de îmbunătăţirile funciare, a precizat preşedintele comisiei Valeriu Tabără, arătând că programul Romag 98 reprezenta o investiţie făcută de societatea Transchem pentru a aduce utilaje şi echipamente pentru irigaţii, pe baza unui credit grantat de stat. În final, statul român a trebuit să plătească creditul pe care l-a garantat, fiind păgubit cu 100 de milioane de dolari.

Citeşte mai multe despre Afacerea Transchem.

Tabără vorbeşte de o "devalizare de proporţii"

Valeriu Tabără a declarat, după audierea celor doi foşti demnitari, că este vorba despre o "devalizare de proporţii" a fondurilor şi că au fost implicate inclusiv instituţii ale statului care nu au luat măsurile necesare.

Potrivit lui Tabără, de-a lungul anilor, a fost o "iresponsabilitate" în legătură cu sistemul de irigaţii şi că "a fost furat aproape tot, de la liniile de curent, până la dezagregarea stâlpilor de beton armat", "cablurile de transport energie, s-au scos conductele din pământ".

El a spus că la comisie urmează să fie audiate şi alte persoane în acest caz şi că este posibil să nu poată respecta termenul de 12 august de finalizare a raportului comisiei.

Tabără a adăugat că va discuta cu preşedintele Camerei Deputaţilor despre prelungirea cu 10-14 zile a dezbaterilor din comisie.

Remeş şi Mureşan nu s-au prezentat la Comisie

Foştii miniştri ai Agriculturii Decebal Traian Remeş şi Ioan Mureşan nu s-au prezentat, miercuri, la audierile din Comisia parlamentară de anchetă privind sistemul de irigaţii, preşedintele comisiei Valeriu Tabără precizând că aceştia vor fi invitaţi din nou.

Tabără a arătat că este posibil ca cei doi foşti demnitari să nu fi primit invitaţia având în vedere că aceştia se află la Baia Mare.

"O să vedem de ce aceştia nu au venit la comisie. Sper să înţeleagă, în special Ioan Mureşan, care a fost parlamentar, care sunt bazele legale şi regulamentare ale unei prezenţe la solicitarea unei comisii parlamentare de anchetă", a spus Tabără.

El a arătat că va repeta invitaţia către cei doi foşti miniştri pentru a se prezenta la audieri săptămâna viitoare, iar dacă aceştia nu vor veni, se va adresa Biroului Permanent.

"Ne vom adresa Biroului Permanent şi celor îndrituiţi să facă atenţionare că aceştia se află dincolo de prevederile legii", a afirmat Valeriu Tabără, adăugând că nu crede că Mureşan şi Remeş evită "să dea ochii" cu această comisie de anchetă.

Comisia de anchetă i-a audiat, marţi, pe fostul ministru al Agriculturii Dinu Gvrilescu şi pe fostul ministru al Finanţelor Daniel Dăianu.

Comisia parlamentară de anchetă trebuie să elaboreze un raport privind sistemul de irigaţii până pe 12 august, raport care va fi dezbătut de plenul Camerei Deputaţilor cel mai probabil în sesiunea parlamentară din toamnă.

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici