Comisie: Limitele teritoriilor cu minorităţi pot fi modificate fără atingerea drepturilor acestora

Comisia pentru drepturile omului de la Cameră a modificat, joi, proiectul Statutului minorităţilor, stabilind că limitele unităţilor administrativ-teritoriale în care minorităţile deţin o pondere semnificativă pot fi modificate fără a aduce atingere drepturilor acestora, UDMR criticând amendamentul.

383 afișări
Imaginea articolului Comisie: Limitele teritoriilor cu minorităţi pot fi modificate fără atingerea drepturilor acestora

Comisie: Limitele teritoriilor cu minorităţi pot fi modificate fără atingerea drepturilor acestora (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Reprezentantul UDMR în Comisie Attila Varga a criticat acest amendament şi a spus că UDMR susţine textul iniţial al articolului 14 din Statutul minorităţilor, care prevede că este interzisă modificarea limitelor unităţilor administrativ-teritoriale, respectiv a circumscripţiilor electorale, în defavoarea ponderii minorităţilor naţionale care locuiesc în mod tradiţional în acestea.

Attila Varga a spus că formularea Comisiei este "nepotrivită din punct de vedere juridic şi contravine convenţiei-cadru privind protecţia minorităţilor".

El a spus că această problemă se poate discuta în coaliţie şi că speră să fie rezolvată până când proiectul intră în dezbaterea plenului.

"Am solicitat consultări şi pentru acest punct şi pentru alte probleme, ţinem la acest articol, pentru că aşa scrie în convenţia-cadru", a precizat Varga Attila, arătând că l-a informat pe preşedintele UDMR şi că rămâne ca liderul Uniunii să discute la nivel politic.

În replică, deputatul PDL Marius Dugulescu a spus că textul iniţial al articolului 14 era o încălcare a Constituţiei, pentru că statul nu se mai putea să se reorganizeze având în vedere că legea interzice.

"Am făcut un articol constituţional şi legal şi care respectă convenţia-cadru privind minorităţile naţionale", a spus Dugulescu.

El a explicat că acestă convenţie prevede că statul nu are voie să modifice legile teritoriale dacă sunt încălcate drepturile minorităţilor, iar această prevedere este îndeplinită prin amendamentul formulat de Comisie.

Comisia pentru drepturile omului a Camerei Deputaţilor a dezbătut, joi, 18 articole din Statutul minorităţilor şi urmează să continue discuţiile vineri, luni şi marţi, deputatul Nicolae Păun apreciind că raportul Comisiei va fi finalizat marţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici