Conducerea PDL caută, luni, să-şi netezească imaginea şifonată de cazul Ridzi

Democrat-liberalii stabilesc, luni, în şedinţa BPN, strategia de diminuare a prejudiciului de imagine cu care se confruntă din cauza scandalului Ridzi, cea mai probabilă opţiune fiind alinierea tuturor luărilor de poziţie la cea transmisă deja de premierul Emil Boc.

16 afișări
Imaginea articolului Conducerea PDL caută, luni,  să-şi netezească imaginea şifonată de cazul Ridzi

Conducerea PDL caută, luni, să-şi netezească imaginea şifonată de cazul Ridzi (Imagine: Bogdan Stamtin/Mediafax Foto)

Potrivit unor surse din partid, liderii democrat-liberali doresc să asculte toate opiniile reprezentanţilor din BPN şi să stabilească, prin vot, atitudinea pe care partidul o va avea pe viitor în cazul ministrului Tineretului, până la verdictul DNA sau al comisiei parlamentare privind începerea sau neînceperea urmăririi penale.

Liderii partidului doresc ca, după această decizie din BPN, membrii PDL să se abţină de la comentarii publice, pentru ca mesajul pe cazul Ridzi să fie transmis numai de Emil Boc, premierul fiind cel care poate lua o decizie privind demiterea acesteia.

Mesajul premierului este că susţinerea pentru Ridzi va exista doar până în momentul unui răspuns clar din partea DNA, o cerere de începere a urmăririi penale ducând, fără niciun fel de rezerve, la ridicarea sprijinului politic şi suspendarea acesteia din funcţia de ministru.

O clarificare în conducerea partidului este cu atât mai necesară cu cât liderii patidului consideră că toate comentariile privind acest scandal în care este implicat ministrul Tineretului amplifică prejudiciul de imagine adus PDL, prin crearea senzaţiei de "divizare" în interiorul formaţiunii.

Cotestatarii Monicăi Iacob Ridzi consideră că, dacă o decizie a premierului privind demiterea Monicăi Iacob Ridzi este greu de luat, întrucât nu există încă o hotărâre privind ilegalitatea acţiunii sale, o demisie de onoare a ministrului şi o retragere din funcţie, pentru lămurirea tuturor acestor suspiciuni, este mai mult decât necesară.

Aceştia o acuză pe Monica Iacob Ridzi că, prin "egoismul" său de a se agăţa de funcţie, a sacrificat atât imaginea partidului, cât şi a tuturor miniştrilor PDL din Executiv, atenţia presei fiind transferată, de aproape o lună, numai către acest scandal şi nu către acţiunile pozitive ale guvernării.

Cu toate acestea, cea mai mare parte a liderilor partidului consideră că o decizie de ridicare a sprijinului politic pentru ministrul Monica Iacob Ridzi ar crea – în acest moment în care cazul Ridzi este unul mai degrabă mediatic, decât unul strict juridic – un precedent periculos, care ar putea duce la atacarea, în viitor, şi a altor miniştri democrat-liberali.

În aceste condiţii, PDL trebuie să analizeze, luni, cum va atenua acest deficit de imagine, pe care partidul îl înregistrează din momentul declanşării scandalului "Ziua Tineretului".

Liderii PDL trebuie să ia în calcul un verdict întârziat al DNA, perioadă în care atacurile la adresa partidului şi a ministrului vizat vor continua cu la fel de mare forţă ca până acum.

În condiţiile în care susţinătorii Monicăi Iacob Ridzi în BPN sunt majoritari, comparativ cu cei care doresc fie demiterea acesteia, fie un gest unilateral din partea ei de renunţare la mandatul de ministru, este de aşteptat ca decizia PDL de luni să fie în favoarea ministrului Tineretului.

PDL nu va împiedica ancheta justiţiei în cazul ministrului Monica Iacob Ridzi şi nici nu va vota în Parlament împotriva începerii urmăririi penale, în cazul în care Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) va solicita declanşarea acestei proceduri, declara premierul Emil Boc.

El a arătat că fiecare ministru răspunde în faţa justiţiei pentru eventuale nereguli şi este sancţionat politic şi legal dacă acuzaţiile se confirmă.

Premierul a precizat din nou că o va demite pe Ridzi de la conducerea ministeului dacă va începe urmărirea penală şi a negat informaţiile din media conform cărora preşedintele Traian Băsescu ar fi intervenit pentru ca Monica Iacob Ridzi să nu fie înlocuită din funcţie.

"PDL nu va face un scut în raport cu niciun ministru pentru anchetarea lui. Orice ministru la care DNA va cere începerea urmăririi va fi demis în aceeaşi zi. Justiţia trebuie să meargă până la capăt", spunea Boc.

(Material realizat de Valentina Ion, valentina.ion@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici