CONFERINŢA MEDIAFAX - Ciucă, despre lobby: Susţin reglementare moderată, eventual cu posibilitatea autoreglementării prin lege

Preşedintele Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, Bogdan Ciucă, a declarat, marţi, la conferinţa "Mediafax Talks about Lobby", că este adeptul unei reglementări moderate a lobby-ului, eventual cu posibilitatea de autoreglementare oferită printr-un act normativ.

126 afișări
Imaginea articolului CONFERINŢA MEDIAFAX - Ciucă, despre lobby: Susţin reglementare moderată, eventual cu posibilitatea autoreglementării prin lege

Preşedintele Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, Bogdan Ciucă (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Ciucă a susţinut că a identificat mai multe puncte de vedere, primul dintre ele fiind unul radical: "Nu recunoaştem activitatea de lobby, cu atât mai puţin lobby-iştii. Cine face lobby e pasibil de a fi învinuit că a făcut trafic de influenţă".

El a precizat că, în opinia sa, traficul de influenţă este altceva decât activitatea de lobby şi priveşte faptul "de a promite, de a da, de a facilita un avantaj celui care decide".

O altă categorie nominalizată îi priveşte pe adepţii unei activităţi reglementate mai excesiv decât şi-ar putea imagina şi el.

Ciucă a menţionat că o altă categorie, al cărui adept este, este cea a unei reglementări ponderate, chiar una mai ponderată decât cea făcută în legea aflată în Parlament.

Deputatul PC a susţinut că o altă abordare priveşte folosirea subiectului privind activitatea de lobby în scop exclusiv politic, respectiv că în orice situaţie respectiva categorie de persoane va reproşa soluţia adoptată indiferent care ar fi ea.

Ciucă nu a exclus însă varianta unei autoreglementări în cazul activităţii de lobby.

"S-ar putea ca la finalul dezbaterilor pe care le vom avea, şi vor mai fi, să tragem concluzia că nu trebuie reglementat. Bun, dar orice jurist vă poate spune că ceea ce nu este reglementat nu există din perspectivă legală. Chiar autoreglementarea acolo unde există (...), legea dă posibilitatea autoreglementării. Deci, prin legea specială se zice: dom'le, în privinţa asta corpul profesional dă un regulament şi se autoreglementează. Posibilitatea autoreglementării, în opinia mea, ar trebui generată de un text de lege, ca să existe argumente împotriva celor care se fac că nu există această activitate de lobby", a susţinut deputatul PC.

Preşedintele Comisiei juridice le-a transmis reprezentanţilor activităţii de lobby că aşteaptă să participe la dezbaterile parlamentare pe marginea textului de lege aflat în parcursul legislativ şi să transmită propuneri de amendamente.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, preşedintele Comisiei juridice a Camerei, Bogdan Ciucă, europarlamentarul Adina Vălean, senatorul Mircea Geoană, experţi, avocaţi şi cei implicaţi direct în activitatea de lobby participă, marţi, la conferinţa "Mediafax Talks about Lobby", organizată de Agenţia de presă Mediafax , în pateneriat cu Asociaţia Registrul Român de Lobby, tema principală fiind transparenţa activităţii de lobby, în contextul actualului proiect de lege propus de către Comisia juridică a Camerei Deputaţilor în decembrie 2013.

Scopul conferinţei este să pună în dialog, într-o dezbatere publică interactivă, principalii actori din procesul activităţii de influenţare a deciziei publice şi să ofere noi abordări asupra desfăşurării optime a activităţii de lobby, în acord cu politicile şi bunele practici europene. La dezbaterea publică participă decidenţi politici, reprezentanţi ai principalelor instituţii din România, profesionişti care activează în domeniul lobby, ONG-uri şi jurnalişti, precum şi experţi din instituţiile europene şi internaţionale.

Lectorii invitaţi sunt: Valeriu ZGONEA - Preşedintele Camerei Deputaţilor; Bogdan CIUCĂ - Preşedintele Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor; Lucyna GUTMAN-GRAUER - Board Member, SEAP Society of European Affairs Professionals; Adina VĂLEAN - Europarlamentar, Grupul Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa; Laura FLOREA - Preşedintele Asociaţiei Registrul Român de Lobby; Mircea GEOANĂ - Senator PSD, fost ministru de Externe şi ambasador al României în SUA; Leonard ORBAN - Preşedintele CA al Institutului European din România, fost comisar european pentru Multilingvism; Codru VRABIE - Preşedinte, Asociaţia EPAS; Roberto MUSNECI - Senior Partner, Serban&Musneci Associates; Ionuţ SIBIAN – membru CESE; Liviu FĂTU - Avocat, Fătu Law Firm.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici