CONFERINŢA MEDIAFAX - Zgonea: Am primit atâtea telefoane de la ambasade încât am retras Legea lobby-ului de la votul final

Preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea a declarat, marţi, la conferinţa "Mediafax Talks about Lobby", că în decembrie 2013, la finalul sesiunii parlamentare, a primit telefoane de la ambasade, asociaţii şi grupuri de interese, încât a decis să retragă actul normativ de la votul final.

310 afișări
Imaginea articolului CONFERINŢA MEDIAFAX - Zgonea: Am primit atâtea telefoane de la ambasade încât am retras Legea lobby-ului de la votul final

Zgonea: Am primit atâtea telefoane de la ambasade încât am retras Legea lobby-ului de la votul final (Imagine: Bogdan Maran/ Mediafax Foto)

"Când Bogdan (Bogdan Ciucă, preşedintele Comisiei juridice a Camerei - n.r.) m-a întrebat de ce vreau să promovez Legea lobby-ului şi în ce formă, i-am zis în orice formă, important este să dăm acest semnal", a relatat Zgonea.

"Şi de la opt dimineaţă până la ora zece (orele de dinaintea şedinţei de plen din 10 decembrie în care urma să se supună votului Camerei Legea lobby-ului - n.r.) am primit atâtea telefoane - nu vreau să spun de la câte ambasade şi de la câte asociaţii şi grupuri de interese - încât am retras-o de pe ordinea de zi tocmai pentru că noi ne-am atins scopul", a spus Zgonea.

El a arătat că scopul său a fost de a atrage atenţia că România are nevoie de o lege care să reglementeze domeniul lobby-ului şi că parlamentarii nu pot face acest lucru singuri, fără asociaţiile interesate.

"Scopul nostru a fost acela de a atrage atenţia că România are nevoie azi de mai multă transparenţă în zona procesului legislativ şi că o lege a lobby-ului, un registru de interese sunt importante, dar nu putem să luăm această decizie singuri", a spus Zgonea.

Întrebat de ce a fost sunat de reprezentanţii ambasadelor, Zgonea a precizat: "Pentru că legea, bineînţeles, în forma în care este promovată, ea ameţeşte lucrurile".

El a spus că Legea lobby-ului nu ar fi avut efecte, chiar dacă ar fi fost votată în acea formă, întrucât procedura normativă nu era încheiată.

"Dar chiar dacă era votată, procedura normativă nu este încheiată. Deci ea nu are efect pentru că Înalta Curte, CSM poate să o conteste la CC, preşedintele poate să o întoarcă. Întotdeauna, când vrei să atragi atenţia asupra ta şi vrei să faci o dezbatere într-o anumită zonă, foloseşti aceste mecanisme. Dumneavoastră eraţi obişnuiţi cu conferinţele de presă ale preşedintelui Traian Băsescu. Eu folosesc alte mecanisme, tot democratice, fără să afectez societatea românească", a spus Zgonea.

Solicitat să comenteze temerea că o astfel de lege ar îngloba cazurile de trafic de influenţă în rândul politicenilor, Zgonea a răspuns: "Nu, eu cred că un politician nu poate să fie lobby-ist, asta să fie foarte clar".

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, preşedintele Comisiei juridice a Camerei, Bogdan Ciucă, europarlamentarul Adina Vălean, senatorul Mircea Geoană, experţi, avocaţi şi cei implicaţi direct în activitatea de lobby participă, marţi, la conferinţa "Mediafax Talks about Lobby", organizată de Agenţia de presă Mediafax , în pateneriat cu Asociaţia Registrul Român de Lobby, tema principală fiind transparenţa activităţii de lobby, în contextul actualului proiect de lege propus de către Comisia juridică a Camerei Deputaţilor în decembrie 2013.

Scopul conferinţei este să pună în dialog, într-o dezbatere publică interactivă, principalii actori din procesul activităţii de influenţare a deciziei publice şi să ofere noi abordări asupra desfăşurării optime a activităţii de lobby, în acord cu politicile şi bunele practici europene. La dezbaterea publică participă decidenţi politici, reprezentanţi ai principalelor instituţii din România, profesionişti care activează în domeniul lobby, ONG-uri şi jurnalişti, precum şi experţi din instituţiile europene şi internaţionale.

Lectorii invitaţi sunt: Valeriu ZGONEA - Preşedintele Camerei Deputaţilor; Bogdan CIUCĂ - Preşedintele Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor; Lucyna GUTMAN-GRAUER - Board Member, SEAP Society of European Affairs Professionals; Adina VĂLEAN - Europarlamentar, Grupul Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa; Laura FLOREA - Preşedintele Asociaţiei Registrul Român de Lobby; Mircea GEOANĂ - Senator PSD, fost ministru de Externe şi ambasador al României în SUA; Leonard ORBAN - Preşedintele CA al Institutului European din România, fost comisar european pentru Multilingvism; Codru VRABIE - Preşedinte, Asociaţia EPAS; Roberto MUSNECI - Senior Partner, Serban&Musneci Associates; Ionuţ SIBIAN – membru CESE; Liviu FĂTU - Avocat, Fătu Law Firm.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici