Conflict în USR pe lista de la alegerile parlamentare. Vlad Alexandrescu: Există riscul ca în USR să câştige politrucii, în dauna profesioniştilor

Situaţia e din ce în ce mai tensionată în USR PLUS, din cauza listelor cu viitorii candidaţi la parlamentare, iar senatorul Vlad Alexandrescu spune, la RFI, că există riscul ca în USR să câştige politrucii, în dauna profesioniştilor. „Dacă USR se îmbolnăveşte, s-ar putea să nu mai fie nevoie de el”.

587 afișări
Imaginea articolului Conflict în USR pe lista de la alegerile parlamentare. Vlad Alexandrescu: Există riscul ca în USR să câştige politrucii, în dauna profesioniştilor

Conflict în USR pe lista de la alegerile parlamentare. Vlad Alexandrescu: Există riscul ca în USR să câştige politrucii, în dauna profesioniştilor

Vlad Alexandrescu spune la RFI că dacă nu va prevala criteriul meritocraţiei la stabilirea listelor de candidaţi, USR PLUS riscă să aibă soarta partidelor tradiţionale.

„Există riscul în USR, ca în orice partid, ca anumite grupări să excludă persoanele care au o independenţă de judecată şi de poziţie în raport cu conducerea partidului. Cu alte cuvinte, să câştige politrucii, în dauna profesioniştilor”, spune Vlad Alexandrescu.

Întrebat dacă există politruci în USR PLUS, senatorul a răspuns că în orice partid există politruci.

„Sigur, se vorbeşte de politruci la partidele vechi, foarte vechi, cum a fost PCR, care a avut timp să îşi formeze nişte politruci, care ajunseseră să domine întreaga societate. Nu mi-aş dori ca USR, care este un partid tânăr, să formeze şi să genereze politruci, dar acest lucru este oricând posibil”, a răspuns Vlad Alexandrescu.

Întrebat, apoi, dacă se află pe o listă neagră de oameni care nu vor mai prinde un loc de parlamentar, Vlad Alexandrescu a spus că acest lucru va fi hotărât de delegaţii la Conferinţa Municipală, care va avea loc zilele următoare.

„Sâmbătă, cei 70 de delegaţi reuniţi, care sunt USR şi PLUS vor alege poziţiile eligibile din Camera Deputaţilor şi Senat pentru partidul nostru. Este în întregime în mâna delegaţilor să decidă dacă ei vor asculta de principiul autobuzului, cum se numeşte în USR sau a listelor primite de la anumite grupări sau îşi vor asculta propria conştiinţă şi vor vota în deplină libertate. Deocamdată, am observat că în procedura de vot s-a strecurat o încălcare a principiului fundamental al meritocraţiei, care e destul de greu de explicat, dar care favorizează votul disciplinat, pornind de la o listă şi de la o anumită ierarhie în acea listă, care ar putea fi dictată de grupări din partid”, a mai spus Alexandrescu.

Acesta a precizat că îşi menţine speranţa că USR „ştie să rămână USR şi că este nevoie de USR în România, atâta vreme cât USR-ul este bine. Dacă USR se îmbolnăveşte, s-ar putea să nu mai fie nevoie de USR în România, pentru că USR devine un partid ca toate celelalte”, a conchis senatorul.

Deputatul Cornel Zainea a demisionat atât din partid, cât şi din Parlament, nemulţumit de modul în care se întocmesc listele. De asemenea, senatorii Vlad Alexandrescu şi Florina Presadă riscă să nu mai prindă un loc de parlamentar, potrivit presei centrale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici