Consiliul UE confirmă numirea Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror-şef european

Consiliul Uniunii Europene a confirmat numirea Laurei Codruţa Kövesi în funcţia de procuror-şef european, urmând ca această numire să fie supusă spre aprobare Parlamentului European, se arată într-un comunicat dat publicităţii luni.

2236 afișări
Imaginea articolului Consiliul UE confirmă numirea Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror-şef european

Consiliul UE confirmă numirea Laurei Codruţa Kövesi în funcţia de procuror-şef european

Kövesi este în prezent procuror în cadrul Parchetului General de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din România. De-a lungul carierei sale în România a deţinut diverse funcţii de procuror.

"Procurorul şef european va organiza activitatea Biroului Procurorului Public European (EPPO) şi reprezintă Biroul în contactele cu alte instituţii UE, ţări membre şi state terţe. Kövesi va fi asistată de doi adjuncţi şi va prezida colegiul procurorilor, care va avea sarcina să definească strategia şi regulile interne şi va asigura coerenţa în şi între cazuri", se arată în comunicatul Consiliului European.

"Prioritatea Consiliului este ca EPPO să fie funcţional din noiembrie 2020. În acest sens, a devenit urgentă numirea procurorului-şef european. Kovesi, în calitate de primă deţinătoare a funcţiei, va avea sarcina de a organiza de la zero EPPO (...) Consiliul va continua să monitorizeze organizarea biroului pentru a se asigura că avem un EPPO eficient şi adecvat, care devine piatra de temelie a luptei noastre împotriva fraudei şi corupţiei cu fonduri UE", a declarat Anna-Maja Henriksson, ministrul Justiţiei din Finlanda, ţară ce deţine Preşedinţia Consiliului UE.

Biroul Procurorului Public European, care va avea sediul la Luxembourg, va fi o instituţie independentă a Uniunii Europene care va fi responsabilă cu anchetarea, urmărirea penală şi aducerea în faţa justiţiei a infracţiunilor împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene (fraude, corupţie, fraude transfrontaliere cu TVA de peste 10 milioane de euro).

Taguri:
kovesi,
ue,
justiţie

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici