Constantinescu şi Iliescu critică declaraţia lui Băsescu despre pragul electoral de 10%

Foştii preşedinţi Emil Constantinescu şi Ion Iliescu au criticat, miercuri, după întâlnirea cu Mihail Gorbaciov, declaraţia lui Traian Băsescu despre pragul electoral de 10%, susţinând că această "idee năstruşnică" ar însemna eliminarea UDMR din Parlament şi afectarea relaţiei cu Ungaria.

42 afișări
Imaginea articolului Constantinescu şi Iliescu critică declaraţia lui Băsescu despre pragul electoral de 10%

Constantinescu şi Iliescu critică declaraţia lui Băsescu despre pragul electoral de 10% (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Ce-a spus preşedintele, 10% - un prag, înseamnă eliminarea UDMR-ului. Iar aceasta ar avea - chiar dacă în România ar avea un efect, în străinătate ar avea un efect devastator. Şi împreună ar atârna o stare de divergenţă cu Ungaria, cu noul guvern ungar, şi ne-ar târî exact într-o situaţie din care noi am dori să ieşim. România a devenit, în timpul mandatelor noastre, un model pentru înţelegerea interetnică şi pentru înţelegerea regională. Şi acest lucru a fost afirmat, nu de noi, a fost afirmat de preşedintele Clinton, de toate structurile internaţionale. Ori, dacă se introduce un astfel de aspect, el va fi citit ca eliminarea partidului. Putem să nu fim de acord cu ei - nici eu nu sunt de acord cu UDMR-ul, sau am avut conflicte - dar aceasta a fost cheia reconcilierii - prezenţa posibilă, prezenţa în Parlament şi posibilă în guvernare", a spus Constantinescu.

El a adăugat că "România nu este coaptă pentru un regim de două partide".

"România nu este similară cu Statele Unite. Regimul prezidenţial care este valabil în Statele Unite de 300 de ani, n-a fost valabil nicăieri în lume. În America de Sud, în Asia de sud-est a dus la dictaturi. Deci, practic, nu putem să facem abstracţie de experienţa statelor democratice, a statelor cu regimuri autoritare şi să construim şi să experimentăm din nou prin incompetenţă şi necunoaştere", a mai spus Constantinescu.

La rândul său, Ion Iliescu a spus că ideea lui Traian Băsescu este "chiar năstruşnică".

"UDMR-ul este partener în Guvernul Boc, patronat de domnul Băsescu. Am avut şi diferendumuri cu UDMR-ul. Dar eu cred că prezenţa UDMR-ului în viaţa politică în general, în guvern şi în Parlament a fost un factor de stabilitate, de echilibru. Aşa că nu ne putem juca cu asemenea chestii. E uşor să tot lansezi tot felul de idei năstruşnice, dar trebuie să vezi şi consecinţele. După cum vedeţi, avem multe subiecte de contact", a spus Iliescu.

Cei doi au participat, miercuri, la o întâlnire cu fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la B1Tv, că este un susţinător al pragului electoral de 10% pentru intrarea în Parlament sau a un unui sistem electoral care să permită existenţa a două partide mari, care să alterneze la guvernare cu sprijinul unui partid mai mic.

"Eu sunt un partizan al pragului de 10%. Dar, cel mai corect, dincolo de prag, de neprag, (ar fi nevoie de - n.r.) uninominal într-un singur tur sau în două tururi. Asta va crea două mari partide care vor alterna la putere cu sprijinul unui partid mai mic, eventual. Cât timp vom sta tot în Coaliţii, nu vom avea guvernări coerente", a spus Băsescu.

Actualul sistem electoral prevede un prag electoral de 5%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici