Video CONSULTĂRI între preşedintele Iohannis şi partidele parlamentare, la Cotroceni. DECLARAŢIILE liderilor după întâlnire - VIDEO

Preşedintele Klaus Iohannis a început, luni dimineaţă, la Palatul Cotroceni, a treia serie de consultări cu partidele, pe tema reformei electorale şi a stadiului acestui pachet de legi, blocarea cererilor justiţiei de către legislativ şi votul în diaspora.

3044 afișări

Consultările cu PSD au început la ora 10.00, din delegaţia social-democraţilor făcând parte preşedintele PSD Victor Ponta, preşedintele executiv Liviu Dragnea, preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, preşedintele comisiei de revizuire a Constituţiei, Ioan Chelaru, precum şi parlamentarii Andrei Dolineaschi şi Gabriela Podașcă.

Şeful statului i-a salutat pe delegaţii PSD şi i-a rugat ”să îşi ocupe locurile”.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a ţinut să remarce faptul că, faţă de celelalte consultări, s-a schimbat aşezarea la masa de negocieri, delegaţiile fiind pe partea dreaptă şi reprezentanţii Palatului Cotroceni, pe partea stângă a mesei.\

”Vroiam să ne aşezăm pe partea cealaltă, din obişnuinţă ( pe partea stângă, nr), a afirmat Ponta.

”Acum cred că ceva trebuie şi schimbat”, a replicat preşedintele Klaus Iohannis.

”Noi suntem de acord cu toate schimbările. Orice schimbare care ne face să uităm de vremurile trecute este binevenită”, a declarat la rândul lui Ponta.

Ponta i-a spus lui Iohannis că PNL trebuie să decidă dacă mai vrea revizuirea Constituţiei

"Trebuie luată o decizie politică dacă mai susţin sau nu acest lucru, e important să ştim dacă mai putem face în acest an revizuirea Constituţiei sau dacă este un proiect pe care PNL nu îl mai consideră de actualitate. Din punctul nostru de vedere, ar fi o mare greşeală, pentru că e nevoie de modificări constituţionale", a spus Ponta, după consultări.

El a arătat că discuţiile privind revizuirea Constituţiei se află deja într-o fază avansată, existând poziţia oficială atât a Comisiei de la Veneţia, cât şi a Curţii Constituţionale a României.

"Mai trebuie practic să facem pasul următor, adică să rămână textele considerate acceptabile de către Comisia de la Veneţia şi Curtea Constituţională şi să trecem prin cele două Camere şi, după aceea, prin referendum", a adăugat Ponta.

Liderul PSD a anunţat recent că intenţia partidului este ca referendumul pentru revizuirea Constituţiei să fie organizat până la sfârşitul acestui an.

Orban: PNL vrea ca votul în cazul cererilor Justiţiei să fie la vedere. Ponta nu a votat nicio cerere

Prim-vicepreşedintele PNL Ludovic Orban a declarat, luni, după consultările de la Cotroceni, că liberalii susţin ca votul în cazul cererilor Justiţiei adresate Parlamentului să se facă la vedere, el acuzându-l pe premierul Ponta că nu a fost prezent, ca deputat, la niciun astfel de vot.

Blaga: PNL consideră că trei dintre legile electorale pot fi adoptate săptămâna aceasta de Senat

Vasile Blaga a declarat că delegaţia PNL i-a transmis preşedintelui Klaus Iohannis că Senatul poate aproba în această săptămână trei dintre legile aflate în pachetul de reformă electorală, respectiv reexaminarea la legea finanţării partidelor, legea alegerilor locale şi legea partidelor politice.

”Senatul poate aproba deja trei legi din acest pachet al legilor electorale. Prima lege este cea a finanţării partidelor şi campaniilor. Am văzut cererea de reeexaminare, i-am transmis preşedintelui punctele noastre de vedere, nu avem observaţii la această serie de puncte prinse în cererea de reexaminare şi ea poate ajunge în plenul Senatului şi miercuri, oricum este vot final", a arătat Blaga.

Copreşedintele PNL a menţionat că PNL a transmis toate amendamentele la legea privind alegerile locale, referitor la alegerea primarilor şi a preşedinţilor de consilii judeţene, adică alegerea în două tururi.

"Aceste amendamente le vom ridica, sigur, în plen, dar o lege mai bună trebuie, şi atunci, dacă va trece varianta cu primar într-un singur tur, asta va fi, o vom accepta, iar dintre două rele - preşedinte de consiliu judeţean într-un tur sau ales dintre consilieri, acceptăm varianta alegerii de către consilierii judeţeni", a explicat Vasile Blaga.

Potrivit acestuia, PNL nu are nicio observaţie faţă de a treia lege care ar putea fi aprobată de Senat în această săptămână, legea partidelor politice.

În ceea ce priveşte legea care să favorizeze votul în diaspora, Blaga a afirmat că acest proiect ar putea fi luat în discuţie săptămâna viitoare în cadrul Comisiei de Cod electoral.

"Noi suntem adepţii votului alternativ, am înţeles că şi PSD. Deci, iată, nu vor fi probleme, dacă doresc cu adevărat acest proiect de lege. Oamenii pot vota ca şi până acum în secţii, dar ca să fie numărul de secţii suficiente, noi dorim ca Autoritatea Electorală Permanentă să organizeze aceste alegeri şi să aibă şi datele necesare, deci preînscrierea celor care doresc să voteze prin corespondenţă cu un timp înainte. Aici, într-adevăr, suntem într-o discuţie constituţională. Pe noi nu ne deranjează şase luni, dar constituţional nu ştim dacă putem declanşa procesul de înscriere mai devreme de declanşarea alegerilor”, a afirmat Blaga.

El a continuat: ”Dacă se va modifica legea, să fie posibilă preînscrierea celor care doresc să voteze, cu şase luni, nu avem nimic împotrivă".

Nicolicea: UNPR vrea ca parlamentarului incompatibil să îi înceteze mandatul, fără vot în Parlament

Vicepreşedintele UNPR, Eugen Nicolicea a declarat, luni, după consultările de la Cotroceni, că formaţiunea din care face parte a propus, în cadrul temei ridicării imunităţii, ca parlamentarului incompatibil să-i înceteze mandatul, fără a mai fi nevoie de un vot în Parlament.

Nicolicea, care este şi ministrul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul a precizat că, în ceea ce priveşte integritatea şi imunităţile, UNPR doreşte modificarea statutului deputaţilor şi senatorilor, în sensul în care parlamentarului incompatibil să-i înceteze mandatul, fără vot în Parlament.

"Am stabilit termene clare şi scurte şi sunt adoptate deja în Statutul deputatului şi senatorului, trei zile la comisie, cinci zile la plen, mai puţin neputându-se datorită încălcării drepturilor prevăzute în deciziile Curţii Constituţionale. Cu privire la ridicările de imunităţi, tot noi am propus, şi s-a adoptat deja, modificarea statului în sensul adoptării unei majorităţi mici, majoritatea celor prezenţi, pentru hotărârile în care se ridică imunitatea”, a spus Nicolicea.

El a menţionat că, în ceea ce priveşte legile electorale, UNPR sprijină consensul din Parlament, având şi o notă proprie şi anume faptul că doreşte să se actualizeze listele electorale din ţară şi din registrul care se va înfiinţa pentru diasporă.

La rândul său, preşedintele UNPR, Gabriel Oprea a declarat că formaţiunea pe care o conduce înţelege în mod constructiv partea sa de responsabilitate în ceea ce priveşte consensul naţional, dar aşteaptă şi de la celelalte partide politice să-şi asume această responsabilitate.

"Consensul presupune întotdeauna cooperare şi chiar, uneori, compromisuri atât pentru putere, cât şi pentru opoziţie. Nu există premianţi sau repetenţi când vorbim de consensul României", a spus Oprea.

Ciucă (PC): Preşedintele vrea ca măcar o parte din probleme să se rezolve până la finalul sesiunii

Deputatul PC Bogdan Ciucă a declarat, luni, că preşedintele Iohannis doreşte ca ”dacă nu toate, măcar o parte” din problemele aflate pe agenda consultării să fie adoptate până la finalul sesiunii parlamentare, conservatorii considerând că acest lucru este posibil, ”procedural şi politic”.

Deputatul Bogdan Ciucă a precizat că speră ca în această sesiune parlamentară legislativul să rezolve o parte din subiectele aflate pe agenda discuţiilor de la Palatul Cotroceni.

”Credem că este posibil, şi procedural şi politic”, a spus Ciucă, despre stadiul legilor privind reforma electorală, aflate în procedură parlamentară.

Întrebat care este calendarul adoptării acestor legi, Bogdan Ciucă a răspuns: ”Domnia sa ( preşedintele. nr) ar dori ca, până la finalul acestei sesiuni, dacă nu toate, măcar o parte din aceste probleme discutate să fie rezolvate”.

Ciucă a precizat, despre accelerarea răspunsului Parlamentului la solicitările Ministrului Justiţiei sau a Procurorulului General, că în Camera Deputaţilor ”nu s-a generat o problemă în acest sens”.

”De când s-a modificat statutul ( deputaţilor şi senatorilor, nr) şi s-a impus acel interval de trei-cinci zile în care plenul să răspundă la solicitare, lucrurile au mers cumva într-o direcţie bună. A rămas de clarificat acest termen privind cererile de începe a urmăririi penale în cazul miniştrilor şi a celor care au fost membri ai Guvernului. Probabil că un termen asemănător trebuie impus tot prin modificarea normelor interne”, a arătat deputatul PC, preşedinte al comisiei juridice din Cameră.

Referitor la votul în cazul cererilor justiţiei, Ciucă a precizat că ”din punct de vedere a ceea ce votează parlamentarul, nu îşi permite să facă observaţii sau comentarii.

”Noi discutăm de procedură. Până acum, exista o procedură care nu stabilea termene, şi care genera răpunsuri târzii. Ce a votat Parlamentul este o chestiune ce ţine de politică şi o chestiune personală, în funcţie de context. Au fost partide care au stabilit o reacţie comună şi partide care au lăsat libertatea parlamentarilor”, a menţionat Bogdan Ciucă.

Delegaţia Partidului Convservator la consultările de la Palatul Cotroceni a fost condusă de primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone.

Despre absenţa preşedintelui PC, Daniel Constantin, la Cotroceni, Bogdan Ciucă a precizat că acesta se află într-o delegaţie, la Bruxelles, acesta fiind motivul pentru care nu a condus delegaţia partidului la aceste consultări.

Minorităţile, după consultări: AEP trebuie să verifice cheltuielile din campaniile electorale

Deputatul Varujan Pambuccian, preşedinte al grupului minorităţilor din Parlament a declarat, luni, după consultările de la Cotroceni, că Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) trebuie să fie un ”arbitru independent” al alegerilor şi trebuie să verifice cheltuielile din campaniile electorale.

Deputatul Varujan Pambuccian a declarat că, din perspectiva legii privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor, minorităţile consideră că Autoritatea Electorală Permanentă trebuie să fie instituţia care să facă verificarea cheltuielilor în campaniile electorale.

”E bine să întărim AEP-ul şi să îi dăm rolul pe care este normal să îl aibă, de arbitru independent al alegerilor”, a spus deputatul.

Pambuccian a mai declarat că, în ceea ce priveşte alegerile generale, a fost o discuţie legată de diversele variante de lucru.

”Noi am pledat întotdeauna împotriva alegerilor uninominale, am spus că este o greşeală, şi, atunci, revenirea la principiile legii electorale după care s-au făcut alegerile în 2000 mi se pare o idee foarte bună, cu vot pe liste, cu o reprezentare echilibrată a judeţelor şi cu o grijă ca minorităţile să fie reprezentate”, a spus Varujan Pambuccian.

În privinţa votului în diaspora, deputatul grupului minorităţilor din Parlament a precizat că listele electorale trebuie aduse la zi, în permanenţă, şi administrate de AEP, cu cunoaşterea din timp a celor care doresc să voteze în diaspora şi asigurarea centrelor de votare suficiente, la maxim o sută de kilometri de fiecare dintre votanţi.

”Sigur, costă, dar este un cost necesar pentru a asigura acest drept fiecărui cetăţean român”, a precizat Pambuccian, adăugând că este nevoie să se asigure votul direct şi secret.

”Până acum, o asemenea formulă nu am văzut-o, din nicio direcţie. Încă credem că formulele clasice trebuie luate în calcul foarte serios, altfel putem vicia votul, prin pierderea caracterului secret şi direct. Ştiu că unora nu o să le placă că am spus lucrul ăsta, dar e bine să te gândeşti la toate consecinţele unei decizii pe care o iei”, a explicat Pambuccian.

Delegaţia grupului minorităţilor a fost ultima la consultările de la Palatul Cotroceni, dintre preşedintele Klaus Iohannis şi partide, pe tema stadiului legilor electorale.

Cea de-a treia serie de consultări preşedinte-partide vizează "stadiul legislaţiei electorale, inclusiv cel al reglementărilor necesare asigurării dreptului de vot al românilor care trăiesc în afara graniţelor".

De asemenea, pe agenda întâlnirilor se vor mai afla "discuţii referitoare la procedurile parlamentare de încuviinţare a cererilor de urmărire penală, reţinere, arestare sau percheziţie a membrilor Parlamentului, precum şi alte teme de interes public".

Aceasta este cea de-a treia rundă de consultări pe care preşedintele Klaus Iohannis o organizează, cu partidele parlamentare, de la preluarea mandatului, în decembrie 2014.

Prima rundă de consultări a avut loc în 12 ianuarie, scopul acestor discuţii fiind încheierea unui acord politic cu vederea asigurării, în anul 2017, a unui prag minimal de 2% din PIB pentru Ministerul Apărării Naţionale.Preşedintele Klaus Iohannnis şi reprezentanţii partidelor parlamentare au semnat, în urma consultărilor, un Acord politic cu scopul asigurării, în 2017, a unui prag minimal de 2% din PIB pentru MApN.

A doua rundă de consultări preşedinte-partide a avut ca tematică priorităţile legislative ale sesiunii parlamentare: votul în diaspora, finanţarea campaniilor şi a partidelor şi ridicarea imunităţii parlamentare. Întâlnirile s-au desfăşurat în 28 ianuarie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici