Ponta, după consultarea cu Iohannis: Intrăm în normalitate, România avea nevoie de rolul preşedintelui

România avea nevoie, după ani în care nu a existat niciun fel de dialog, şi de exercitarea rolului constituţional al preşedintelui între puterile statului, a afirmat, luni, preşedintele PSD, Victor Ponta, după consultările de la Cotroceni, adăugând că "acum intrăm în normalitate".

2236 afișări
Imaginea articolului Ponta, după consultarea cu Iohannis: Intrăm în normalitate, România avea nevoie de rolul preşedintelui

Ponta, după consultarea cu Iohannis: Intrăm în normalitate, România avea nevoie de rolul preşedintelui (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

"Din punctul de vedere al PSD, ideea de a avea consultări cu preşedintele României, cu partidele parlamentare, pe cele mai importante probleme care ţin de reforma statului este o idee foarte bună. O suţinem şi ne vom prezenta de fiecare dată la consultări cu toate bunele intenţii. Cred că România avea nevoie, după ani de zile în care nu exista niciun fel de dialog, şi de exercitare a rolului constituţional al preşedintelui între puterile statului. Acum intrăm într-o normalitate, o normalitate în care dorim să participăm şi vom coopera", a spus Ponta după discuţia avută cu preşedintele Klaus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a început, luni dimineaţă, la Palatul Cotroceni, a treia serie de consultări cu partidele, pe tema reformei electorale şi a stadiului acestui pachet de legi, blocarea cererilor justiţiei de către legislativ şi votul în diaspora, prima delegaţie fiind cea a PSD.

După delegaţia PSD vor intra la discuţii, la ora 11.00, reprezentanţii Partidului Naţional Liberal, la ora 12.00 - Uniunea Naţională pentru Progresul României. La ora 15.00, şeful statului va avea consultări cu Partidul Conservator, la ora 16.00, cu Uniunea Democrată Maghiară din România iar la ora 17.00 cu Grupul parlamentar al Minorităţilor Naţionale.

Cea de-a treia serie de consultări preşedinte-partide vizează "stadiul legislaţiei electorale, inclusiv cel al reglementărilor necesare asigurării dreptului de vot al românilor care trăiesc în afara graniţelor".

De asemenea, pe agenda întâlnirilor se vor mai afla "discuţii referitoare la procedurile parlamentare de încuviinţare a cererilor de urmărire penală, reţinere, arestare sau percheziţie a membrilor Parlamentului, precum şi alte teme de interes public".

Aceasta este cea de-a treia rundă de consultări pe care preşedintele Klaus Iohannis o organizează, cu partidele parlamentare, de la preluarea mandatului, în decembrie 2014.

Prima rundă de consultări a avut loc în 12 ianuarie, scopul acestor discuţii fiind încheierea unui acord politic cu vederea asigurării, în anul 2017, a unui prag minimal de 2% din PIB pentru Ministerul Apărării Naţionale.Preşedintele Klaus Iohannnis şi reprezentanţii partidelor parlamentare au semnat, în urma consultărilor, un Acord politic cu scopul asigurării, în 2017, a unui prag minimal de 2% din PIB pentru MApN.

A doua rundă de consultări preşedinte-partide a avut ca tematică priorităţile legislative ale sesiunii parlamentare: votul în diaspora, finanţarea campaniilor şi a partidelor şi ridicarea imunităţii parlamentare. Întâlnirile s-au desfăşurat în 28 ianuarie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici