Copreşedintele ARD Mihail Neamţu, acuzat de incitare la extremism: "Sunt doar eclectic în stil"

Centrul pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului susţine într-un comunicat că Mihail Neamţu, copreşedinte ARD, este "vinovat de incitare la extremism", acesta spunând la rândul său că atunci când a recitat dintr-o poezie a lui Radu Gyr intenţiona să cinstească memoria victimelor Gulagului.

462 afișări
Imaginea articolului Copreşedintele ARD Mihail Neamţu, acuzat de incitare la extremism: "Sunt doar eclectic în stil"

Mihail Neamţu (Imagine: Silviu Matei/ Mediafax Foto)

Centrul pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului spune că Mihail Neamţu "a ales să promoveze ideologi legionari care au fost şi rămân responsabili pentru crimele comise împotriva cetăţenilor români vinovaţi de a se fi născut evrei", scrie "Gândul".

"Dacă în trecut domnul Mihail Neamţu, atunci când a îmbrăţişat doctrina legionară, a avut posibilitatea şi scuza să invoce lipsa sa de educaţie cu privire la crimele împotriva umanităţii comise de legionari, în prezent, conform informaţiilor publicate de presă, domnia sa se face vinovat de incitare la extremism, de ignorare deliberată a antisemitismului promovat de legionari, de promovarea publică a unor personaje de la marginea istoriei care poartă responsabilitatea multor crime împotriva umanităţii.

Demersul domnului Neamţu este şi mai grav, el fiind un demers manipulativ făcut cu bună ştiinţă în scopuri electorale. Această stare de fapt este mai mult decât îngrijorătoare. Domnul Mihail Neamţu este un tânăr educat, cu aspiraţii politice pe termen lung. Din păcate, gruparea politică condusă de către domnul Neamţu se alătură astfel altor mişcări naţionaliste aflate la graniţa cu extremismul. Astfel de curente politice ignoră faptul că în România trăiesc şi cetăţeni români de altă naţionalitate şi religie", se mai arată în comunicatul CMCA.

Reacţia CMCA vine la câteva zile după ce Neamţu, în calitate de candidat şi copreşedinte ARD, a recitat în cadrul lansării oficiale a candidaţilor alianţei poezia "Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane", a lui Radu Gyr.

Mihail Neamţu a declarat pentru Gândul că intenţia lui a fost să evoce suferinţele victimelor Gulagului. "Eu cred profund în necesitatea unei confruntări cu trecutul traumatic, fie cel provocat în contextul Holocaustului, fie în contextul Gulagului. Când am recitat poezia lui Radu Gyr intenţionam să cinstesc memoria victimelor Gulagului care însumează în România 2 milioane de ani de puşcărie. Raportul Tismăneanu spune clar asta", a declarat Mihail Neamţu pentru "Gândul".

"Evocarea lui Gheorghe şi a lui Ion a fost una profund pioasă şi a avut intenţia de comemorare şi compasiune. În nici un caz nu m-am gândit că invocarea plugarilor Ion şi Gheorghe poate să trezească suspiciuni cu privinţa unei lipse de suspiciuni faţă de celelalte victime", a mai declarat Neamţu pentru Gândul.

Neamţu admite că poate fi acuzat doar de lipsă de inspiraţie şi că ar fi putut alege o altă poezie. "Dacă te îndrăgosteşti de personaje precum Vitoria Lipan nu înseamnă că închizi ochii la crimele împotriva spiritului pe care unii intelectuali comunişti le-au comis", mai spune Mihail Neamţu.

Întrebat dacă are vreo afinitate pentru mişcarea legionară, Mihail Neamţu a răspuns: "Am susţinut public că aceste crime comise în perioadă comunistă, inclusiv de mişcarea legionară sunt impardonabile. Am susţinut public nevoie confruntării cu problema Holocaustului. Am susţinut că naţionalismul care idolatireazează o figură a căpitanului sau o figură mesianică a fuhrerului este o forma de erezie şi un plus de patologie a gândirii politice. Aceste lucruri sunt clare în cărţile mele. Acuzaţiile care îmi sunt aduse nu ţin cont de toată activitatea mea".

Neamţu spune că regretă confuzia creată şi pentru situaţia creată. Copreşedintele ARD susţine că "unii au încearcă să perpetueze în mod răuvoitor confuzia" pe marginea acestui subiect. "Dacă voi avea posibilitatea să evoc compasiunea pentru victimele comunismului voi căuta să citez un alt autor", a adăugat Neamţu.

Într-o postare pe contul său de Facebook acesta explică însă de ce a recitat din poezia lui Radu Gyr.

"Când am recitat «Ridică-te, Gheorghe...», am vrut să onorez memoria ţăranilor ucişi de comunişti, iar nu să cauţionez aberaţiile politice din tinereţea lui Gyr. Ele sunt respingătoare şi stupide. Legionarismul a fost o aberaţie politică, combinând extremismul naţionalist, recursul la crimă şi cultul morţilor", spune Neamţu pe contul de Facebook.

Neamţu mai spune că în discursul său utilizează o mulţime de referinţe culturale. "Caut să rămân un om liber, deci uneori eclectic în stil", spune Neamţu.

Copreşedintele ARD Mihai Răzvan Ungureanu a declarat joi, întrebat despre solicitarea Centrului de Monitorizare şi Combatere a Antisemitismului adresată alianţei de a se delimita de Mihail Neamţu care ar instiga la extremism, că ARD "se delimitează de orice manifestări de extremism şi intoleranţă".

"Nu doar că ne delimităm, condamnăm cu fermitate absolut orice manifestări, indiferent de forma în care ele parvin publicului, de extremism şi de intoleranţă. Acest lucru l-am afirmat în numeroase rânduri. Este o linie de principiu de la care nu abdicăm. Sunt convins, pe de altă parte, că domnul Neamţu poate să vă dea explicaţie şi poate de asemenea să se justifice. Lăsăm domniei sale capacitatea de a face asta", a precizat Mihai Răzvan Ungureanu, într-o conferinţă de presă.

"Pe de altă parte însă, noi nu-l uităm pe domnul Şova şi sperăm ca domnul Şova să fi învăţat ceva în urma drumului pe care l-a făcut la Washington şi sperăm de asemenea ca pe lângă manifestările de extremism şi de intoleranţă, pe care noii membri ai PNL văd că le continuă - şi aici nu vorbim doar de intoleranţa etnică, vorbim şi de misoginism, vorbim şi de intoleranţa la păreri -, sperăm ca acest lucru să fie foarte clar şi pentru liderii USL, politica într-o ţară civilizată nu se face cu bâta sau cu o gândire rezumată", a mai spus Mihai Răzvan Ungureanu.

 Cine te reprezintă? Află totul despre politicienii aflaţi în funcţii publice!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici