Corina Creţu condamnă "aroganţa" comisarului european Oettinger: România este cât se poate de guvernabilă

Europarlamentarul PSD Corina Creţu, vicepreşedinte al grupului socialiştilor şi democraţilor din PE, condamnă "poziţia arogantă" a comisarului european Gunther Oettinger, care a afirmat că ţări precum România, Italia şi Bulgaria sunt "aproape neguvernabile".

653 afișări
Imaginea articolului Corina Creţu condamnă "aroganţa" comisarului european Oettinger: România este cât se poate de guvernabilă

Corina Creţu (Imagine: Stefan Micsik/ Mediafax Foto)

"Protestez faţă de acest mod de gândire care confundă democraţia şi dreptul cetăţenilor europeni de a face alegerile politice pe care le cred potrivite cu incapacitatea de a se guverna. România este cât se poate de guvernabilă şi aşa a fost în toţi aceşti 23 de ani scurşi de la Revoluţie, cu toate greutăţile prin care am trecut şi trecem", a declarat Corina Creţu, potrivit unui comunicat remis, miercuri, agenţiei MEDIAFAX.

Conform sursei citate, vicepreşedintele europarlamentarilor socialişti a condamnat "poziţia arogantă" a comisarului pentru Energie, germanul Gunther Oettinger, "care - din cauză că familia politică din care face parte, a Popularilor Europeni, a pierdut guvernarea în România, Bulgaria şi Italia - pune la colţ naţiuni europene şi determină egoisme naţionale, ce pot degenera în poziţii extremiste şi xenofobe".

"România are un guvern solid, o majoritate parlamentară la fel de solidă, un program de guvernare realist şi o economie în creştere. Există viaţă politică şi guvernare şi în afara Popularilor Europeni, aflaţi acum în degringoladă din cauza impasului în care au adus Uniunea Europeană", a precizat Corina Creţu, care a atras atenţia asupra faptului că Italia şi-a rezolvat problema formării guvernului, la fel ca şi Bulgaria, astăzi.

"Aş vrea să-i reamintesc comisarului Oettinger un adevăr uitat de mulţi, şi anume că, dacă economia Germaniei a fost performantă în ultima vreme, e datorită reformelor realizate de social-democraţii conduşi de Gerhard Schroder", a mai declarat europarlamentarul Corina Creţu.

Comisarul UE al Energiei, germanul Günther Oettinger, şi-a exprimat preocuparea că state precum Italia, România şi Bulgaria sunt "neguvernabile", Guvernul german negând ulterior că ar putea face o astfel de apreciere privind Italia, fără însă a retracta în privinţa României şi Bulgariei.

"Mă îngrijorează că ţări precum Bulgaria, România şi Italia sunt, în mod fundamental, aproape neguvernabile", a declarat germanul Günther Oettinger, conform publicaţiei Bild.

Declaraţiile au stârnit un val de nemulţumire la Roma, presa italiană solicitând explicaţii din partea Guvernului german.

"Nu veţi auzi niciodată aprecieri de acest fel referitoare la Italia din partea Guvernului german", a dat asigurări, potrivit ziarului Il Sole 24 Ore, Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel.

Presa italiană aşteaptă ca Oettinger să revină asupra declaraţiilor sau să demisioneze din funcţia de comisar UE al Energiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici