Corlăţean a declarat, la CAE, că România vrea să contribuie substanţial la Misiunea UE din Ucraina

România este hotărâtă să contribuie "substanţial" la Misiunea UE de Consiliere pentru Ucraina, a precizat, marţi, la CAE, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, subliniind totodată că Bucureştiul sprijină consolidarea în continuare a regimului de sancţiuni aplicate Rusiei, informează MAE.

380 afișări
Imaginea articolului Corlăţean a declarat, la CAE, că România vrea să contribuie substanţial la Misiunea UE din Ucraina

Corlăţean a declarat, la CAE, că România vrea să contribuie substanţial la Misiunea UE din Ucraina (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Miniştrii de externe ai UE au lansat, marţi, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe de la Bruxelles, "un apel ferm tuturor părţilor prezente în teren, în special grupărilor separatiste care acţionează în regiune, să permită neîntârziat accesul echipelor de experţi la locul prăbuşirii (aeronavei Malaysian Airlines - n.r.), în vederea recuperării trupurilor neînsufleţite", se arată într-un comunicat MAE, remis MEDIAFAX.

Totodată, aceştia au susţinut necesitatea lansării unei anchete internaţionale amănunţite şi credibile în vederea identificării circumstanţelor tragediei şi a persoanelor responsabile pentru aceasta.

Potrivit sursei citate, şefii diplomaţiilor europene şi-au exprimat dezamăgirea faţă de lipsa unor acţiuni substanţiale ale Federaţiei Ruse în ceea ce priveşte dezescaladarea conflictului armat din estul Ucrainei.

Consiliul Afaceri Externe a aprobat un pachet substanţial de măsuri restrictive, care vizează entităţi şi persoane care contribuie la subminarea integrităţii teritoriale şi a suveranităţii naţionale a Ucrainei. De asemenea, participanţii la reuniune au decis accelerarea adoptării de măsuri la adresa persoanelor şi entităţilor care acordă sprijin material şi financiar acţiunilor care ţin de anexarea ilegală a Crimeei şi destabilizarea părţii de est a Ucrainei, respectiv formularea de noi restricţii la investiţiile în Crimeea.

În plus, miniştrii au mandatat Consiliul şi Comisia Europeană să finalizeze pregătirile pentru adoptarea de noi măsuri sancţionatorii, care să acopere, printre altele, sectorul apărării, inclusiv produsele cu dublă utilizare, cel al tehnologiei de vârf, inclusiv în domeniul energetic, precum şi accesul la piaţa de capital.

Miniştrii de Externe au adoptat Decizia Consiliului de înfiinţare a Misiunii UE de Consiliere pentru Ucraina (EU Advisory Mission / EUAM Ukraine). Misiunea, cu un mandat iniţial de 2 ani, va avea drept scop sprijinirea reformei sectorului civil de securitate şi al statului de drept din Ucraina.

În acest context, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a indicat hotărârea României de a contribui substanţial la activitatea EUAM Ucraina, proiect pe care l-a susţinut puternic încă din etapele sale incipiente.

Şeful diplomaţiei române a afirmat, în cadrul intervenţiei sale, că prăbuşirea aeronavei Malaysian Airlines aduce în atenţie, într-un mod tragic, modul în care conflictul din Ucraina afectează întreaga comunitate internaţională şi semnalează încă o dată imperativul soluţionării cât mai rapide a acestuia, în mod paşnic şi durabil.

În cadrul reuniunii a fost abordată şi situaţia din Orientul Mijlociu, pe fondul intensificării violenţelor din Israel şi Teritoriile Palestiniene. Ministrul român de Externe a subliniat imperativul dezescaladării cât mai rapide a situaţiei din regiune, ca precondiţie a reluării negocierilor pentru un acord de pace având ca obiectiv soluţia celor două state.

De asemenea, în cadrul reuniunii, şefii diplomaţiilor europene au analizat evoluţiile politice şi situaţia de securitate din Irak, inclusiv consecinţele dramatice asupra comunităţii creştine din această ţară, se mai arată în comunicatul MAE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici