Corlăţean despre cazul Zaicear: Nu există motive ca diplomaţilor români să li se aducă aşa învinuiri

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat, joi, referitor la solicitarea românilor din Valea Timocului de rechemare a consulului general de la Zaicear, acuzat de "atitudine anti-românească" şi " pro-sârbească", că nu există motive ca diplomaţilor români să li se aducă astfel de învinuiri.

330 afișări
Imaginea articolului Corlăţean despre cazul Zaicear: Nu există motive ca diplomaţilor români să li se aducă aşa învinuiri

Titus Corlatean (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

"Eu cunosc mai în profunzime complexitatea subiectului şi cred că este corect să discut direct cu reprezentanţii asociaţiei din Valea Timocului şi cu organizaţia românească ce a ridicat această chestiune pentru a clarifica lucrurile. Pot, însă, să o spun public foarte clar, niciun diplomat român de nicăieri, nici ambasadorul, nici consulul general, nu există motive ca ei să fie acuzaţi de atitudini antiromâneşti, subliniez. Că sunt neînţelegeri, că sunt alte aspecte care trebuie clarificate, da, şi le voi clarifica împreună cu cei interesaţi", a explicat Corlăţean, joi, la Universitatea de vară de la Izvoru Mureşului.

Reprezentanţii comunităţii româneşti din Serbia au cerut retragerea consulului general al României de la Zaicear, Iulian Niţu, pe care îl acuză că duce o politică anti-românească în Valea Timocului, care dăunează "grav" atât comunităţii, Ministerului Afacerilor Externe (MAE), cât şi României.

"Având în vedere problemele pe care le avem noi cu consulul general al României de la Zaicear, Iulian Niţu, şi problemele pe care le-a creat de la venirea în Serbia, de doi ani, adică a încercat prin toate modalităţile să strice tot ce a fost făcut bun în ani antetriori, creează noi lideri, noi organizaţii, încearcă să spargă organizaţiile vechi care au făcut ceva pentru românii din Serbia de răsărit, noi pentru asta cerem retragerea consulului de la Zaicear, pentru că dăunează grav atât comunităţii noastre, dar credem că dăunează grav şi Ministerului de Externe şi României printr-o politică pe care o pot numi anti-românească în Timoc", a declarat, luni, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului, Predrag Balasevic, preşedintele Partidului "Neamul Românesc" din Valea Timocului.

Potrivit acestuia, românii din Serbia nu mai colaborează cu consulul general şi, cu toate că au insistat mult să se deschidă această reprezentanţă a României la Zaicear, susţin că, dacă ştiau că o să vină o persoană cum este Iulian Niţu, poate era mai mai bine ca acest consulat să nu se fi deschis, "pentru că el face o politică în defavoarea comunităţii româneşti din Timoc şi am ajuns în situaţia în care nu îl mai putem suporta".

Predrag Balasevic mai preciza că a solicitat retragerea consulului general de la Zaicear şi Ministerului Afacerilor Externe român, dar că nu a primit niciun răspuns.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici