Corlăţean, despre pactul de coabitare: Am tras concluziile, care au fost transmise decidenţilor

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat marţi că la nivelul Comitetului de lucru pe pactul de coabitare dintre premierul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu s-a ajuns la o serie de concluzii, care au fost înaintate decidenţilor.

592 afișări
Imaginea articolului Corlăţean, despre pactul de coabitare: Am tras concluziile, care au fost transmise decidenţilor

Corlăţean, despre pactul de coabitare: Am tras concluziile, care au fost transmise decidenţilor (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Ministrul a fost întrebat în ce stadiu se află discuţiile dintre Palatul Victoria şi Palatul Cotroceni privind pactul de coabitare.

"Pot confirma că au avut loc câteva întâlniri, ultima a avut loc în urmă cu o săptămână, dacă nu mă înşel. A fost o discuţie constructivă în care am avansat spre acele soluţii care să permită garantarea unei funcţionări instituţionale corecte, normale în România şi pentru garantarea unei stabilităţi atât de importante pentru statul român. Mai departe, după ce noi la nivelul nostru am pus concluziile, am transmis mai departe spre decidenţi concluziile la care am ajuns", a afirmat Corlăţean.

Consilierii prezidenţiali Cristian Diaconescu şi Iulian Chifu, au început, în urmă cu trei săptămâni, discuţiile cu reprezentanţii Executivului, miniştrii Titus Corlăţean şi Robert Cazanciuc, pe tema acordului de colaborare instituţională dintre preşedinte şi premier.

Pe parcursul discuţiilor, Corlăţean a declarat că negocierile dintre Guvern şi Preşedinţie avansează în direcţia cea bună, spre o funcţionare corectă la nivel instituţional.

"Avansăm spre o funcţionare din nou corectă la nivel instituţional şi realmente poziţiile sunt foarte constructive. Nu este foarte simplu, dar încercăm să avansăm în direcţia cea bună", declara ministrul de Externe.

De asemenea, el preciza că ambele părţi împărtăşesc aceleaşi valori şi principii fundamentale "începând cu cu apartenenţa noastră la spaţiul european, euroatlantic, valorile statului de drept, democraţiei, Parteneriatul Strategic cu Statele Unite". Şeful diplomaţiei nu a dorit la acel moment să comenteze asupra punctelor în care cele două părţi nu s-au înţeles, invocând "discreţia" agreată cu reprezentanţii Administraţiei Prezidenţiale asupra conţinutului întâlnirilor.

Preşedintele Traian Băsescu afirma, în 18 octombrie, că trebuie să mai aibă loc o întâlnire şi după aceasta va lua o decizie cu privire la pactul de coabitare.

De asemenea, el a menţionat că, la sfârşitul acestor discuţii, care se vor materializa şi cu un document, care nu va fi anexă la acordul de colaborare, ci va fi doar o constatare a ceea ce s-a respectat şi ce nu, va lua o decizie.

Băsescu a mai afirmat că aşteptările sale se referă la o analiză cinstită a acelor puncte nerespectate din acordul de coabitare.

"Aştept o analiză cinstită a acestui acord de cooperare interinstituţională, care să se finalizeze cu un document agreat de ambele părţi, care să constate nerespectările din acord. Pe urmă îl voi vedea eu şi premierul şi ni-l vom însuşi sau nu. Dar, dacă nu va fi o analiză cinstită, foarte greu să mergem înainte. Foarte greu", declara Traian Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici