Corlăţean: Încurajăm înfrăţirea dintre oraşele din România şi cele din Irak

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat, joi, într-o conferinţă comună cu omologul irakian, Hoshyar Zebari, că între oraşe şi regiuni din România şi Irak au fost semnate până acum trei acorduri de înfrăţire, iar alte şase se află în curs de negociere.

134 afișări
Imaginea articolului Corlăţean: Încurajăm înfrăţirea dintre oraşele din România şi cele din Irak

Titus Corlăţean (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Ministrul Afacerilor Externe a precizat că vizita la Bucureşti a omologului irakian reprezintă "un moment important pentru relaţiile bilaterale, pentru că în 2013 sărbătorim 55 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între România şi Republica Irak".

Titus Corlăţean şi-a exprimat speranţa continuării "cooperării tradiţionale cu prietenii noştri irakieni".

Cei doi oficiali au abordat chestiunea încurajării companiilor româneşti şi irakiene pentru a folosi "oportunităţile existente".

"Am stabilit să sprijinim împreună organizarea în cursul acestei toamne, posibil în luna noiembrie a unei noi runde a Comisiei economice interguvernamentale mixte la Bucureşti", a spus Corlăţean, adăugând că există interes pentru promovarea unor proiecte comune de coperare în diverse domenii, precum transporturi, agricultură, infrastructură, construcţii civile şi industriale, energie, IT şi comunicaţii, educaţie şi transfer de expertiză.

Şeful diplomaţiei a reamintit de participarea României la eforturile de reconstrucţie a Irakului. Totodată, Corlăţean a subliniat că trebuie sprijinită cooperarea între autorităţile locale, prin acorduri de înfrăţire.

"Sprijinim cooperarea între autorităţile locale din România şi Irak, proces început în ultimii ani şi care a cunoscut o dezvoltare de excepţie. Astfel, au fost încheiate recent trei acorduri de înfrăţire între Braşov şi Erbil, între Dolf şi Suleymaniyah, între Arad şi Duhok", a spus ministrul de Externe. Alte şase acorduri similare sunt în curs de negociere, între Prahova şi Basra, Bucureşti şi Bagdad, Mureş şi Missan, Argeş şi Babylon, Suceava şi Najaf, Kirkuk şi Neamţ. "Acestea reprezintă o bază solidă pentru dezvoltarea unor relaţii de colaborare pragmatică, întrucât sunt însoţite de numeroase proiecte concrete de cooperare economică", a explicat Titus Corlăţean.

Şeful diplomaţiei române a transmis omologului irakian "un mesaj clar de susţinere pentru eforturile autorităţilor irakiene şi pentru angajamentul de democratizare", subliniind faptul că România a contribuit la formarea de judecători, procurori şi ofiţeri de poliţie irakieni.

În cadrul întrevederii au fost abordate şi teme de actualitate de pe agenda internaţională, cu accent pe Siria, pe procesul de pace din Orientul Mijlociu, Iran şi Egipt.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici