Corlăţean: Integrarea europeană va avea un impact pozitiv în viaţa de zi cu zi a moldovenilor

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat, luni, la Chişinău, că trebuie combătute manipulările unor politicieni moldoveni privind efectele apropierii R. Moldova de UE, precizând că procesul va avea un impact pozitiv în viaţa de zi cu zi, generând creştere economică.

117 afișări
Imaginea articolului Corlăţean: Integrarea europeană va avea un impact pozitiv în viaţa de zi cu zi a moldovenilor

Titus Corlăţean (Imagine: Andreea Alexandru/Mediaafx Foto)

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, se află, luni, în vizită oficială la Chişinău, pentru a coordona împreună cu vicepremierul, ministrul Afacerilor Externe şi integrării europene al R. Moldova, Natalia Gherman, lucrările celei de-a doua sesiuni a Comisiei interguvernamentale pentru integrare europeană.

Această Comisie are loc "într-un moment extrem de important pentru parcursul european al Republicii Moldova, înaintea semnării Acordului de Asocierie Politică şi de Liber Schimb Economic cu UE, cu doar câteva săptămâni înainte de un alt moment istoric, cel al liberalizării regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni", a declarat Corlăţean, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu Natalia Gherman.

Şeful diplomaţiei a reiterat faptul că "până la finalul lunii aprilie, în mod normal cetăţenii R. Moldova vor circula liber în spaţiul UE".

Cei doi minişţri de externe au semnat două protocoale de cooperare instituţională, unul între Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor din România şi Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor din Republica Moldova şi altul între Institutul Naţional de Justiţie de la Chişinău şi Institutul Naţional al Magistraturii din România. Totodată, Titus Corlăţean şi Natalia Gherman au semnat Acordul între Guvernul României şi Guvernul R. Moldova privind colaborarea în domeniul retransmiterii serviciilor de programe ale radiodifuzorilor publici.

De asemenea, Corlăţean a anunţat că cele două ţări vor semna un program de acţiune în domeniul agriculturii, săptămâna aceasta, la Bucureşti, în marja unei reuniuni internaţionale.

În acest context, ministrul român de Externe a precizat că, dincolo de sprijinul politic al partenerilor europeni, "contează foarte mult efortul de reformă profundă, de fond, aşezarea legislativă, instituţională, modul de acţiune al instituţiilor, modul în care sunt atrase finanţările europene, asistenţa europeană pentru progresul societăţii din R. Moldova, pentru un mediu economic mai prosper şi pentru o viaţă mai bună pentru cetăţenii Republicii Moldova".

Corlăţean a spus că eforturile tehnice "în domeniul afacerilor interne, în domeniul justiţiei, anticorupţie, combaterea crimei organizate, antidiscriminare şi drepturile omului, agricultură, siguranţa alimentară, armonizare legislativă" "asigură, de fapt, viitoarea integrare europeană a R. Moldova".

Ministrul de Externe a mai spus că, în cadrul Comisiei interguvernamentale, la care a fost prezent şi ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, s-a discutat despre modul în care poate fi accesată mai rapid şi mai eficace Asistenţa pentru dezvoltare. "O spunem din experienţa României, atragerea fondurilor a generat creştere economică, a generat creştere a nivelului de trai în România. Integrarea României în UE (...) a modificat fundamental existenţa românilor, România de astăzi este fundamental diferită de cea de acum 10 sau 15 ani, din punct de vedere al nivelului de trai, nivelului salariilor, pensiilor şi al proiectelor economice, al mediului de afaceri", a subliniat Corlăţean.

Acesta a precizat că trebuie combătute "manipulările din viaţa politică internă" de la Chişinău care minimalizează beneficiile apropierii de UE, dând ca exemplu un studiu de impact realizat, recent, de CE pe tema liberalizării schimburilor economice dintre UE şi R. Moldova, potrivit căruia PIB-ul va înregistra o creştere medie de 5,4%, exporturile vor creşte cu până la 16%, iar puterea de cumpărare va creşte şi ea "ca efect al creşterii salariilor şi reducerii indicelui preţurilor de consum".

La rândul său, ministrul moldovean de Externe, Natalia Gherman, a declarat că sprijinul pe care îl oferă România "în foarte domenii sectoriale ne va permite să avansăm ritmul reformelor, astel încât R. Moldova, într-o perioadă previzibilă, să devină o ţară eligibilă pentru perspectiva europeană".

Comisia interguvernamentală România - Republica Moldova pentru integrare europeană a fost creată în baza Planului de Acţiune pentru aplicarea Declaraţiei Comune privind instituirea unui Parteneriat Strategic între România şi Republica Moldova pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, semnat la Iaşi, la 3 martie 2012.

Delegaţia României care a participat la lucrările Comisiei a avut în componenţă reprezentanţi ai: Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Fondurilor Europene, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Ministerului Public, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Agenţiei Naţionale de Integritate, Institutului Naţional al Magistraturii, Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, potrivit unui comunicat al MAE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici