Corlăţean: Liderii opoziţiei ucrainene să se separe de ceea ce fac grupările radicale

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat, joi, după reuniunea CAE de la Bruxelles, că ar fi corect ca liderii opoziţiei de la Kiev să se separe de acţiunile grupărilor radicale.

101 afișări
Imaginea articolului Corlăţean: Liderii opoziţiei ucrainene să se separe de ceea ce fac grupările radicale

Corlăţean: Liderii opoziţiei ucrainene să se separe de ceea ce fac grupările radicale (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În cadrul reuniunii extraordinare dedicată ultimelor evoluţii de la Kiev, şeful diplomaţiei a exprimat "o preocupare" pentru situaţia din Ucraina, care decurge din faptul că această ţară este "cel mai mare vecin al nostru, acolo unde trăieşte o importantă comunitate românească".

"Am exprimat preocuparea faţă de riscurile unor dezvoltări în regiune şi am susţinut foarte clar necesitatea ca UE să sprijine Republica Moldova, dar şi Georgia în perioada următoare", a spus Corlăţean, după reuniune.

Ministrul de Externe a mai spus că liderii politici ucraineni trebuie să ia măsuri politice pentru stoparea violenţelor, dar a atras atenţia că ar fi corect ca liderii opoziţiei să se separe de grupările radicale.

Este "responsabilitatea primordială a liderilor politici de la Kiev, în primul rând preşedintele Ianukovici, de a întrepinde măsuri politice necesare pentru stoparea imediată a violenţelor şi pentru intrarea în dialogul politic atât de necesar, dar, în egală măsură, este corect - şi acest lucru este exprimat în concluziile Consiliului Afaceri Externe - ca liderii opoziţiei să se separe de ceea ce fac grupările radicale".

Titus Corlăţean a subliniat că UE se implică în Ucraina, prin misiunea celor trei miniştri de externe din Germania, Franţa şi Polonia. Este "o implicare foarte clară a UE în promovarea procesului politic absolut necesar de dialog cu cele trei elemente esenţiale: reformarea Constituţiei, un guvern inclusiv şi organizarea alegerilor anticipate", a precizat el.

Referitor la sancţiuni, ministrul a declarat că acestea sunt "orientate clar, individual, împotriva celor responsabili de încălcarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale şi de promovare a actelor de violenţă".

În opinia sa, poziţia comună a miniştrilor de externe din UE subliniază faptul că "proiectul european pentru Ucraina rămâne deschis". Totodată, Corlăţean a spus că este nevoie ca Uniunea Europeană să fe preocupată "de dimensiunea economică în perioada următoare, pentru că Ucraina are nevoie de asistenţă economică".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici