Corlăţean, mesaj de Ziua Europei: Libertatea de mişcare în UE trebuie prezervată

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, afirmă într-un mesaj transmis cu ocazia Zilei Europei că tendinţele xenofobe şi populiste trebuie combătute, iar libertatea de mişcare a cetăţenilor europeni trebuie prezervată de toţi, aşa cum este prevăzută în Tratatele UE.

419 afișări
Imaginea articolului Corlăţean, mesaj de Ziua Europei: Libertatea de mişcare în UE trebuie prezervată

Titus Corlăţean (Imagine: Razvan Chirita/ Mediafax Foto)

"Trebuie să ne pronunţăm ferm împotriva tendinţelor populiste sau xenofobe, care, prin natura lor, constituie negarea însăşi a proiectului european şi a valorilor sale fondatoare. Acestea se manifestă adesea într-o formă mai puţin directă. Ne gândim, de exemplu, la tendinţe de reconsiderare a celor patru libertăţi fundamentale ale Uniunii, în special a libertăţii de mişcare a cetăţenilor europeni. Aceasta constituie un element inerent pieţei interne şi una dintre principalele reuşite ale proiectului european, pe care trebuie să-l prezervăm cu toţii, conform Tratatelor", afirmă şeful diplomaţiei în mesajul său.

El enumeră şi avantajele aderării României la UE.

"Avantajele aderării sunt multiple şi nu pot fi minimizate. Drumul către aderarea la UE a presupus modernizarea instituţională, creşterea oportunităţilor economice şi un mai bun nivel de trai. Unul din marile avantaje ale aderării la UE este posibilitatea de a lua parte în şi a influenţa procesul decizional al Uniunii şi posibilitatea de a-ţi promova propriile iniţiative în cooperare cu alte state membre. Ne-a dat, de asemenea, posibilitatea de a contribui cu propriile iniţiative şi idei în domenii precum Piaţa Unică, securitatea energetică sau politica externă", spune Corlăţean.

De asemenea, el arată că România joacă un rol cheie în iniţiative precum Strategia UE pentru Regiunea Dunării, cooperarea în regiunea Mării Negre şi sprijinirea integrării europene a ţărilor din Balcanii de Vest şi Vecinătatea Estică.

"Fideli principiilor noastre de solidaritate şi cooperare, subliniem şi vom continua să subliniem importanţa metodei comunitare ca singurul mod eficient de gestionare a problemelor care în mod inevitabil vor apărea în interiorul Uniunii şi al statelor membre", afirmă ministrul de Externe, adăugând că în relaţiile cu partenerii europeni România pledează pentru evitarea fragmentării şi a riscului unei Europe cu două viteze.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici