Corlăţean: N-am fost informat de şedinţa de lucru de la Cotroceni. Se ştia probabil că sunt în Italia

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat, sâmbătă seară, că nu a fost informat personal de şedinţa de lucru de la Palatul Cotroceni convocată de preşedintele Traian Băsescu, ci a fost anunţat de către un secretar de stat din MAE.

225 afișări
Imaginea articolului Corlăţean: N-am fost informat de şedinţa de lucru de la Cotroceni. Se ştia probabil că sunt în Italia

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

"Eu am fost informat de către un secretar de stat nu de altcineva de la Ministerul de Externe în legătură cu convocarea acestei reuniuni. Evident, i-am transmis instrucţiuni pentru participare. Este firesc ca în astfel de momente instituţiile statului să stea la aceeaşi masă. Personal însă, nu, nu am fost contactat pentru această reuniune. Probabil că se ştia în orice caz că sunt la Roma", a precizat, la Antena 3, Titus Corlăţean, întrebat dacă a fost informat în legătură cu reuniunea de la Cotroceni.

Întrebat dacă premierul a fost contactat direct pentru a fi informat despre această reuniune, şeful diplomaţiei a răspuns: "Mă îndoiesc".

Ministrul de Externe l-a însoţit pe premierul Victor Ponta în vizita pe care acesta a efectuat-o în Italia.

Pe de altă parte, Corlăţean a precizat că va fi prezent luni, la Bruxelles, la reuniunea de urgenţă a miniştrilor de externe UE dedicată situaţiei din Ucraina.

În ceea ce priveşte poziţia României, Corlăţean a spus că ea este definită după evaluarea instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale şi în coordonare cu partenerii externi.

"Definirea poziţiei României se face, bineînţeles, în funcţie de evaluarea diferitelor instituţii cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale şi acest lucru s-a făcut permanent în aceste săptămâni, zile şi chiar şi astăzi, pe de o parte, dar în mod necesar trebuie făcută în coordonare cu partenerii noştri europeni şi euroatlantici. Ar fi o naivitate să credem că un stat sau altul din Alianţă sau din Uniunea Europeană ar putea evolua singur", a subliniat Titus Corlăţean.

Şeful diplomaţiei a mai spus că România are propria ei contribuţie în cadrul NATO şi UE.

"Vă asigur că avem propria noastră contribuţie în interiorul familiei europene şi euroatlantice pentru că o poziţie definită a NATO sau UE se naşte din contribuţia fiecăruia şi România are expertiză în spaţiul estic, inclusiv legată de Ucraina", a spus Corlăţean.

Referitor la criticile privind lipsa României din "trio-ul" miniştrilor de externe (Germania, Franţa, Polonia) care s-a dus recent la Kiev, Titus Corlăţean a explicat că Parteneriatul Estic a fost lansat în 2009 de Suedia şi Polonia şi a avut ca miză principala Ucraina, nu R. Moldova sau Georgia.

"De ce România n-a fost prezentă la acel moment politic (lansarea Parteneriatului Estic - n.r.)? O vor explica probabil decidenţii de la acel moment. Dar a fost de la început un dosar gestionat prioritar de Polonia", a explicat ministrul.

Preşedintele Traian Băsescu, a convocat, sâmbătă, într-o şedinţă de lucru, structurile de securitate naţională cu privire la situaţia din Ucraina.

"România nu este afectată direct de situaţia din Ucraina şi nu există riscuri imediate la adresa securităţii naţionale a ţării; România nu a ridicat gradul de alertă al structurilor de securitate naţională; România va continua să fie activă în relaţiile cu aliaţii săi în discuţiile privind evenimentele din Ucraina; preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a mandatat reprezentanţii statului român să prezinte poziţia de principiu a României în dezbaterile ce urmează pe această temă în structurile Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) şi ale Uniunii Europene (UE); România va monitoriza, în continuare, cu maximă atenţie, atât situaţia din Ucraina, cât şi evoluţiile separatiste din Republica Moldova", se arată în concluziile şedinţei, citate într-un comunicat al Preşedinţiei remis după întâlnirea de la Cotroceni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici