Corlăţean: Un nou sediu pentru Ministerul de Externe reprezintă o necesitate, nu o extravaganţă

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că realizarea unui nou sediu pentru instituţia pe care o conduce reprezintă o necesitate, nicidecum o extravaganţă, mai ales că România va deţine preşedinţia Consiliului UE în anul 2019.

234 afișări
Imaginea articolului Corlăţean: Un nou sediu pentru Ministerul de Externe reprezintă o necesitate, nu o extravaganţă

Corlăţean: Un nou sediu pentru Ministerul de Externe reprezintă o necesitate, nu o extravaganţă (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

"Am subliniat necesitatea pentru MAE de a avea un sediu nou. Această necesitate corespunde unei realităţi, nu impune nicio extravaganţă, nicio aspiraţie în materie de înălţimi. Am văzut şi eu comentarii publice preluate de o parte a presei privind nu ştiu ce turn cât Casa Scânteii şi de un volum similar. Sunt departe de realitate", a afirmat Corlăţean.

El a subliniat că MAE nu şi-a propus, nu are nici capacitate şi nu ar obţine nici finanţare de la Ministerul Finanţelor pentru un "sediu megalomanic".

"Noi suntem la faza în care MAE are un teren pe care trebuie să îl folosim, să îl punem şi valoare şi discutăm cu Ministerul Finanţelor Publice, atât de drag nouă, să putem obţine un început de finanţare pentru studiul de fezabilitate, pentru proiectare, care să permită ca România, statul român să aibă un sediu corespunzător, de nivel european, pentru MAE. Nu uitaţi că preşedinţia UE pe care România o va asuma în 2019 presupune un set întreg de vizite, de reuniuni, de negocieri, consultări, şi trebuie ca România să ofere totuşi o instituţie civilizată", a afirmat Corlăţean.

Potrivit ministrului de Externe, diplomaţii care lucrează la etajul trei al sediului actual al MAE au "condiţii departe de a fi numite civilizate".

"Şi când ai 10-12 persoane într-un spaţiu restrâns, să vrei să ai şi viteză de reacţie, şi calitatea muncii diplomatice, e un pic mai greu. Plus că MAE e răspândit în nu ştiu câte clădiri prin Bucureşti, ceea ce e anormal, trebuie să funcţioneze într-un singur sediu", a argumentat Corlăţean, care a arătat că noul sediu al MAE este şi punct în programul de guvernare.

Ministrul de Externe a mai spus că actualul sediu este şi revendicat de o organizaţie sindicală şi de "cineva din familia regală sau nu", ceea ce este "un punct de presiune suplimentară" asupra MAE.

MAE a obţinut din vara anului trecut aprobarea pentru a construi un nou sediu pe un teren aflat în zona Casa Presei, la Piaţa Montreal.

Asociatia Salvaţi Bucureştiul şi Asociatia pentru Protecţia şi Documentarea Monumentelor şi Patrimoniului (Pro.Do.Mo) au reclamat în această săptămână că prin acest proiect se pierde un nou spaţiu verde, iar MAE a refuzat să răspundă solicitărilor privind oferirea de informaţii cu privire la construcţia noului sediu.

Şi fostul ministru Andrei Marga se plângea în 2012 de faptul că actualul sediu al MAE de pe Aleea Alexandru are "bulină roşie" şi e periculos în caz de seisme.

"Banii nu-i avem încă, dar trebuie făcută o investiţie, terenul s-a alocat, acum începem să facem studiul de fezabilitate, apoi se cere finanţarea. Dar banii vor fi aici din partea statului, nu ai altă sursă în cazul unui minister", spunea Marga.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici