Corpul de Control al Prim-Ministrului, acţiune la Secretariatul de Stat pentru Recunoaşterea Meritelor Luptătorilor împotriva Regimului Comunist.

Corpul de Control al Prim-Ministrului a derulat o acţiune de documentare la Secretariatul de Stat pentru Recunoaşterea Meritelor Luptătorilor împotriva Regimului Comunist.

638 afișări
Imaginea articolului Corpul de Control al Prim-Ministrului, acţiune la Secretariatul de Stat pentru Recunoaşterea Meritelor Luptătorilor împotriva Regimului Comunist.

Corpul de Control al Prim-Ministrului, acţiune la Secretariatul de Stat pentru Recunoaşterea Meritelor Luptătorilor împotriva Regimului Comunist.

Corpul de Control al Prim-Ministrului (CCPM) a derulat o acţiune de documentare la Secretariatul de Stat pentru Recunoaşterea Meritelor Luptătorilor împotriva Regimului Comunist instaurat în România în perioada 1945-1989 (SSRML). Potrivit dispoziţiilor ce reglementează activitatea CCPM, a fost întocmită o notă de constatare ce reprezintă actul de control intermediar elaborat pe parcursul acţiunii de documentare la finalizarea etapei de verificare la faţa locului.

La finalizarea acţiunii de documentare, după analiza punctului de vedere formulat de către entitatea verificată, urmează să fie întocmită nota de informare, document ce constituie actul final de control.

Sinteza constatărilor preliminare a făcut obiectul informării transmise premierului cu propunerea privind eliberarea din funcţie a secretarului de stat Mihai Iulian Dodu, preşedinte al SSRML, în conformitate cu dispoziţiile Codului administrativ.

Câteva concluzii ale acţiunii de documentare:

Membrii Comisiei art. 49 au anulat certificatele de Luptător cu Rol Determinant (LRD) unui număr de 65 de persoane, invocând ca element de noutate decretele Preşedintelui României nr. 232/2022 şi nr. 1068/2022, acte care nu intră în categoria documentelor calificate cu acest titlu, în contextul în care doar o parte dintre aceste persoane aveau hotărâri judecătoreşti definitive prin care le-a fost respinsă cererea de acordare a calităţii de LRD. Retragerea titlurilor de LRD s-a efectuat fără ca pentru cele 65 de persoane să fie anulate în instanţa de contencios administrativ certificatele LRD care erau deja emise la data retragerii titlurilor de LRD prin Decretul nr. 232/2022 şi Decretul nr. 1068/2022.

S-a constatat că la nivelul SSRML nu au fost dispuse măsuri de verificare în termen de 60 de zile a tuturor dosarelor beneficiarilor Legii nr. 341/2004, care au ocupat anumite funcţii în Partidul Comunist Român şi în cadrul Gărzilor Patriotice în perioada 1945-1989, reprezentanţii instituţiei limitându-se doar la solicitarea unor informaţii altor instituţii ale statului, fiind astfel create premisele prejudicierii bugetului de stat prin acordarea în continuare a unor drepturi financiare unor persoane care nu îndeplinesc condiţiile legale.

S-a constatat că un număr de 800 persoane minore la data Revoluţiei din Decembrie 1989, cu excepţia urmaşilor celor care au deţinut titlul de erou-martir, sunt beneficiare ale drepturilor prevăzute de Legea nr. 42/1990 pentru cinstirea eroilor-martiri şi acordarea unor drepturi urmaşilor acestora, răniţilor, precum şi luptătorilor pentru victoria Revoluţiei din decembrie 1989 şi ale drepturi prevăzute de Legea recunoştinţei pentru victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989, pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Braşov din noiembrie 1987 şi pentru revolta muncitorească anticomunistă din Valea Jiului - Lupeni - august 1977, aspecte care creează incertitudini cu privire la legalitatea modului de acordare/dobândire a acestor calităţi şi care impun verificări suplimentare.


 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici