Crin Antonescu a prezentat propunerile de modificare a Statutului

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că modificările sale la statut vizează numirea secretarului general de BPC, introducerea votului pe moţiuni cu echipe de câte 30 de membri, dintre care 14-15 vicepreşedinţi cu atribuţii, funcţia de prim-vicepreşedinte nefiind esenţială.

13 afișări
Imaginea articolului Crin Antonescu a prezentat propunerile de modificare a Statutului

Crin Antonescu a prezentat propunerile de modificare a Statutului (Imagine: Mediafax Foto)

"O modificare la Statut pentru Congresul acesta este modalitatea de alegere - pe moţiuni şi implicit pe echipe. La nivel de vicepreşedinţi, ei vor avea atribuţii, deci lista, echipa cu care vin în faţa Congresului va cuprinde membrii, va preciza care sunt vicepreşedinţii şi va preciza la fiecare vicepreşedinte cu ce atribuţii vine. Probabil vor rămâne14-15 vicepreşedinţi şi 30 toată echipa-membri ai BPC", a susţinut Crin Antonescu.

Întrebat dacă doreşte sistemul de vot pe liste ca modalitate de alegere a conducerii doar pentru acest Congres sau intenţionează să îl menţină în Statut, preşedintele PNL a precizat că şi-ar dori, începând cu viitorul congres, "un sistem care să fie cu adevărat uninominal, dar care să presupună implicarea unui număr cât mai mare de membri-cu alegeri primare".

"Dacă eşti cu adevărat bine pus la punct ca partid, cu inventarul serios al fiecărui membru, se poate merge până la alegerea de către toţi membrii de partidului a preşedintelui cel puţin, şi după aceea cu alegeri primare, oarecum ca în sistemul american. Ori de duci şi faci vot într-adevăr uninominal, dar să şi participe în diverse etape toţi membrii partidului, că altfel aşa-zisul uninominal ştim cu toţii cam cum este, un soi de cooperativă în care caracterul uninominal e puternic afectat de către combinaţiile făcute între lideri", a susţinut preşedintele PNL.

În plus, Crin Antonescu a menţionat că intenţionează că facă o reformă a PNL în acest sens, în următorii doi-trei ani cât vor trece până la următorul congres, "în aşa fel încât să se poată face atunci cu adevărat un Congres cu uninominal cum nu s-a mai văzut"

Pe de altă parte, Antonescu a precizat că propune şi "o oarecare simplificare sau întărire a mecanismului preşedinte-secretar general, în sensul că BPC numeşte sau revocă secretarul general la propunerea preşedintelui".

"Şi tot sistemul de sub secretarul general-secretari adjuncţi, secretari regionali, organizatorici - sunt numiţi de preşedinte la propunerea secretarului general, în sensul că li se dă mână liberă preşedintelui şi secretarului general de a opera rapid pentru a schimba pe cineva din echipa administrativă", a anunţat Crin Antonescu.

De asemnea, Antonescu intenţionează să modifice modul de alegere a secretarului coordonator, secretarului executiv, corespondentului secretarului general de la nivelul organizaţiilor, propunând ca acest secretar să poată fi numit şi revocat de preşedintele filialei.

În privinţa funcţiei de prim-vicepreşedinte, Crin Antonescu a declarat că nu s-a decis, precizând că va face până la urmă o opţiune cu prim-vicepreşedinte sau fără.

"Nu e un lucru esenţial", a conchis Antonescu.

În privinţa membrilor de drept prevăzuţi de actualul Statut-preşedinţii fondatori, onorifici sau foşti preşedinţi ai PNL - liderul liberalilor a precizat că aceştia se pot regăsi sau nu în echipa sa.

În vederea deschiderii partidului către personalităţi din sociateatea civilă şi nu numai, Crin Antonescu a precizat că probabil una din modificări va viza introducerea sistemului de derogări pentru simplificarea mecanismului greoi prin care un liberal poate candida pentru anumite funcţii.

Pe de altă parte, preşedintele PNL a anunţat că, cel mai probabil, marţi, îşi va lansa public moţiunea, programul politic pe care îl va prezenta Congresului extraordinar, precizând că după acest eveniment va începe discuţiile cu liberalii în vederea consituirii echipei cu care doreşte să câştige un nou mandat la şefia PNL.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici