Cristian Preda: Antonescu, incapabil să câştige alegeri, vrea să facă guvern cerând UDMR să trădeze

Europarlamentarul PDL Cristian Preda susţine, într-o postare pe blog, că preşedintele PNL, Crin Antonescu, nu este capabil să câştige alegeri şi doreşte să facă un guvern invitând UDMR să trădeze actuala coaliţie guvernamentală.

621 afișări
Imaginea articolului Cristian Preda: Antonescu, incapabil să câştige alegeri, vrea să facă guvern cerând UDMR să trădeze

Cristian Preda: Antonescu, incapabil să câştige alegeri, vrea să facă guvern cerând UDMR să trădeze (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Preda scrie că a reţinut trei teze avansate, sâmbătă, de preşedintele PNL: "alianţa liberalilor cu stânga este justificată de faptul că, după 2000, PSD şi-a schimbat viziunea despre proprietate şi piaţă"; "PDL nu e liberal, ci de dreapta, pentru că Traian Băsescu nu e liberal"; "UDMR trebuie să trădeze acum actuala alianţă de guvernare".

"Pentru a justifica mariajul cu socialiştii, preşedintele PNL le reinventează trecutul. După 2000, PSD a devenit membru al Internaţionalei Socialiste, nu al celei liberale. Năstase, Geoană şi Ponta au fost rând pe rând adversarii statului de drept (prin atitudinea lor faţă de justiţie) şi, pe cale de consecinţă, ai proprietăţii şi ai pieţei. Pentru că proprietatea nu e garantată şi piaţa nu poate funcţiona acolo unde justiţia e controlată de cleptocraţi, aşa cum a vrut şi cum vrea PSD. Aliindu-se cu socialiştii, PNL s-a alăturat celor care dispreţuiesc statul de drept", scrie Preda.

Potrivit acestuia, teza potrivit căreia PDL nu e liberal, ci de dreapta, pentru că Traian Băsescu nu e liberal, "nu e altceva decât traducerea urii faţă de cel căruia PNL îi datorează ultima sa prezenţă în guvern". "Fără alianţa cu Traian Băsescu, peneliştii nu ar fi ajuns la putere în 2004. Acesta fapt nu e nici de dreapta, nici de stânga, nici liberal, nici socialist. E doar un fapt. În pană de idei de mai mulţi ani încoace, PNL s-a dedicat exclusiv ştergerii acestui fapt din memoria colectivă. Singura justificare «ideologică» a PNL din 2007 încoace e critica radicală la adresa preşedintelui", susţine europarlamentarul.

Cristian Preda susţine că declaraţia lui Antonescu referitoare la UDMR "e cea mai banală, fiindcă e doar o invitaţie la trădare".

"PNL nu e singur pe acest drum, fiindcă şi pesediştii cerşesc puterea invitând UDMR să treacă dintr-o barcă într-alta. Dar Antonescu e într-o postură aparte, deoarece nu a fost capabil să câştige vreo alegere. El a pierdut în 2008 lupta în colegiul în care a candidat, partidul său fiind al treilea la ultimul scrutin legislativ; acelaşi Antonescu a ratat şi intrarea în turul al doilea al prezidenţialelor în 2009. În ciuda acestor eşecuri, Antonescu vrea să facă guvernul invitând UDMR să-şi trădeze aliaţii. Dacă urnele nu te duc la putere, rămâne trădarea. Nu e nevoie de mai multe comentarii.
Să rezumăm. Reinventarea trecutului, radicalismul uituc şi dispreţul faţă de urne definesc o atitudine. E ea liberală? Eu cred că nu", se arată în postarea europarlamentarului.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, sâmbătă, la Mamaia, că USL garantează UDMR accesul la guvernare până în 2016 dacă în septembrie Uniunea refuză să mai "gireze" o guvernare "dezastruoasă".

"UDMR trebuie să înţeleagă că se duce cu PDL la bine şi la greu. Nu se duc în puşcărie toţi, numai cei care au încălcat legea, dar se duc în opoziţie toţi dacă noi câştigăm. Dacă noi câştigăm alegerile şi facem guvernul, UDMR nu are ce căuta într-un astfel de guvern. Dar astăzi garantăm UDMR o guvernare împreună până în 2016, dar dacă rămân acolo unde sunt acum, pot veni la dialogul dintre putere şi opoziţie, dar cu alte propuneri vin degeaba", a mai afirmat preşedintele PNL.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici