Cristian Preda: Partidele din USL vor să rămână libere şi după alegeri

Europarlamentarul PDL Cristian Preda apreciază că faptul că nici PNL, nici PSD nu vor introduce în statutele lor interdicţia de a colabora cu PDL arată că partidele din USL vor să rămână libere şi după alegeri.

333 afișări
Imaginea articolului Cristian Preda: Partidele din USL vor să rămână libere şi după alegeri

Cristian Preda (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

Preda scrie, pe blogul său, că nici PNL, nici PSD nu vor introduce în statutele lor politice interdicţia de a colabora cu PDL după alegeri. El menţionează că anunţul trebuie citit luând în seamă prevederile Protocolului USL, care, la punctul 8.9, conţine următoarea prevedere: "Este interzisă negocierea cu PDL pentru formarea majorităţii parlamentare".

"Atât şi nimic în plus. Pe de altă parte, acelaşi Protocol nu prevede formarea unui singur grup parlamentar, al USL, ci sugerează că PSD şi, respectiv PNL+PC vor avea fiecare câte un grup, acestea urmând să colaboreze. Ce să fie atunci insistenţa cu care - mai întâi PNL, apoi şi PSD - au subliniat că nu e nevoie ca interdicţia colaborării cu PDL să fie explicit indicată în actele fundamentale?", adaugă Preda.

El arată că maliţioşii cred că PSD şi PNL se suspectează reciproc, după ce Traian Băsescu a lăsat să se înţeleagă că va aplica "à la lettre" textul Constituţiei care îi cere să cheme la negocieri pentru formarea guvernului partide, nu alianţe.

"Un statut te poate aservi, un protocol e mai slab. Cel al USL spunea, de altfel, în articolul 9.10 că «sancţiunile pentru încălcarea protocolului se asimilează celor pentru încălcarea statutelor partidelor, decise de fiecare partid în parte, din proprie iniţiativă sau la solicitarea celeilalte părţi». Cu alte cuvinte: cine încalcă înţelegerea va decide sancţiunile potrivite", mai scrie Preda.

Cristian Preda precizează că, în opinia sa, gesturile recente ale PSD şi PNL vădesc faptul că "libertatea este mai puternică decât ura (faţă de preşedinte, desigur)".

"Partidele din USL vor să rămână libere şi după alegeri. Cum libertatea adversarilor e la fel de însemnată ca şi cea a prietenilor, nu pot decât să salut această evoluţie a lucrurilor. Cu speranţa că ea va aduce şi un dram de moderaţie...", încheie Preda.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici