CSAT: Se constituie un grup interinstituţional care să elaboreze un plan pentru lupta cu drogurile

Membrii CSAT au decis constituirea unui grup de lucru interinstituţional care va elabora un plan comun de acţiune pentru prevenirea şi combaterea riscurilor generate de traficul şi consumul de droguri.

167 afișări
Imaginea articolului CSAT: Se constituie un grup interinstituţional care să elaboreze un plan pentru lupta cu drogurile

Sursa foto: Administraţia Prezidenţială

„Prima temă analizată în cadrul şedinţei Consiliului (CSAT - n.r.) a constituit-o consumul de droguri şi alte substanţe psihoactive de către tineri şi elevi, ca risc major la adresa siguranţei individuale şi naţionale. Membrii CSAT au ajuns la concluzia că, prin gravitate, modalităţi de manifestare, repetabilitatea acţiunilor şi cumulul prejudiciilor aduse atât în planul sănătăţii, prin punerea în pericol a vieţii sau a calităţii acesteia, cât şi în planul siguranţei publice, pe fondul conectării ţării noastre la trasee şi rute internaţionale de transfer/transport al stupefiantelor, consumul de droguri şi alte substanţe stupefiante prejudiciază valorile de securitate naţională prevăzute de Constituţie şi legislaţia în domeniul securităţii naţionale. Astfel, sunt afectate ordinea de drept şi climatul de exercitare neîngrădită a drepturilor, a libertăţilor şi a îndatoririlor fundamentale ale cetăţenilor. Gestionarea fenomenului prevenirii şi combaterii consumului de droguri în rândul tinerilor şi al elevilor, inclusiv tratamentul de specialitate, reabilitarea, reintegrarea socială şi recuperarea, presupune un efort naţional conjugat, multidisciplinar, cu implicarea instituţiilor din arcul guvernamental, a serviciilor de informaţii, a structurilor Ministerului Public, a autorităţilor locale şi a societăţii civile. Nu în ultimul rând, familia consumatorilor este deosebit de importantă şi are un rol esenţial în acest proces complex”, anunţă Administraţia Prezidenţială.

Potrivit sursei citate, membrii Consiliului au decis constituirea unui grup de lucru interinstituţional format din secretari de stat, nominalizaţi de către Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justiţiei, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei, Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, reprezentanţi ai Serviciului Român de Informaţii, procurori desemnaţi de către Ministerul Public şi specialişti din instituţiile angrenate, sub coordonarea Guvernului României.

„Grupul de lucru va elabora un plan comun de acţiune, aprobat la nivelul conducerii instituţiilor menţionate, care va cuprinde obiectivele, măsurile de ordin general şi particular, sarcinile şi responsabilităţile concrete în scopul prevenirii şi al combaterii eficiente a riscurilor generate de traficul şi consumul de droguri la adresa siguranţei individuale şi colective, potrivit competenţelor care revin fiecărei instituţii participante. La nivel judeţean, vor fi constituite grupuri de lucru operaţionale, formate din specialişti şi experţi desemnaţi de către celelalte instituţii responsabile”, se menţionează în comunicat.

Pentru transpunerea în practică a planului de acţiune, Guvernul României va adopta, în principal, următoarele măsuri concrete pentru consolidarea autorităţilor care sunt direct responsabile de combaterea unor fenomene infracţionale grave, printre care şi traficul şi consumul de droguri:
- analizarea cadrului legislativ care vizează traficul şi consumul de droguri şi formularea, cu celeritate, de propuneri privind modificarea şi completarea actelor normative pentru eliminarea lacunelor legislative şi limitarea posibilităţilor de interpretare speculativă a prevederilor legale.
- garantarea unui cadru instituţional sanitar corespunzător, coerent şi eficient care să asigure extinderea accesului la tratament şi la serviciile pentru recuperare, investigaţii specifice şi măsuri integrate de protecţie împotriva riscurilor asociate consumului de substanţe stupefiante în rândul elevilor şi al tinerilor.
- implementarea cu rigurozitate a Planului Naţional Cadru de Acţiune privind siguranţa şcolară, mecanism de cooperare care prevede, alături de măsurile pentru asigurarea unui climat optim în unităţile de învăţământ, pentru elevi şi cadrele didactice, şi măsuri concrete în problematica drogurilor, precum şi a Planului de acţiune pentru implementarea Strategiei Naţionale în domeniul drogurilor 2022-2026.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici