Cum explică senatorii votul pro-Oprea: ''De unde ştiţi că am votat împotrivă? De unde?'' /''Nu mi-e ruşine, aş face-o din nou"

Solicitaţi să explice de ce au votat împotriva cererii DNA de urmărire penală a lui Gabriel Oprea, unii dintre senatori s-au arătat deranjaţi de întrebare, alţii au spus că nu era de competenţa DNA să ancheteze acest caz sau că pasagerul de pe bancheta din spate nu poate fi vinovat de ucidere.

4434 afișări
Imaginea articolului Cum explică senatorii votul pro-Oprea: ''De unde ştiţi că am votat împotrivă? De unde?'' /''Nu mi-e ruşine, aş face-o din nou"

Cum explică senatorii votul pro-Oprea: ''De unde ştiţi că am votat împotrivă? De unde?'' / '' ''Nu mi-e ruşine, aş face-o din nou"

MEDIAFAX i-a contactat pe senatorii identificaţi că au votat pentru păstrarea imunităţii lui Oprea şi i-a întrebat cum îşi motivează decizia.

''De unde ştiţi că am votat împotrivă? De unde?'', răspunde nervos senatorul PSD Cristian Dumitrescu la întrebarea ''de ce aţi votat împotriva urmăririi penale a lui Gabriel Oprea?''. La explicaţia că fotografia în care este surprins în momentul votului este foarte clară în acest sens, senatorul continuă: ''Eu nu cred, că votul e secret, domnule!. Ce, dumneavoastră trebuie să ştiţi? Foarte bine, asta-i viaţa! Votul e secret, nu-l comentez'', a încheiat el.

Senatorul PSD Gabriela Creţu nu răspunde apelului telefonic, dar trimite un sms prin care spune că este la volan. Apoi, un al doilea în care întreabă ''Cine sunteţi?''. Deşi a primit trei sms-uri cu explicaţii despre motivul pentru care a fost sunată, nu a mai răspuns la telefon.

La telefonul senatorului ALDE Marius Niţă răspunde o voce: ''Alo, da?''. ''Bună ziua, domnule senator! Cristian Citre sunt, de la Mediafax. V-am sunat cu o întrebare: de ce aţi votat împotriva cererii de urmărire penală a lui Gabriel Oprea luni în Senat?''. ''Ştiţi ce vă rog? Alo, alo…'', răspunde, după câteva momente de ezitare, vocea de la celălalt capăt al firului. După care a continuat: ''Ştiţi ce vă rog eu? Mai sunaţi o dată şi vorbiţi cu dânsul că eu nu sunt Niţă, eu am numărul lui de telefon la mine şi sună şi la mine telefonul când sună la dânsul, ştiţi? Înţelegeţi? Eu sunt consilierul dânsului la organizaţia Balş. Înţelegeţi? Păi ăsta e numărul lui pe care aţi sunat dumneavoastră acum, ştiţi? Păi e şi la mine numărul dânsului şi cred că sună şi colo şi colo, ştiţi? Înţelegi? Mai sunaţi o dată că eu nu răspund, înţelegeţi?''. Evident, nu a mai răspuns nimeni la respectivul număr de telefon.

''Eram convins că aceasta va fi întrebarea'', spune senatorul PSD Georgică Severin după ce aude motivul pentru care a fost sunat. ''Sincer să fiu, legal, constituţional şi chiar moral, nu trebuie să explic un vot, mai ales un vot secret'', continuă el. Totuşi, acceptă să explice de ce a votat împotriva cererii DNA.

''Din câte am învăţat eu în aceşti ani de parlamentarism, omuciderile nu sunt în niciun fel, dar în niciun fel, de competenţa DNA. Dacă am fi acceptat acest lucru, am fi acceptat practic un abuz evident al DNA'', susţine Severin. ''Dacă acceptăm ideea că o persoană căreia nu i se poate demonstra şi nu s-a dovedit nicăieri în rechizitoriu că a determinat în vreun fel viteza de deplasare sau chestii de genul acesta, o persoană aşezată pe locul din spate într-o maşină este vinovată fără să se poată dovedi acest lucru, înseamnă că orice persoană care este în spate într-un taxi sau în orice maşină oficială în spate i se poate imputa acest lucru în cazul în care şoferul sau altcineva dintr-o eventuală coloană face accident'', mai spune senatorul PSD.

''Nu mi-e ruşine de ceea ce am făcut, deoarece cred că am procedat corect. Cu tot circul, cu toate listele ruşinii şi toate astea, consider că am avut dreptate şi am procedat corect şi dacă aş fi pus s-o fac din nou mâine, aş face-o din nou'', a încheiat Georgică Severin.

O poziţie similară are şi senatorul PSD Petru Filip. ''Faptul că persoana în sine, putea să-l cheme Oprea, putea să-l cheme oricum, era în maşină, iar cei care au decis vizavi de traseu, vizavi de modul de deplasare sunt alţii decât persoana în sine, dacă e să mă întrebaţi pe mine, nu cred că putea fi acuzat de omor din culpă. E o chestiune care nu cred că putea să fie în răspunderea pasagerului din maşină. Atâta vreme cât s-a pus problema votului, fiecare, conform Constituţiei, avea dreptul într-un fel sau altul să aprecieze'', a declarat el.

Senatorul Valer Marian, fost PSD, actualmente independent, spune că lui, în calitate de ''jurist şi fost procuror'', argumentele aduse de DNA i s-au părut incomplete. ''Am votat <<împotrivă>> pentru că… două argumente: infracţiunea de ucidere din culpă în niciun caz nu intră în competenţa materială a DNA. În al doilea rând, actele premergătoare efectuate de către procurori mi s-au părut incomplete din moment ce nu au stabilit şi vinovăţia altor persoane suspecte de producerea acestui accident regretabil, respectiv a reprezentanţilor Primăriei Bucureşti şi a reprezentanţilor Romgaz'', a spus Marian.

Ceilalţi senatori PSD, ALDE şi foşti UNPR nu au putut fi contactaţi pentru a explica de ce au votat împotriva cererii DNA de urmărire penală a lui Gabriel Oprea. Pe senatorul ALDE Eugen Durbacă l-au prins la telefon jurnaliştii de la publicaţia gălăţeană Viaţa Liberă. ''Lăsaţi-mă cu prostiile astea, credeam că mă întrebaţi de probleme serioase'', a fost răspunsul senatorului înainte de a închide telefonul.

O reacţie a avut şi senatorul PSD Alexandru Cordoş, unul dintre cei 73 de senatori care au votat împotriva cererii de urmărire penală a lui Gabriel Oprea. Într-o postare pe pagina personală de Facebook, el acuză presa că afectează imaginea Senatului. ''Un subiect de presă senzaţionist care nu numai că dăunează imaginii noastre, a fiecărui senator din respectiva listă, însă dăunează însăşi imaginii Senatului României, iar ceea ce este şi mai grav este faptul că acele articole de presă şi acele comentarii de pe social-media sunt pure speculaţii'', susţine social-democratul. El mai spune că ''de fiecare dată'' a votat pentru ''înfăptuirea justiţiei'' şi acuză o conspiraţie împotriva sa pentru că ar fi ''primul în sondajele privind opţiunea de vot la parlamentare''.

Gabriel Oprea nu poate fi urmărit penal pentru uciderea din culpă a poliţistului Bogdan Gigină după ce luni 73 de senatori au votat împotriva solicitării DNA.

"Este un vot politic care blochează justiţia. DNA nu mai poate să stabilească răspunderea penală a lui Gabriel Oprea pentru ucidere din culpă. Au mai fost astfel de precedente, vă reamintesc dosarul în care a fost implicat fostul ministru de Externe, Corlăţean Titus. Am deschis o investigaţie, din nou votul politic a blocat acea investigaţie", a fost reacţia şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, după votul din Senat.

Şi preşedintele Klaus Iohannis, prin vocea purtătorului de cuvânt, a criticat scutul făcut de senatori în jurul lui Gabriel Oprea. ”Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, este profund dezamăgit de ceea ce s-a întâmplat astăzi în Parlament. Preşedintele subliniază din nou ceea ce a spus de multe ori - politicieni care blochează actul de justiţie nu se vor bucura niciodată de respectul şi încrederea cetăţenilor. Prin votul de astăzi, o parte din senatori a demonstrat, din nou, că nu s-a înţeles nici până acum faptul că vinovăţia sau nevinovăţia unui om nu este stabilită de un vot în plen, ci de o instanţă de judecată. Într-un stat de drept nimeni nu trebuie sa fie mai presus de lege!", a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei, Mădălina Dobrovolschi.

''Toţi oamenii sunt egali în faţa legii. Credem cu putere că nimeni nu ar trebui să fie mai presus de lege, că vinovăţia şi nevinovăţia este ceva ce ar trebui determinat în tribunale şi nu în Parlament. Suntem dezamăgiţi că Parlamentul a acţionat în aşa fel încât domnul Oprea să aibă imunitate'', a declarat şi ambasadorul american la Bucureşti, Hans Klemm, în urma votului de luni din Senat.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici