Cum se face "managementul privat" în afacerea partidelor cu companiile de stat. Domnii Vlaicu şi Iacob, de profesie clienţi politici

În plină campanie publică de promovare a managementului privat în companiile de stat, PDL şi UNPR au bătut palma încă două numiri politice în conducerea complexurilor energetice Turceni şi Rovinari.

548 afișări
Imaginea articolului Cum se face "managementul privat" în afacerea partidelor cu companiile de stat. Domnii Vlaicu şi Iacob, de profesie clienţi politici

Cum se face "managementul privat" în afacerea partidelor cu companiile de stat. Domnii Vlaicu şi Iacob, de profesie clienţi politici (Imagine: Mediafax Foto)

După o negociere între liderul UNPR Gabriel Oprea şi ministrul Economiei Ion Ariton, în organigrama companiilor au apărut două noi posturi de director, rezervate liderilor UNPR Gorj, Marius Vlaicu şi Dumitru Iacob.

Mutarea l-a făcut pe şeful PSD Victor Ponta să reclame guvernul la FMI pe motiv că nu respectă angajamentul privind reducerile bugetare, creând posturi bine plătite şi politizând societăţile de stat.

Împărţirea politică a posturilor în companiile de stat este însă o practică veche, indiferent de partidul aflat la guvernare, fie că e vorba de PSD, PNL sau PDL. Miza nu este plasarea în funcţii a unor oameni pentru un salariu generos (un director de complex energetic câştigă lunar aproximativ 12.000 de lei), ci pentru a avea controlul asupra deciziei la nivelul acestor companii care, prin contracte satisfac clientela politică. Deşi înregistrează cele mai mari datorii la buget, societăţile de stat încheie anual contracte de milioane de euro cu firmele apropiate puterii, multe dintre ele regăsindu-se oficial şi pe lista sponsorilor de partid.

La sfârşitul anului trecut, complexul energetic Rovinari înregistra datorii de 133 de milioane de euro, iar Turceniul de 213 milioane.

Fostul preşedinte al UNPR Gorj, Marius Vlaicu, este începând din această lună director de dezvoltare la Rovinari, iar prim-vicepreşedintele Dumitru Iacob se pregăteşte să ia în primire postul de director general adjunct la Turceni, aprobat în Consiliul de Administraţie al complexului energetic. Cele două funcţii nu au existat până acum în organigrama celor două.

"Negocierile au fost la nivel naţional, nu la nivel judeţean. Au fost între domnul Oprea şi ministrul Ariton", a declarat, pentru Gândul, liderul PDL Gorj, Ion Ruşeţ, care s-a declarat însă un susţinător al managementului privat care, spune el, va ţine companiile de stat departe de dorinţa de control a politicienilor, dar şi a liderilor de sindicat.

Preşedinte al PSD şi deputat de Gorj, Victor Ponta a reclamat actuala putere FMI, transmiţându-i o scrisoare şefului misiunii pentru România, Jeffrey Franks, în care reclamă politizarea conducerii companiilor de stat.

"În aceste zile, la Complexul Energetic Rovinari a izbucnit un conflict între reprezentanţii sindicatelor şi conducerea unităţii energetice, ca urmare a deciziei acesteia din urmă de a înfiinţa o direcţie specială în fruntea căreia a fost angajat şeful UNPR Gorj, Marius Vlaicu.

Menţionez că acesta nu este un caz singular, dar este un bun exemplu asupra căruia doresc să vă atrag atenţia: el arata politizarea masivă a companiilor cu capital de stat. De altfel, toţi cei aflati in conducerile acestor companii sunt membri ai PDL sau ai partidelor aflate acum în arcul guvernamental", susţine Ponta în documentul transmis lui Franks.

Chiar dacă UNPR-istul Marius Vlaicu a confirmat, pentru Gândul, că este angajat la Rovinari, ministrul economiei Ion Ariton spune că nu s-a făcut nicio numire la cele două complexuri energetice.

Citeşte mai departe pe www.gandul.info

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici