Curentul: Ambasada de la Jakarta a prelungit valabilitatea paşaportului lui Popa, în 2002

Cotidianul "Curentul" publică, în ediţia de vineri, un document din 2002 atribuit MI conform căruia Nicolae Popa, urmărit internaţional pentru că fusese emis un mandat de arestare pe numele său, şi-ar fi prelungit, în acel an, la o dată necunoscută, paşaportul la ambasada României la Jakarta.

15 afișări
Imaginea articolului Curentul: Ambasada de la Jakarta a prelungit valabilitatea paşaportului lui Popa, în 2002

Curentul: Ambasada de la Jakarta a prelungit valabilitatea paşaportului lui Popa, în 2002

Documentul este o adresă înaintată de Direcţia Cercetări Penale către Biroul Naţional Interpol, ambele instituţii aflate în subordinea Ministerului de Interne (MI). Cererea este datată 23 septembrie 2002.

În documentul semnat de şeful Direcţiei, Jenică Arion, acesta cerea Biroului Interpol din Ministerul de Interne data şi ordinul prin care Nicolae Popa, fostul director al Gelsor, a fost dat în urmărire internaţională, în condiţiile în care mandatul de arestare în lipsă fusese emis în 18 ianuarie 2002.

"Din datele pe care le deţinem rezultă că ambasada României din Jakarta - Indonezia, a prelungit valabilitatea paşaportului deţinut de inculpatul Popa Nicolae până la 16 iulie 2004, acesta urmând să primească permisul de şedere în Indonezia pentru o perioadă de un an", se arată în adresa lui Arion către Biroul Interpol din Ministerul de Interne.

Popa fusese trimis în judecată în lipsă în dosarul privind prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii.

În acea perioadă, şeful diplomaţiei române era Mircea Geoană.

Fostul director Gelsor, Nicolae Popa, a fost arestat, în 2 decembrie, de autorităţile din Jakarta, Indonezia, el fiind condamnat de Tribunalul Bucureşti, în 2006, la 15 ani de închisoare pentru înşelăciune, alături de Ioana Maria Vlas, decizia rămânând definitivă în 2009.

Subiectul arestării lui Nicolae Popa a fost atins în confruntarea electorală de joi seară dintre cei doi candidaţi la preşedinţie, Traian Băsescu şi Mircea Geoană.

Băsescu a spus că vizita făcută de Geoană miercuri noapte omului de afaceri Sorin Ovidiu Vântu ar fi avut drept scop o discuţie pe tema arestării lui Popa la Jakarta.

"Azi noapte nu v-a plăcut (de Sorin Ovidiu Vântu, n.r.), azi noapte când a aflat că a fost arestat domnul Popa Nicolae şi v-a chemat de urgenţă, nu v-a plăcut?", a întrebat Băsescu de mai multe ori, fără a primi, într-o primă fază un răspuns.

Băsescu a continuat, întrebându-l insistent pe Geoană: "Are o legătură vizita pe care i-aţi făcut-o aseară lui Vântu cu arestarea lui Popa Nicolae?".

Geoană, vizibil iritat, a replicat că nu ştie cine este "acest Popa".

Râzând, Băsescu i-a răspuns: "O să vă popească acest Popa".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici