Curtea Constituţională constată că nu a existat conflict între Guvern şi Preşedinţie, în urma sesizării lui Ponta

Curtea Constituţională a constat că nu a existat un conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi preşedintele Traian Băsescu în legătură cu numirea Cabinetului Ponta III, după ce judecătorii au constatat că trebuie să analizeze sesizarea premierului Victor Ponta.

829 afișări
Imaginea articolului Curtea Constituţională constată că nu a existat conflict între Guvern şi Preşedinţie, în urma sesizării lui Ponta

Curtea Constituţională constată că nu a existat conflict între Guvern şi Preşedinţie, în urma sesizării lui Ponta (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a declarat că judecătorii au decis în unanimitate să analizeze sesizarea premierului Victor Ponta în legătură cu un eventual conflict juridic de natură constituţională cu preşedintele Traian Băsescu în ceea ce priveşte numirea miniştrilor în urma remanierii parlamentare.

Judecătorii au constatat că nu a existat un astfel de conflict juridic de natură constituţională, întrucât preşedintele Traian Băsescu a semnat decretele de numire a noilor miniştri.

De asemenea, Zegrean a precizat că şeful statului nu are un termen stabilit în legea fundamentală pentru semnarea decretelor în cazul miniştrilor, iar demersul şefului statului a fost realizat într-un termen rezonabil.

Judecătorii CC au respins solicitarea premierului Victor Ponta de a retrage sesizarea adresată Curţii Constituţionale, deoarece acest lucru nu este permis de legea de funcţionare a instanţei constituţionale. 

În 11 martie, premierul Victor Ponta declara că a depus la Curtea Constituţională (CC) o sesizare de încălcare a Constituţiei de către Preşedinţie prin refuzul de a-i valida pe noii miniştri, sesizare care, între timp, a rămas însă fără obiect după ce şeful statului a acceptat să semneze decretele de numire.

"Nu mai are obiect, a fost făcută miercuri, înainte ca preşedintele să ia decizia numirii miniştrilor, pentru că era o decizie anterioară a Curţii, care cerea acest lucru. Evident că, prin numirea de miercuri, plângerea este fără obiect", a spus atunci Ponta. El a apreciat că nu va mai apărea un alt blocaj constituţional între Preşedinţie şi Guvern, deoarece viitorul preşedinte nu va mai bloca numirea miniştrilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici