Curtea Constituţională dezbate miercuri sesizarea Guvernului privind implicarea lui Băsescu în campania electorală

Curtea Constituţională (CC) urmează să discute, miercuri, sesizarea Guvernului privind implicarea lui Băsescu în campania electorală, formulată după ce şeful statului s-a fotografiat îmbrăcat cu un tricou PMP, alături de lideri ai acestui partid.

99 afișări
Imaginea articolului Curtea Constituţională dezbate miercuri sesizarea Guvernului privind implicarea lui Băsescu în campania electorală

CC dezbate miercuri sesizarea Guvernului privind implicarea lui Băsescu în campania electorală

Sesizarea a fost înregistrată la CC în 6 mai.

În aceasta, Guvernul cere analizarea posibilităţii existenţei unui conflict juridic de natură constituţională între Executiv şi Preşedinte, cauzat de implicarea explicită a preşedintelui în campania electorală, prin susţinerea unui anumit partid politic la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European în 2014, respectiv la alegerile parţiale pentru Parlamentul României, ceea ce încalcă dispoziţiile articolului 80 "Rolul preşedintelui" din Constituţie, precum pronunţarea unei decizii prin care să stabilească în mod clar dacă preşedintele României, în conformitate cu prevederile constituţionale, poate face campanie electorală în favoarea unei formaţiini politice

Premierul Victor Ponta a arătat, la 5 mai, că preşedintele are drept de vot, dar nu şi de a se implica în campania electorală, interdicţie aplicată şi în cazul altor categorii profesionale, explicând astfel că un prefect, un subprefect, un înalt funcţionar public şi un profesor îşi pierd imediat locul de muncă, iar un judecător şi un ofiţer sunt excluşi tot imediat din magistratură, respectivă din armată dacă se implică în acţiuni cu caracter electoral.

"Fiind vorba de preşedinte, evident că sancţiunile sunt cele prevăzute de Constituţie şi, pentru a avea un punct de vedere oficial al Curţii Constituţionale, Guvernul va sesiza Curtea, în baza articolului 34, aliniat 1 din Legea 47/1992 care organizează activitatea CC, cu trei solicitări: să analizeze existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Guvern, cel abilitat prin Constituţie şi lege să organizeze, şi răspunde de altfel, campania electorală, şi Preşedinte, să stabilească că acest conflict este cauzat de implicarea directă a preşedintelui în campania pentru alegerea reprezentanţilor României în Parlamentul European şi în campania pentru alegerea unor mandate de deputat şi senator şi să pronunţe o decizie prin care să stabilească în mod clar că preşedintele României, ca şi alte categorii de persoane care ocupă anumite funcţii, nu are dreptul de a face campanie electorală şi de a se implica activ. În baza deciziei Curţii Constituţionale, evident vom proceda în consecinţă", a spus Ponta.

Întrebat de presă ce înseamnă "a proceda în consecinţă" şi dacă aceasta presupune iniţierea unei noi suspendări din funcţie a preşedintelui, Ponta a afirmat doar că orice decizie a CC este obligatorie.

El a adăugat că o decizie a CC va avea efecte şi asupra altor categorii profesionale, respectiv dacă acestea se pot implica în campanie.

Premierul declarase anterior, la România TV, că preşedintele Traian Băsescu este recidivist la încălcarea Constituţiei şi această încălcare este evidentă, dar judecătorii CC trebuie să decidă, adăugând, la remarca că judecătorii CC trebuie sesizaţi de cineva, că "probabil o vom face şi de data asta".

De cealaltă parte, preşedintele Traian Băsescu a declarat, despre fotografiile în care apare îmbrăcat cu tricoul PMP şi alături de lideri ai acestui partid, că are dreptul să se îmbrace cum vrea, şi că va vota Partidul Mişcarea Populară, pentru că legea nu îi interzice să voteze.

"Vă spun din nou, păcat că sunt cu steagurile în spate, că aş fi venit tot cu acel tricou. Am dreptul să mă îmbrac cum vreau", a spus Băsescu.

Şeful statului a răspuns şi la ideea unui partizanat politic, venit din partea preşedintelui ţării, prin purtarea acelui tricou.

"Voi vota Partidul Mişcarea Populară M-aţi întrebat. Dacă nu m-aţi fi întrebat, nu v-aş fi răspuns. (..) Eu voi vota Partidul Mişcarea Populară", a spus Băsescu.

Întrebat dacă nu consideră că încalcă Constituţia, prin aceste afirmaţii, preşedintele a răspuns: "Nu, prin Constituţie, nu mi se interzice să votez".

Preşedintele Traian Băsescu, purtând un tricou cu inscripţia "Vote for PMP" şi cu sigla acestei formaţiuni, a apărut într-o serie de fotografii realizate la malul mării, alături de lideri ai Partidului Mişcarea Populară, imaginile fiind postate pe contul de Facebook al Elenei Udrea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici