Curtea de la Haga dă câştig de cauză României - Mediafax

Curtea de la Haga dă câştig de cauză României

Agentul României la CIJ Bogdan Aurescu a declarat, marţi, că decizia Curţii în cazul procesului cu Ucraina acordă României 9700 de kilometri pătraţi de zonă economică exclusivă şi platou continental, reprezentând 79,34% din totalul suprafeţei în dispută.

433 afişări
Imaginea articolului Curtea de la Haga dă câştig de cauză României

Curtea de la Haga dă câştig de cauză României (Imagine: MAE)

"Hotărârea pe care a pronunţat-o astăzi Curtea recunoaşte jurisdicţia suverană şi drepturile suverane ale României pentru o suprafaţă de platou continental şi zonă economică exclusivă de 9.700 de kmp, adică 79,34 % din zona în dispută cu Ucraina", a spus Aurescu.

Zona conţine circa 70 de miliarde de metri cubi de gaze şi 12 milioane de tone de petrol, potrivit lui Aurescu.

"De asemenea , în această zonă sunt estimate a fi, prin linia trasată de Curte, aproximativ 70 de miliarde de metri cubi de gaze naturale şi 12 milioane de tone de petrol", a spus Aurescu, potrivit căruia, "soluţia Curţii este un succes al aplicării dreptului internaţional".

De asemenea, Aurescu a apreciat că verdictul, ca urmare a caracterului său corect şi echitabil, nu poate fi pus sub semnul întrebării.

"Este o soluţie avantajoasă pentru România, care a susţinut permanent o metodă de delimitare conformă cu dreptul internaţional şi, evident, o soluţie echitabilă care este avantajoasă şi pentru Ucraina", a spus Aurescu.

El a subliniat că această hotărâre reprezintă "finalul unui diferend complicat care a presupus de mai bine de 40 de ani, de când a luat naştere, negocieri cu Uniunea Sovietică de 20 de ani, şase ani şi 34 de runde de negocieri cu Ucraina şi 4 ani, a luni şi 18 zile care se împlinesc astăzi de confruntare juridică în faţa CIJ".

"Putem spune că, la finalul acestui proces, obiectivul nostru a fost atins", a spus Aurescu, referindu-se la faptul că CIJ a pronunţat o soluţie cu un caracter echitabil, clar şi nesusceptibil de interpretări, care deschide accesul României la resursele de hidrocarburi din zonă.

"Sentinţa pronunţată astăzi de către Curte, care este prima într-un caz contencios inter-statal în care este implicată România şi, în acelaşi timp, cea de-a 100-a hotărâre a CIJ, este o hotărâre definitivă, executorie şi direct aplicabilă imediat, nefiind necesare demersuri pe plan intern de punere în executare sau demersuri la nivelul relaţiilor dintre cele două state", a spus Aurescu.

Potrivit acestuia, linia trasată de Curte ţine cont de dreptul internaţional aplicabil aşa cum a fost acesta ajustat în funcţie de contextul geografic particular al zonei.

Totodată, potrivit lui Aurescu, soluţia Curţii confirmă munca pe care întreaga echipă a României a depus-o în ultimii ani şi care confirmă în mare parte strategia adoptată de partea română în faţa Curţii.

"Vreau să le mulţumesc în mod deosebit colegilor mei care au făcut acest efort", a spus Aurescu, adăugând că este vorba despre un succes al dreptului internaţional, care ridică totodată profilul României.

Vezi aici principalele date ale procesului

Decizia permite României să înceapă demersurile de exploatare

Băsescu: Decizia de la Haga, un mare succes al MAE

Tăriceanu despre hotărârea de la Haga: O decizie aşteptată

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici