Dacian Cioloş: Integrarea progresivă în UE, posibilă soluţie pentru Ucraina şi Republica Moldova

Eurodeputatul Renew Europe Dacian Cioloş crede că pot fi găsite soluţii pentru ca negocierile de aderare la UE să înceapă şi cu Republica Moldova şi cu Ucraina. El propune o integrare progresivă a celor două ţări.

96 afișări
Imaginea articolului Dacian Cioloş: Integrarea progresivă în UE, posibilă soluţie pentru Ucraina şi Republica Moldova

Dacian Cioloş: Integrarea progresivă în UE, posibilă soluţie pentru Ucraina şi Republica Moldova

Dacian Cioloş consideră că terminarea războiului din Ucraina nu se poate face decât prin negocieri de pace.

„Personal, cred că Rusia e deja umilită, prin felul în care au decurs ostilităţile în Ucraina, pentru că iată, avem deja câteva luni de când avem un război, practic, pe teritoriul Ucrainei, care a fost atacată de Rusia, Rusia care se considera o mare putere militară în această regiune şi care în continuare pierde soldaţi, pierde chiar conducători ai armatei şi nu reuşeşte să avanseze aşa cum şi-a propus. Deci Rusia este deja umilită, dar să nu uităm că ucrainenii sunt cei care pierd, la fel, foarte mult, dincolo de migraţia masivă, de mişcările masive de populaţie, refugiaţi, care continuă să plece, sunt distrugeri masive materiale, pierderi de vieţi omeneşti (...). Terminarea războiului nu se poate face decât prin negocieri de pace şi din această perspectivă evident că e nevoie şi de
oameni politici care să se gândească şi la soluţiile de pace, însă în acelaşi timp, Ucraina nu trebuie abandonată, trebuie în continuare susţinută, pentru că luptă pentru supravieţuirea propriului popor”, a declarat, la RFI, Dacian Cioloş.

Întrebat dacă susţine ideea avansată de Emmanuel Macron privind înfiinţarea unei anticamere a UE pentru Ucraina şi Republica Moldova, eurodeputatul a pledat pentru o aderare progresivă a acestor ţări.

„Eu am avut discuţii inclusiv cu Emmanuel Macron şi cu alţi şefi de stat şi de Guvern în ultimele luni pe acest subiect, cu preşedinta CE noi avem discuţii în PE, pentru a găsi soluţii. Problema UE, dincolo de opinia personală a unui lider sau altul este că multă lume realizează faptul că atâta vreme cât rămânem pe sistemul de decizie în care toate statele membre trebuie să fie de acord cu o anumită decizie, pentru ca aceasta să poată să fie luată şi nu trecem la sistemul majoritar, Uniunii Europene îi e greu să avanseze şi să dea dovadă de claritate şi eficienţă în decizii (...). Eu cred că pot fi găsite soluţii, pentru ca negocierile de aderare să înceapă şi cu Republica Moldova şi cu Ucraina şi în loc de această structură paralelă pe care o propune preşedintele Franţei pe lângă UE, să avem un proces de integrare progresivă în UE, adică ţările candidate care negociază aderarea la UE să nu aştepte să beneficieze de statutul de stat membru al UE, până la semnarea tratatului, să putem integra aceste ţări candidate pe măsură ce finalizează negocierile unui capitol de negociere, să le integrăm, de exemplu, în Politica Agricolă Comună, apoi în Politica de Coeziune, în Programul Erasmus, să acceptăm libera circulaţie a forţei de muncă şi pentru ca aceste ţări să vadă beneficiile apropierii de UE chiar şi înaintea semnării tratatului de aderare şi acordarea statutului de membru deplin al UE”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici