OFF/ON THE RECORD  Dacian Cioloş: „Subiectul Schengen nu este închis. Preşedintele Iohannis şi premierul bulgar trebuie să-i ceară lui Charles Michel şi Preşedinţiei cehe să introducă subiectul pe agenda Consiliului European de săptămâna viitoare”

  • „În Consiliul European este cartea Preşedintelui, pe care poate să o joace sau nu. Jocurile pentru România nu sunt închise”
  • „Austria a şantajat UE iar victimele au fost România şi Bulgaria. Subiectul trebuie clarificat în Consiliul European”
  • „Dincolo de jocul cinic, sadic şi oribil al cancelarului austriac, obiectivul României este să obţinem aderarea la Schengen. Trebuie să folosim toate pârghiile ca să obţinem o decizie favorabilă României cât mai repede”
  • „Ce s-a întâmplat pe Schengen a arătat o fractură europeană. Schengen este o fractură care riscă să lase urme adânci în UE”
  • „Ştiu de la premierul Rutte că preşedintele Iohannis a avut discuţii cu el”
  • „Mi-e ciudă să văd cum scăpăm printre degete oportunitatea asta”
  • „În 2016 am găsit formula pe Schengen, dar a venit măgăria lui Dragnea”
  • „Este clar că n-a fost bine structurată şi organizată strategia”
  • „La nivel politic, partidele politice din România aveau şi ele un rol: trebuiau să se asigure că familiile politice sunt favorabile României”
  • „În mod clar trebuie cineva să plătească şi politic”
  • „Este o bulibăşeală totală în Guvern, nu ştie stânga ce face dreapta la propriu”
  • „Care-i „planul B”? Când vrem noi să obţinem aderarea la Schengen? Care-i planul, domnule prim ministru, domnule Ciolacu?”
  • „Eu nu văd niciun plan, văd doar proteste diplomatice şi incitare în a bloca companii cu capital austriac”
  • „Există discuţii cu guvernul suedez ca anul viitor Schengen să fie pe agenda Consiliului? Cu miniştrii austrieci să înţeleg că nu mai vrem să discutăm deloc? Aşteptăm noii miniştri ?”
  • „Un vot împotriva Schengen este un vot pentru a sprijini populismul şi antieuropenismul în România”
  • „Politicianismul de provincie ne-a adus în situaţia asta. Câţi politicieni români avem care să înţeleagă mecanismele europene?”
1402 afișări
Imaginea articolului Dacian Cioloş: „Subiectul Schengen nu este închis. Preşedintele Iohannis şi premierul bulgar trebuie să-i ceară lui Charles Michel şi Preşedinţiei cehe să introducă subiectul pe agenda Consiliului European de săptămâna viitoare”

„Subiectul Schengen nu este închis. Cred că subiectul trebuie ţinut pe agenda europeană. Trebuie căutată o soluţie politică până la sfârşitul anului. Nu trebuie lăsat Schengen pentru anul viitor. Ce s-a întâmplat pe Schengen a arătat o fractură europeană. Unitatea Europei va fi pe agenda Consiliului European de săptămâna viitoare. Preşedintele Iohannis şi premierul bulgar trebuie să ceară lui Charles Michel şi Preşedinţiei cehe să introducă subiectul pe agendă. România este obligată să intre în Schengen. Problemele ridicate de premierul Austriei nu pot fi rezolvate de România, ci de UE. Nu este nevoie de un Consiliu JAI extraordinar. Austria a ridicat un subiect politic. Dacă şefii de stat şi de guvern ajung la un acord, compromisul se poate adopta formal în JAI. Subiectul nu se va pune singur pe agenda Consiliului European. Schengen este o fractură care riscă să lase urme adânci în UE. România trebuie să joace ca un stat care are obiective naţionale şi importante, are tot dreptul să facă asta”, a declarat Dacian Cioloş, europarlamentar, lider al REPER, în emisiunea OFF/OnTheRecord, pe Aleph News.

Dacian Cioloş a povestit pe Aleph News şi ce contacte a avut la nivel european dar şi cum a gestionat dosarul Schengen atunci când a fost premier al României:

„Nu ştiu cât s-a întrebuinţat Preşedintele României. Eu am fost în contact cu membrii guvernului, cu premierul. Am căutat să ne implicăm şi să obţinem poziţionări favorabile. Ştiu de la premierul Rutte că preşedintele Iohannis a avut discuţii cu el. În Consiliul European este cartea preşedintelui, pe care poate să o joace sau nu. Jocurile pentru România nu sunt închise. Cred că preşedintele Charles Michel ar înţelege acest lucru. Austria a şantajat UE şi victimele au fost România şi Bulgaria. Subiectul trebuie clarificat în Consiliul European. Comisia Europeană trebuie să rezolve punctele ridicate de Austria. Dincolo de jocul cinic, sadic şi oribil al cancelarului austriac, obiectivul României este să obţinem aderarea la Schengen. Trebuie să folosim toate pârghiile ca să obţinem o decizie favorabilă României cât mai repede. Decizia politică poate fi obţinută de România în Consiliul European, chiar şi cu condiţionalităţi (...) Nu ştiu ce-a fost în mintea politicienilor români. Noi am fost atacaţi pe motiv că o să blocheze Olanda. Noi ne-am făcut treaba, am rămas deschişi colaborării. Acum jocurile sunt în mâna preşedintelui, a şefului PNL şi şefului PSD. Ei trebuie să discute cu toţi membrii coaliţiei din Austria. Nu ştiu ce-i în mintea altora, pe mine mă preocupă românii şi dreptul lor de a fi în Schengen. Mi-e ciudă să văd cum scăpăm printre degete oportunitatea asta. În 2016, mi-am petrecut guvernarea să discut dosarul Schengen. În 2016 am găsit formula pe Schengen, dar a venit măgăria lui Dragnea. Şi în 2017 ne-a scăpat printre degete Schengen din cauza unor măgării ale unora care au impresia că nu-i vede nimeni. România este al 6-lea stat membru UE, a jucat un rol cheie în ajutarea Ucrainei”.

Fostul premier Dacian Cioloş a insistat în emisiunea OFF/OnTheRecord că subiectul Schengen trebuie să ajungă pe agenda Consiliului European din 15 decembrie şi a reproşat liderilor politici de la guvernare că nu au avut un „Plan B”, pe care să-l activeze în cazul unei decizii nefavorabile în Consiliul JAI, astfel încât România să obţină totuşi aderarea la Schengen:

„Din punctul meu de vedere, Schengen nu s-a terminat. Nu vreau să dau lecţii cuiva, dar cartea asta încă se mai joacă. Este clar că n-a fost bine structurată şi organizată strategia. Aspectele tehnice trebuiau discutate între ministere, Frontex şi Comisia Europeană. La nivel politic, partidele politice din România aveau şi ele un rol: trebuiau să se asigure că familiile politice sunt favorabile. Iată că un partid din PPE a blocat aderarea României. Din PPE fac parte şi PNL şi PMP şi UDMR. Eu eram în contact cu toţi premierii din familia noastră politică. În mod clar trebuie cineva să plătească şi politic. Şi pe PNRR probabil va fi o întârziere de plată. Pe energie ei vor acum să taxeze producătorii de energie verde. Este o bulibăşeală totală în Guvern, nu ştie stânga ce face dreapta la propriu. Mi-e ciudă că avem oportunitatea asta şi nu văd nicio reacţie. Pe Schengen nu văd claritate, este clar că nu a existat un Plan B. De câteva săptămâni trebuia să existe un Plan B, pe mine mă şochează. (...) Măsurile acestea au sens dacă fac parte dintr-un plan. Dacă iei măsurile doar ca să arăţi spectacol românilor furioşi, eu nu văd sensul. Care-i planul? Când vrem noi să obţinem aderarea la Schengen? Trebuie găsită formula, soluţia de compromis. Austria, blocând decizia pe Schengen, împiedică respectarea legislaţiei europene. Schengen nu este un cadou care ni se face, este o obligaţie prin tratat. Ar trebui să întrebăm şi CJUE dacă este corect ca un stat să blocheze accesul altui stat la un drept legal, doar pentru nişte probleme politice. Eu nu văd niciun plan, văd doar proteste diplomatice şi incitare în a bloca companii cu capital austriac. Băncile austriece au angajaţi români, finanţează companii româneşti. Domnul Rareş Bogdan probabil a făcut analiza aceasta când a incitat să boicotăm companiile austriece. Toate lucrurile acestea au sens când sunt parte a unui plan. Dacă discutăm de politica energetică, tot acolo suntem. Care-i planul, domnule prim ministru, domnule Ciolacu? Pe PNRR, pe politica energetică, pe Schengen, pe agricultură putem discuta şi trebuie să avem plan. Asta este propunerea mea: hai să batem fierul cât este cald. Subiectul Schengen nu este închis, trebuie dus la un alt nivel. Politica de migraţie oricum este pe agenda europeană. Ar exista posibilitatea să fie convinşi şi austriecii, luându-şi angajamente fiecare parte. În câteva luni ne-am putea vedea şi noi în Schengen. Există discuţii cu guvernul suedez ca anul viitor Schengen să fie pe agenda Consiliului? Cu miniştrii austrieci să înţeleg că nu mai vrem să discutăm deloc? Aşteptăm noii miniştri?”

În opinia lui Dacian Cioloş, eşecul României la aderarea la Schengen alimentează euroscepticismul în perspectiva alegerilor din 2024. Fostul premier al României a explicat în emisiunea OFF/OnTheRecord, pe Aleph News, şi ce decizii ar lua astfel încât România să obţină o decizie favorabilă rapidă pe aderarea la spaţiul Schengen:

„Evident că există un risc. Un vot împotriva Schengen este un vot pentru a sprijini populismul şi antieuropenismul în România. Dacă până în 2024 nu reuşim aderarea la Schengen, dăm apă la moară celor care bagă băţul prin gard.
Avem 5 milioane de români în afara României. Politicianismul de provincie ne-a adus în situaţia asta. Câţi politicieni români avem care să înţeleagă mecanismele europene? (...)În primul rând, aş cere introducerea subiectului Schengen pe agenda Consiliului European. Aş spune că un insucces pe Schengen riscă să slăbească credibilitatea unităţii europene. Aş pune subiectul pe agendă pentru că şi migraţia şi azilul trebuie discutate. Aş găsi o formulă politică pe care să ne punem de acord la Consiliul European. Să fi fost premier sau preşedinte, aş fi avut un Plan B. Olanda nu s-a schimbat de pe-o zi pe alta. În Suedia, la fel, s-a rezolvat problema. Trebuia un Plan B care să fie aplicat acum”.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici