Daea, întrebat de către liderul deputaţilor USR cât cidru a fost produs în România: MADR nu are informaţii. Întrebaţi la INS

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a fost întrebat de către liderul deputaţilor USR, Claudiu Năsui cât cidru a fost produs în România în perioada 2015-2017, iar acesta a răspuns că nu ştie, dar îi recomandă parlamentarului să întrebe la Institutul Naţional de Statistică (INS).

1338 afișări
Imaginea articolului Daea, întrebat de către liderul deputaţilor USR cât cidru a fost produs în România: MADR nu are informaţii. Întrebaţi la INS

Daea, întrebat de către liderul deputaţilor USR cât cidru a fost produs în România: MADR nu are informaţii. Întrebaţi la INS

"Piaţa cidrului în România este într-o creştere spectaculoasă în ultimii 4-5 ani. În special, producătorii internaţionali comercializează şi promovează produse din această categorie şi au dezvoltat notorietatea cidrului în România. Aşadar, vă rugăm să răspundeţi la următoarele întrebări: Ce producţie de cidru s-a realizat în România în anii 2015, 2016 şi 2017? Cât este piaţa de cidru din România (volum şi valoric), defalcat cidru indigen şil cidru de altă provenienţă (UE sau ţări terţe)?", se arată în interpelarea făcută de deputatul USR, Claudiu Năsui.

La o lună distanţă apare şi răspunsul lui Petre Daea, care îi transmite lui Năsui că Ministerul Agriculturii nu are informaţii cu privire la acest subiect.

"Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) nu deţine informaţii cu privire la piaţa de cidru din România şi nici date satistice referitoare la producţia de cidru realizată pentru perioada solicitată. Facem precizarea că, instituţia abilitată pentru soluţionarea problemelor relatate de dumneavoastră, respectiv culegerea şi diseminarea datelor statistice pe baza unor metode de lucru specifice, este Institutul Naţional de Statistică, fapt pentru care să vă adresaţi acestei instituţii", precizează în răspuns ministrul Agriculturii.

În schimb, Daea îl asigură pe deputatul USR că sunt respectate prevederile legale referitoare la producerea, etichetarea şi puonerea în circulaţie a băuturilor alcoolice fermentate, altele decât berea şi vinul.

"Considerăm că prevederile Ordinului comun nr. 1541/2014 al viceprim-ministrului, ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, ministrul Sănătăţii şi preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor privind aprobarea Normelor tehnice de producere, etichetare şi punere în circulaţie a băuturilor alcoolice fermenate, altele decât berea şi vinul, destinate consumului uman ca atare, corespund la momentul actual cerinţelor sociale şi economice şi reflectă preocuparea MADR pentru a oferi consumatorilor garanţii privind calitatea, naturaleţea şi autenticitatea produselor, cu respectarea drepturilor consumatorului, dar şi preocuparea în ceea ce priveşte încurajarea producţiei autohtone de fructe, şi implicit producţia de cidru", completează ministrul Petre Daea în răspunsul adresat liderului deputaţilor USR, Claudiu Năsui.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici