Dan Nica cere comisie de anchetă pentru afirmaţiile lui Iohannis despre proteste/ Rovana Plumb: Instigarea la revoltă a preşedintelui, pentru dărâmarea Guvernului, a dus la divizarea societăţii

Liderul europarlamentarilor PSD, Dan Nica, a apreciat, sâmbătă, că este necesară înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă pentru că declaraţiile lui Klaus Iohannis despre acţiunea Jandarmeriei la protestul din 10 august "denotă dorinţa evidentă de a stimula şi mai mult violenţele existente". Totodată, preşedintele Organizaţiei Femeilor Social Democrate (OFSD), Rovana Plumb, a acuzat că liderii partidelor din Opoziţie şi preşedintele Klaus Iohannis au instigat la revoltă ceea ce a condus la divizarea societăţii, aceasta precizând că sunt de condamnat astfel de acţiuni.

3088 afișări
Imaginea articolului Dan Nica cere comisie de anchetă pentru afirmaţiile lui Iohannis despre proteste/ Rovana Plumb: Instigarea la revoltă a preşedintelui, pentru dărâmarea Guvernului, a dus la divizarea societăţii

Liderul europarlamentarilor PSD Dan Nica cere comisie de anchetă pentru afirmaţiile lui Iohannis despre proteste

„Încă din seara protestelor, preşedintele Iohannis a lansat o serie de acuzaţii dure la adresa Jandarmeriei, în lipsa oricăror dovezi şi informaţii operative. Acest fapt denotă rea-voinţă şi dorinţa evidentă de a stimula şi mai mult violenţele existente. Ca şi Băsescu, Iohannis nu este interesat de stingerea conflictelor din societatea românească ci, dimpotrivă, de escaladarea lor pentru câştiguri electorale. Toate acestea în tandem cu un aparat de propagandă agresiv, finanţat din surse obscure. Cred că s-au depăşit nişte limite democratice în acest război politic şi consider necesară înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă, care să aducă lumină pe scena publică", a declarat liderul europarlamentarilor PSD, Dan Nica, într-un comunicat de presă remis sâmbătă MEDIAFAX.

Preşedintele delegaţiei PSD din Parlamentul European a adăugat, potrivit sursei citate, că Preşedintele României trebuie să înţeleagă că „schimbarea guvernului altfel decât prin mijloace democratice este ilegitimă”.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, pe 13 august, că au trecut deja trei zile de la protestul violent din Piaţa Victoriei şi nu există niciun responsabil, precizând că în orice ţară până la această oră ar fi fost cel puţin o demisie. Şeful statului a adăugat că cei vinovaţi de ceea ce s-a întâmplat la protestul din 10 august trebuie pedepsiţi, indiferent cine sunt ei.

"România traversează o stare gravă de tulburare, din cauza violenţelor de vineri seară. Atitudinea civică a fost aspru pedepsită cu gaze lacrimonege, tunuri de apă şi lovituri aplicate cu exces de zel. Este impresionantă mobilizarea românilor din ţară şi de pretitindeni. Mulţi oameni veniţi din diaspora au participat la manifestări. Nu au fost aduşi cu autocarele, au venit din proprie iniţiativă, revoltaţi de modul cum PSD guvernează şi legiferează, de atacturile la statul de drept din ultimul an şi jumătate. Protestele de sâmbătă şi duminică au arătat tuturor adevărata faţă a celor care ies în stradă de mult timp. Românii ştiu să fie civilizaţi, civici, activi şi corecţi, nu îşi merită etichetele primite din partea unor voci irespondabilie în politică. Violenţa şi reprimarea brutală a cetăţenilor nu sunt acceptabile sunt nicio formă. Atacarea femeilor, a copiilor sunt de neconceput pentru un stat european, iar cei vinovaţi trebuie identificaţi şi pedepsiţi, indiferent cine sunt. Soluţia de a dispersa cetăţenii este condamnabilă şi nejustificată. Intervenţia Jandarmeriei a fost disproporţionată. Condamn la fel de ferm acţiunile instigatorilor la jandarmi, în încercarea de a deturna un protest paşnic", a afirmat Klaus Iohannis.

PSD a transmis, pe 13 august, printr-un comunicat de presă remis MEDIAFAX, cu referire la protestele antiguvernamentale, că preşedintele Klaus Iohannis a incitat la „anarhie socială" şi la "timorarea autorităţii publice", precizând că şeful statului e responsabil pentru actuala stare a societăţii.

„România culege roadele politicii de ură, dezbinare şi propagandă mincinoasă promovate de preşedintele Klaus Werner Iohannis şi adepţii săi. Acum, în anul Centenarului Unirii, ţara este mai dezbinată decât oricând, intoleranţa este la cote maxime iar violenţele de limbaj, de atitudine şi comportament ajung la forme violente, în stradă, împotriva instituţiilor statului român. Legea este siluită şi răstălmăcită după bunul plac al provocatorilor şi contestatarilor de profesie. Dezinformarea, manipularea, minciuna publică sunt practici cotidiene menite să întreţină un climat de profundă ostilitate la adresa puterii democratice alese şi a guvernului său legitim. Preşedintele României Klaus Werner Iohannis este principalul responsabil pentru actuala stare a societăţii româneşti. Acum, după ultimele sale manifestări de incitare la anarhie socială şi de timorare a autorităţii publice, este cu atât mai evident că Iohannis n-a vrut, n-a ştiut ori n-a putut să fie preşedintele tututor românilor, moderatorul instituţional arbitrul neutru consacrat de Constituţie. Dimpotrivă. În loc să fie alesul care (ne) uneşte Iohannis a ales să devină Dezbinatorul. Iohannis şi-a permis ca preşedinte să încurajeze protestele de stradă anarhice, antiPSD şi antiguvernamentale. Astfel s-a ajuns ca persoane violente, pornite pe distrugere, să se simtă îndreptăţite la excese, atât în mesajele publice cât şi în comportament şi atitudine şi să deturneze şi să confişte, pentru interesele lor obscure, manifestaţiile de stradă", se arată în comunicatul de presă al PSD.

Social-democraţii fac o paralelă între mitingul Diasporei şi demisia fostului premier Victor Ponta, ca urmare a incendiului din clubul Colectiv. „Şi acum, ca şi atunci, s-a încercat provocarea unor incidente grave care să genereze emoţie colectivă puternică şi să aducă oameni revoltaţi în stradă pentru a pune presiune şi pentru a crea o situaţie critică care să forţeze căderea actualului guvern. Acesta este practic modelul prezidenţial Iohannis de înlăturare a unui guvern legitim ales şi reprezentativ pentru votul ţării cu unul artificial, rezultat din combinaţii şi interese obscure, fără nicio legătură cu voinţa ori alegerea românilor", a mai transmis PSD.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a susţinut pe 11 august că declaraţia preşedintelui Iohannis despre Jandarmerie este practic un act de subminare a autorităţii statului şi un îndemn la reluarea violenţelor, şeful statului dovedind ”încă o dată că este sponsorul politic al violenţei şi al manifestărilor extremiste”.

”Evenimentele violente din Piaţa Victoriei din seara zilei de 10 august nu pot fi încadrate în nicio formă de democraţie. Diferenţele de opinie nu pot justifica niciodată violenţa. E grav că astfel de acte de agresiune au fost precedate de îndemnuri, provocări sau chiar de implicarea directă a unor partide politice din Opoziţie. Cel mai grav dintre toate, însă, este mesajul iresponsabil al preşedintelui Iohannis de vineri seara, în care critică intervenţia jandarmilor, deşi aceştia şi-au făcut datoria potrivit legii şi au luat toate măsurile necesare pentru restabilirea ordinii publice. Declaraţia preşedintelui Iohannis este practic un act de subminare a autorităţii statului şi un îndemn la reluarea violenţelor la protestul anunţat pentru sâmbătă, cu scopul vădit de răsturnare a Guvernului actual şi înlocuirea lui cu „Guvernul său”, aşa cum a mai procedat o dată în acest mandat”, a declarat Liviu Dragnea, potrivit unui comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Preşedintele Klaus Iohannis i-a solicitat, pe 11 august, procurorului general, Augustin Lazăr, demararea de urgenţă a cercetărilor în vederea stabilirii situaţiei de fapt şi elucidării modului concret în care s-a produs intervenţia Jandarmeriei, pentru restabilirea ordinii publice, la protestul din Piaţa Victoriei. În aceeaşi zi, Iohannis i-a cerut ministrului de Interne, Carmen Dan, să-şi asume responsabilitatea pentru modul în care gestionat situaţia din timpul protestelor şi să prezinte un raport detaliat privind modul în care forţele de ordine au acţionat ”şi mai ales la ordinul cui”.

Jandarmii au intervenit în forţă, pe 10 august, cu gaze lacrimogene şi tunuri de apă, în Piaţa Victoria, pentru a dispersa protestatarii anti-PSD aflaţi în faţa sediului Executivului. Peste 450 de persoane, între care 35 de jandarmi, au primit îngrijiri medicale din partea echipajelor SMURD, vineri, la protestul din Piaţa Victoriei. Dintre acestea, 40 au fost transportate la spital cu diverse traumatisme, trei dintre ei având arsuri de până la 15% din suprafaţa corpului.

Aproximativ 1.000 de jandarmi au acţionat la protestul din 10 august din Piaţa Victoriei, a anunţat Laurenţiu Cazan, cel care a comandat intervenţia forţelor de ordine la miting, precizând că au fost solicitate întăriri şi din alte regiuni ale ţării.

Până vineri seară, procurorii înregistraseră 238 de plângeri depuse de către protestatari împotriva jandarmilor, aceştia fiind acuzaţi ar fi intervenit într-un mod abuziv la mitingul din 10 august. Parchetul General a anunţat că Secţia Militară a instituţiei a preluat ancheta privind violenţele din 10 august din Piaţa Victoriei, pentru a uni toate denunţurile într-un singur dosar, fiind avute în vedere şi plângerile depuse împotriva ministrului de Interne şi a prefectului Capitalei.

Rovana Plumb: Instigarea la revoltă a lui Iohannis pentru dărâmarea Guvernului a dus la divizarea societăţii

Preşedintele Organizaţiei Femeilor Social Democrate (OFSD), Rovana Plumb, a acuzat că liderii partidelor din Opoziţie şi preşedintele Klaus Iohannis au instigat la revoltă ceea ce a condus la divizarea societăţii, aceasta precizând că sunt de condamnat astfel de acţiuni.

Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, a adăugat că este total împotriva actelor de violenţă extremă care au avut loc pe 10 august în Piaţa Victoriei, se arată într-un comunicat de presă al PSD remis sâmbătă MEDIAFAX.

"Toată această situaţie a fost generată şi propagată de mesajele şi acţiunile de incitare la nesupunere civică şi haos transmise în spaţiul public de liderii şi reprezentanţii partidelor din Opoziţie. Resping cu fermitate orice agresiune împotriva unei femei care îşi făcea datoria de a asigura protecţia protestatarilor paşnici. Totodată, condamn toate încercările domnului preşedinte Iohannis şi ale partidelor din Opoziţie pentru divizarea cetăţenilor, sfidarea ordinii publice, dezinfomarea şi instigarea de a pune presiune pe membrii Guvernului", a declarat ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb.

Sursa citată mai precizează că Organizaţia Femeilor Social Democrate nu tolerează niciun fel de manifestare violentă indiferent de statutul social şi profesional al unei persoane.

Astfel, OFSD "dezaprobă categoric actele de violenţă care au deturnat demonstraţia din 10 august 2018 şi face un apel către preşedintele Klaus Iohannis şi liderii Opoziţiei să înceteze cu afirmaţiile iresponsabile pentru că România are nevoie de normalitate şi stabilitate. Puterea se câştigă prin vot democratic şi nu prin alte mijloace nedemocratice şi prin violenţă", conchide sursa menţionată.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni seară, că "violenţa şi reprimarea brutală" de la protestele din 10 august sunt inacceptabile, însă persoanele "care ies în stradă pentru a transmite un mesaj au o voce legitimă"

"Protestele de sâmbătă şi duminică au arătat tuturor adevărata faţă a celor care ies în stradă de foarte mult timp şi a căror voce se aude peste tot în lume. Românii ştiu sa fie civilizaţi, civici, activi şi corecţi. Nu îşi merită etichetele primite din partea unor voci iresponsabile din politică. Toţi cei care ies în stradă pentru a transmite un mesaj au o voce legitimă, care va trebui ascultată şi înţeleasă. Violenţa şi reprimarea brutală a manifestanţilor nu sunt acceptabile sub nicio formă. Atacarea oamenilor nevinovaţi, atacarea jurnaliştilor, atacarea femeilor şi copiilor este de neconceput pentru un stat european. Iar cei vinovaţi trebuie identificaţi rapid şi pedepsiţi. Indiferent cine sunt şi de unde sunt. Fie că vorbim de huligani sau de cei care nu au ştiut sau nu au vrut să îi izoleze pentru a permite deturnarea protestelor paşnice. Soluţia aleasă, aceea de a dispersa în totalitate manifestaţia, în loc de neutralizarea huliganilor violenţi, este condamnabilă şi nu poate fi justificată", a declarat preşedintele Klaus Iohannis, într-un mesaj transmis luni seară de la Palatul Cotroceni.

Acesta a adăugat că intervenţia Jandarmeriei Române a fost "puternic disproporţionată în raport cu manifestările".

"Rămân la convingerea pe care am exprimat-o încă de vineri noapte, intervenţia Jandarmeriei a fost puternic disproporţionată în raport cu manifestările majorităţii oamenilor din Piaţa Victoriei. Mărturie stau înregistrările video din Piaţă, relatările oamenilor şi miile de mesaje pe care le-am primit şi în care oamenii reclamă agresivitatea nejustificată a forţelor de ordine. Condamn la fel de ferm acţiunile violente ale celor care au instigat şi atacat jandarmii în încercarea de a deturna un proces paşnic", a completat şeful statului.

Iohannis a făcut apel la societatea civilă "să nu se lase descurajată" şi să se implice activ în viaţa politică şi socială.

"În acelaşi timp, fac un apel la societatea civilă. Nu vă lăsaţi descurajaţi de actuala situaţie, lucrurile se pot schimba în bine, este nevoie de efortul nostru, al tuturor! Este foarte important ca societatea civilă să fie vie şi vigilentă, să se implice cu toată forţa în viaţa socială şi politică întrucât contribuţiile ei din ultimele decenii sunt incomensurabile pentru evoluţia democraţiei româneşti. Acest apel nu este un apel la revoltă, ci la responsabilitate şi la implicare. Doar împreună putem să schimbăm această stare de lucruri. (...) PSD a câştigat alegerile, nu am contestat niciodată acest lucru, însă actuala sa conducere abuzează de acea victorie pentru a ataca populaţia, pentru a ataca justiţia, pentru a scoate România de pe drumul său european şi euro-atlantic. Majoritatea românilor nu este de acord cu direcţia în care PSD duce România. Sunt însă de acord membrii PSD cu această direcţie? Riscă ei să arunce România în haos doar pentru a ţine în braţe această grupare care a confiscat partidul? Sau îşi asumă responsabilitatea înainte de a fi prea târziu?", a completat preşedintele Iohannis.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici