Dăncilă, atacuri repetate la adresa lui Iohannis: A vorbit despre rezultatele preşedinţiei rotative ca şi cum a contribuit/ Pasivitate în cazul Schengen şi joaca cu sentimentele oamenilor privind pensiile

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, joi, că spera ca preşedintele Klaus Iohannis să abordeze subiectul aderării României la Spaţiul Schengen la Summit-ul de la Sibiu şi să aibă o reacţie atunci când "alţii" spuneau că ţara nu va adera.

694 afișări
Imaginea articolului Dăncilă, atacuri repetate la adresa lui Iohannis: A vorbit despre rezultatele preşedinţiei rotative ca şi cum a contribuit/ Pasivitate în cazul Schengen şi joaca cu sentimentele oamenilor privind pensiile

Dăncilă îl acuză pe Iohannis de pasivitate în problema Schengen

"România a apropriat UE de cetăţeni prin deciziile care s-au luat la nivel european. (...) Aderarea la spaţiul Schengen, aici speram ca preşedintele la summit-ul de la Sibiu să ridice această problemă, sau cel puţin când alţii spun că nu vom adera să aibă o reacţie. În acelaşi timp cred că pentru noi este important că am arătat că putem gestiona o funcţie la nivel european foarte bine pentru că a existat multă neîncredere şi în acelaşi timp cred că este important că România a reuşit să ducă la bun sfârşit dosare pe care alte ţări cu multă experienţă, mult mai vechi decât România nu au putut să o facă", a afirmat prim-ministrul Viorica Dăncilă, joi, în cadrul unui interviu DCNews.

Pe 13 mai, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene Margaritis Schinas a declarat, întrebat dacă Jean Claude Juncker îşi menţine declaraţia potrivit căreia România este pregătită să intre în spaţiul Schengen în contextul actual, că nu vede de ce această poziţie ar fi pusă în pericol.

Pe 9 mai, premierul olandez Mark Rutte, aflat la Sibiu pentru a participa la summitul informal al liderilor UE, a declarat că România va putea intra în spaţiul Schengen după ce va începe să respecte valorile democraţiei şi ale statului de drept.

La începutul anului, Klaus Iohannis a declarat, la Cotroceni, întrebat ce va face ca să existe un acord între Guvern şi Preşedinţie pentru aderarea României la Spaţiul Schengen, că fără consens acest lucru nu este posibil şi „lucrăm cu toţii la acest proiect”.

Dăncilă: Iohannis a vorbit despre rezultatele preşedinţiei rotative ca şi cum a contribuit

Premierul Viorica Dăncilă a declarat că preşedintele Klaus Iohannis a vorbit despre rezultatele preşedinţiei rotative a României la Consiliul UE "ca şi cum ar fi contribuit" la aceste rezultate, menţionând că nu a fost sunată de şeful statului pentru a primi ajutor şi susţinere în 6 luni.

"Am văzut că domnul preşedinte a fost foarte mulţumit de felicitările primite dar nu a cooperat cu Guvernul pe perioada preşedinţiei României. Nu am avut discuţii pe dosarele importante sau măcar să spună este preşedinţia României, că în fond România iese întîrită din acest examen sau slăbită. Mă aşteptam ca domnul preşedinte să sune, să ia legătura cu Guvern. Nu m-a sunat. A vorbit despre rezultatele preşedinţiei României ca şi cum ar fi contribuit la aceste rezultate. Important este că din acest examen România a ieşit întărită şi că are susţinerea şi admiraţia statelor membre. Preşedintele nu cred că a avut multe implicaţii în preşedinţie dar acum dă senzaţia că rezulattele bune i se datorează", a declarat, joi, Viorica Dăncilă într-un interviu pentru DCNews.

Aceasta a spus că deşi preşdeintele şi-a exprimat neîncrederea înaintea începereii preşdinţiei României la Consiliul UE, Klaus Iohannis ştia stadiul pregătirii bune a preşedinţiei române.

"Ceea ce ne-a întristat este fapotul că au fost, inclusiv preşedintele României, persoane care şi-au arătat neîncrederea. Nu am câştigat nici încrederea celorlalţi, dacă preşedintele ţării tale nu are încredere în exercitarea preşedinţiei rotative de către Guvernul ţării tale, atunci este clar că ceilalţi ne-au privit la început cu neîncredere. Domnul preşedinte ştia de la început stadiul pregătirii pentru perioada preşedinţiei. Am avut o discuţie cu preşedintele Iohannis înainte de preluarea preşedinţiei. I-am explicat că suntem bine pregătiţi, că avem dosar pe fiecare domeniu în parte în timpul preşedinţiei austriece, că ştim ce dosare vor fi finalizate, că vom prelua din mers cu trecere lină spre preşedinţia română, că şliu cum funcţionează instituţiile europene, am fost 9 ani europarlamentar. A ieşit cu acele afirmaţii care au adus un prejudiciu de imagine. Cred că acest lucru nu a fost corect", a afirmat aceasta.

Potrivit prim-ministrului Finlanda a cerut ajutorul experţilor români pentru mandatul ţării la preşedinţiei Consiliului UE.

"Dacă la început exista neîncredere în exercitarea preşedinţiei rotative de România, după 6 luni avem aprecieri până şi de la cei care nu au crezut în noi. Am avut o bună colaborare cu reprezentanţa României de la Bruxelles, cu experţii noştri, am avut experţi foarte buni, lucru confirmat şi de faptul că Finalanda ne cere din experţii noştri", a spus Dăncilă.

Dăncilă: Declaraţiile lui Iohannis despre pensii, inoportune. Te joci cu sentimentele oamenilor

Premierul Viorica Dăncilă a declarat că afirmaţiile preşedintelui Iohannis despre sustenabilitatea majorărilor de pensii sunt inoportune şi că, în contextul în care sunt pensionari care trăiesc "de la pensie la pensie", "te joci cu sentimentele" pensionarilor şi ale oamenilor.

"Legat de afirmaţia preşedintelui Iohannis. Am văzut acest lucru spus de foarte multe ori. Am spus de fiecare dată că sunt bani de pensii şi salarii. S-a dovedit că am avut dreptate. Mi se pare inoportun şi faptul că te joci cu sentimentele pensionarilor, oamenilor. Sunt pensionari care trăiesc de la pensie la pensie, îşi planifică fiecare ban. În momentul în care vine preşedintele României şi spune că nu mai sunt bani de pensii, nu îi creează un comfort pensionarului sau salariatului. Aceste ieşiri publice nu-şi au loc, ca să fiu elegantă. Sunt bani de pensii şi salarii", a spus Viorica Dăncilă într-un interviu pentru DCNews.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că înainte de a promulga legea pensiilor a discutat cu premierul Viorica Dăncilă care l-a asigurat că a fost făcută o analiză şi există bani pentru majorările de pensii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici