Dăncilă şi Netanyahu, întrevedere pe tema parteneriatului România-Israel/ Ce s-a discutat despre mutarea ambasadei la Ierusalim | VIDEO

Premierul Viorica Dăncilă a discutat, vineri la Varna, cu omologul israelian Benjamin Netanyahu despre parteneriatul România-Israel în domeniul noilor tehnologii, cât şi despre aspecte legate de situaţia internaţională actuală, transmite Guvernul.

1659 afișări
Imaginea articolului Dăncilă şi Netanyahu, întrevedere pe tema parteneriatului România-Israel/ Ce s-a discutat despre mutarea ambasadei la Ierusalim | VIDEO

Dăncilă şi Netanyahu, întrevedere pe tema parteneriatul România-Israel şi situaţiei internaţionale actuale/ Ce s-a discutat despre mutarea ambasadei la Ierusalim

La întrevederea de vineri la Varna, în cadrul reuniunii la nivel înalt Bulgaria-România-Grecia-Serbia-Israel, cei doi oficiali au vorbit despre aprofundarea relaţiilor bilaterale în "domeniul cooperării strategice, securitate cibernetică şi energetică, medicină, cercetare şi inovare", arată Executivul într-un comunicat de presă remis, vineri, MEDIAFAX.

"Premierul israelian a exprimat sprijinul pentru Guvernul României şi a reiterat interesul pentru efectuarea unei vizite în România, discutând despre reprogramarea şedinţei comune a celor două guverne. De asemenea, cei doi oficiali au convenit organizarea, înaintea şedinţei comune a guvernelor, a unui forum economic cu o secţiune dedicată contactelor business to business. Şeful Executivului român a prezentat omologului israelian modificările legislative realizate în domeniul parteneriatului public privat, modificări care au sporit atractivitatea mediului investiţional românesc", potrivit sursei citate.

Cei doi premieri au apreciat faptul că au avansat negocierile pentru încheierea parteneriatului România-Israel în domeniul noilor tehnologii, care va stimula interesul reciproc al comunităţilor de afaceri din cele două state. Totodată, discuţiile s-au axat şi pe importanţa consolidării relaţiilor în domenii precum sănătate, turism şi educaţie.

"În continuare, au fost discutate posibilele modalităţi de cooperare dintre România şi Israel, inclusiv din perspectiva deţinerii de către ţara noastră a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, începând cu ianuarie 2019. Totodată, cei doi premieri, au avut un schimb de opinii cu privire la aspecte legate de situaţia internaţională actuală. În cadrul întrevederii a fost evocat, de asemenea, rolul comunităţii israelienilor originari din România la edificarea Statului Israel modern şi a fost evidenţiată contribuţia acestora la consolidarea relaţiilor între cele două state", conchide sursa menţionată.

Cu privire la întrevederea celor doi prim-miniştrii, surse guvernamentale au declarat, pentru MEDIAFAX, că premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a spus, vineri, la Varna, Vioricăi Dăncilă, că mutarea ambasadei României la Ierusalim este doar o chestiune de timp.

Potrivit surselor citate, premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a spus vineri dimineată, premierului Viorica Dăncilă, în cadrul unei întrevederi de aproximativ o jumătate de oră care a avut loc, vineri, la Varna, Bulgaria, de la ora 09.00, că mutarea ambasadelor mai multor ţări, inclusiv celei a României, de la Tel Aviv la Ierusalim, reprezintă doar o chestiune de timp.

Totoodată, Netanyahu a declarat şi public, joi, într-un interviu acordat România TV, că este „sigur” că România îşi va muta ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim, după ce Statele Unite vor face acest lucru.

Referitor la mutarea ambasadei, preşedintele Klaus Iohannis a spus, pe 28 august, la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române, că poziţia României în privinţa statutului Ierusalim nu s-a schimbat, deşi Guvernul a anunţat în luna mai intenţia de a muta sediul ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim.

În luna mai, Guvernul a anunţat intenţia de a muta sediul ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, MAE elaborând un memorandum secret în acest sens.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici