Daniel Buda: PDL va ataca la CC numirea interimară a lui Dorneanu la Avocatul Poporului

Preşedintele Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor, Daniel Buda, a declarat, marţi, în plenul reunit, că PDL va ataca la Curtea Constituţională numirea interimară la Avocatul Poporului a lui Valer Dorneanu, precizând că numirea nu este constituţională.

304 afișări
Imaginea articolului Daniel Buda: PDL va ataca la CC numirea interimară a lui Dorneanu la Avocatul Poporului

Daniel Buda (Imagine: Thomas Campean/Mediafax Foto)

"Nu există temei juridic la baza revocării din funcţie a Avocatului Poporului. Aţi trecut precum tăvălugul şi tancurile sovietice peste argumentele noastre, istoria va consemna acest lucru", a spus Buda, arătând că nicăieri în lege nu există această procedură a delegării atribuţiilor.

"Nu putem noi, Parlamentul României, să numim pe cineva care să reprezinte sau să îndeplinească funcţia de avocat al poporului, interimar", a continuat democrat-liberalul.

Buda a spus că îl respectă pe Valer Dorneanu, fiind un cunoscut profesor de drept, şi că, din punctul său de vedere, acesta nu a fost informat cu privire la numirea sa în funcţie, pentru că ar fi refuzat, fiind vorba de o încălcare a legii.

"De ce nu îl numiţi în mod legal pe Valer Dorneanu, să convocaţi din nou Birouri şi plen pentru a da un vot, pentru că nu puteţi prin această procedură să îi delegaţi atribuţii de conducere. Nu este în litera legii. Nu se poate!", a mai spus Daniel Buda.

El a anunţat că PDL va ataca la Curte această numire interimară a lui Valer Dorneanu.

Comisiile juridice ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au prezentat, marţi, în plenul Parlamentului, un raport comun de revocare din funcţie a Avocatului Poporului Gheorghe Iancu pentru încălcarea Constituţiei şi a legii de funcţionare a instituţiei.

Prezentarea a fost făcută, în plen, de vicepreşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, Florin Iordache.

"Actualul Avocat al Poporului, Gheorghe Iancu, (…) a demonstrat prin acţiunile sale că utilizează prerogativele sale constituţionale şi legale pentru a servi intereselor forţelor politice care l-au promovat în această funcţie, astfel acesta a atacat la Curtea Constituţională art. 5 din Ordonanţa 15-2012 privind stabilirea unor măsuri financiare în domeniul asigurărilor sociale de sănătate", a spus acesta.

Deputatul a mai dat ca exemplu faptul că, printr-o excepţie de neconstuţionalitate ridicată din oficiu, Gheorghe Iancu a atacat la CCR Ordonanţa 27-2012 prin care s-au luat unele măsuri cu privire la Institutul Cultural Român.

Parlamentarul a arătat că aceste măsuri nu afectau în vreun fel "drepturile şi libertăţile cetăţeneşti".

Potrivit acestuia, Avocatul Poporului s-a pronunţat în mai multe rânduri asupra unor probleme politice fără a fi sesizat în cadrul competenţelor constituţionale.

În raportul comisiilor se propune ca, până la numirea unui nou Avocat al Poporului, adjunctul acestuia, Valer Dorneanu, să îndeplinească atribuţiile funcţiei de Avocat al Poporului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici