Daniel Fenechiu: Atacurile PSD la adresa PNL rup punţi în coaliţie

Vinovatul pentru situaţia din energie este în principal PSD, care nu a respectat angajamentele europene ale României şi nu a liberalizat piaţa când trebuia liberalizată, declară la RFI liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu. El respinge varianta majorării diferenţiate a pensiilor.

178 afișări
Imaginea articolului Daniel Fenechiu: Atacurile PSD la adresa PNL rup punţi în coaliţie

Daniel Fenechiu: Atacurile PSD la adresa PNL rup punţi în coaliţie

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a reafirmat la Antena 3 ideea majorării diferenţiate a pensiilor. El a spus că la pensiile speciale doar partea de contributivitate ar trebui majorată, în timp ce pentru pensiile mici procentul de majorare ar trebui să fie mai mare.

„În ipoteza în care am merge pe varianta ca la pensiile speciale să majorăm cu procentul stabilit doar partea contributivă, nu ar fi vorba de o majorare diferenţiată, pentru că PNL a fost întotdeauna susţinătorul acordării pensiilor strict după contribuţie. Deci din punctul ăsta de vedere, dacă vom ajunge să decidem să majorăm pensiile cu 15%, iar la pensiile speciale doar partea contributivă, vom fi în cadrul unui principiu pe care PNL l-a susţinut întotdeauna. Mai mult, avem un jalon în PNRR în ceea ce priveşte rezolvarea problemei pensiilor de serviciu şi în momentul de faţă va exista o discuţie ransparentă în legătură cu acest aspect. Nu cred că există aici vreo contradicţie între ce spunem noi şi ce spune Ciolacu, Ciolacu doar a explicat puţin mai bine”, spune Daniel Fenechiu.

El afirmă că majorarea diferenţiată a pensiilor contributive nu este un principiu corect.

„Atâta vreme cât ai contribuit, trebuie să beneficiezi în mod firesc şi normal de aceleaşi drepturi, pentru că nu poţi să-l sancţionezi pe cel care a muncit mai mult sau care a contribuit mai mult, doar pentru faptul că are o pensie mai mare. Deci din punctul ăsta de vedere, eu cred că pensiile, partea contributivă trebuie indexată cu acelaşi procent, ca principiu de egalitate socială, iar în ceea ce priveşte partea suportată exclusiv de stat din cadrul pensiilor de serviciu, aici trebuie să aibă loc o discuţie şi în raport cu angajamentele României în cadrul PNRR şi în raport cu împrejurarea că totuşi, sunt pensii speciale în România, pensii de serviciu, care sunt mai mari decât salariile aflate în plată la momentul pensionării, asta e o chestiune care în mod firesc nu ar trebui să existe”, menţionează senatorul liberal.

Daniel Fenechiu răspunde atacurilor repetate ale PSD la adresa PNL.

„Este o abordare care este profund dezavantajoasă pentru România şi care nu face bine nici măcar PSD-ului, pentru că dacă va trebui să conlucrăm în continuare, toate lucrurile astea nu fac altceva decât să rupă punţi, nu ajută colaborarea. PNL nu este într-o competiţie cu PSD nici pe măsuri sociale, nici pe altceva. Noi avem nişte măsuri, nişte politici publice extrem de clare pe care le-am afirmat şi din punctul ăsta de vedere suntem consecvenţi. Vinovatul pe situaţia din energie este în principal Partidul Social Democrat, care nu a respectat angajamentele europene ale României şi nu a liberalizat piaţa când trebuia liberalizată. Lucrurile se vor aşeza mai curând sau mai târziu, românii vor înţelege, PNL nu a fost niciodată un susţinător al măsurilor care să ducă la creşterea preţurilor, creşterea preţurilor a fost un fenomen care s-a manifestat în plan mondial””, conchide Fenechiu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
fenechiu,
ciolacu

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici